Ce faci dacă eşti muşcat de un şarpe. Sfaturi din partea medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veninul unui şarpe poate să ducă chiar la deces                                                          Foto: Arhivă Adevărul
Veninul unui şarpe poate să ducă chiar la deces                                                          Foto: Arhivă Adevărul

Medicii avertizează că, în această perioadă, există riscul apariţiei de cazuri de persoane muşcate de şerpi, astfel că este nevoie de recomandări pentru a face faţă unor situaţii de acest fel.

Veninul şerpilor se împarte în două categorii largi care deseori se întrepătrund: hemotoxice şi neurotoxice.

„Veninul hemotoxic afectează sângele şi organele, cauzând degradarea acestora şi inflamarea corpului. Muşcăturile cu venin hemotoxic sunt cele mai dureroase, deoarece ţesuturile încep să moară.

Aşa cum sugerează şi numele, veninul neurotoxic afectează sistemul nervos, iar inocularea acestuia duce de la crize până la deces. Muşcăturile cu venin neurotoxic sunt cele mai letale“, prezintă medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Un şarpe va muşca uneori în autoapărare, dacă este deranjat sau provocat. Majoritatea muşcăturilor de şarpe apar atunci când cineva păşeşte accidental pe un şarpe în timp ce se plimbă în mediul rural, pădure sau în alte locuri.

Măsuri care trebuie aplicate imediat 

Unii şerpi sunt veninoşi şi pot injecta veninuri care conţin toxine, iar o muşcătură de la un şarpe veninos este o urgenţă medicală, deoarece poate fi mortală, dacă nu este tratată rapid.

Medicul Cristina Cornoiu ne oferă câteva sfaturi despre ce măsuri trebuie aplicate dacă am fost muşcaţi de un şarpe:

- să rămânem calmi şi nu intrăm în panică – de obicei muşcăturile de şarpe nu sunt grave şi sunt rareori mortale

- să încercăm să ne amintim forma, dimensiunea şi culoarea şarpelui

- să menţinem partea corpului care a fost muşcată cât mai imobilă pentru a preveni răspândirea veninului în corp

- să îndepărtăm bijuteriile şi ceasurile de la membrul muşcat, deoarece acestea ar putea tăia pielea dacă membrul se tumefiază

- să solicităm asistenţă medicală imediată.

De asemenea, medicul de la spitalul din Târgu Jiu spune că în niciun caz NU trebuie să aplicăm următoarele metode:

- să încercăm să sugem veninul din muşcătură

- să încercăm să tăiem veninul din muşcătură sau să o facem să sângereze

- să frecăm orice în rană sau să aplicăm gheaţă, căldură sau substanţe chimice

- să punem ceva în jurul membrului muşcat pentru a opri răspândirea veninului (cum ar fi o bandă de presiune strânsă, turniquet sau ligatură), deoarece nu va ajuta şi poate provoca tumefierea sau agravarea; de asemenea, ar putea deteriora membrele, ceea ce duce la necesitatea amputaţiei

- să încercăm să prindem sau să omorâm şarpele.

Tratamentul care se aplică de personalul medical 

Dacă ne aflăm într-o zonă în care se găsesc şerpi veninoşi trebuie să purtăm cizme şi pantaloni lungi şi nu este indicat să punem mâna într-o gaură sau între roci. Majoritatea şerpilor se lovesc doar de ţinte în mişcare, aşa că şarpele va scăpa fără să ne facă rău dacă rămânem calmi.

„Personale muşcate de şarpe ar trebui să meargă la cel mai apropiat centru de primiri urgenţe, deoarece semnele că veninul a fost injectat s-ar putea să nu apară decât mai târziu – până la două ore sau mai mult după o muşcătură de şarpe veninos de adaos sau chiar mai mult după o muşcătură de şarpe exotică.

În cele mai multe cazuri, pacientul va trebui să stea la spital pentru o scurtă perioadă după o muşcătură de şarpe.

Astfel, personalul medical va putea ţine sub observaţie pacientul în cazul în care acesta dezvoltă simptome care sugerează că veninul a fost injectat.

Antiveninurile sunt antidoturi pentru veninul de şarpe şi sunt folosite pentru a trata muşcăturile mai grave de şarpe. Conţin anticorpi, care sunt proteine ce neutralizează efectele toxinelor veninului şarpelui.

La unii oameni, antiveninurile pot declanşa o reacţie alergică severă numită anafilaxie, de aceea este important ca persoana muşcată de şarpe să fie monitorizată îndeaproape după ce a primit acest tratament.

Muşcătura de şarpe este periculoasă deoarece nu se ştie în primă fază dacă şarpele este veninos sau nu. Este foarte important ca persoana muşcată de şarpe să-şi amintească forma, dimensiunea şi culoarea şarpelui, pentru a determina dacă acesta a fost veninos sau nu“, a mai menţionat medicul Cristina Cornoiu.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Zeci de meşteri populari, la „clacă“ în centrul municipiului Târgu Jiu

Mâhnirea unui gorjean în scaun cu rotile. Nu poate primi ajutorul în alimente din cauza unui venit de 26 de lei pe lună

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite