Cele mai înalte clădiri din România: clădirile occidentale contra construcţiilor comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai înalte clădiri din ţară se află în Bucureşti. Topul este condus de „Sky Tower“, o clădire de birouri construită în anul 2012. Un oraş din provincie a reuşit să pătrundă în clasamentul celor mai înalte clădiri din România. Este vorba de Palatul Administrativ, din Satul Mare.

„Sky Tower“, clădirea de birouri care se află în cartierul Floreasca din Bucureşti, este cea mai înaltă clădire din România, cu o înălţime de 137 de metri. Are 37 de etaje şi are o suprafaţă totală 50.400 metri pătraţi. Clădirea a fost inaugurată în anul 2012 şi dispune de zece lifturi, peste 500 locuri de parcare în subteran, spaţii office, săli de conferinţă, cafetării şi un skybar, la ultimul etaj. Construcţia este deţinută de Raiffeisen Property International. 

Turnul de testat ascensoare, pe primul loc în Europa

image

Turnul de testat ascensoare, cunoscut şi sub numele de „Basarab Tower“, se situează pe al doilea loc în privinţa celor mai înalte clădiri din ţară, cu o înălţime de 114 metri. A fost inaugurat în anul 1988, la cererea lui Ceauşescu pentru a testa lifturile care urmau să fie montate la Casa Poporului. Este cea mai înaltă construcţie de acest fel din Europa. În ciuda înălţimii, este considerată clădirea cea mai rezistentă la cutremure din România, pentru că structura este formată dintr-o bucată compactă din beton, cu o fundaţie în pământ de 22 de metri şi o înălţime de peste 100 de metri. 

„Bucharest Tower Center“ are o înălţime de peste 106 metri

image

A treia cea mai înaltă clădire din ţară este „Bucharest Tower Center“, cu o înălţime de peste 106 metri. A fost construită în anul 2007 şi se afla în Piaţa Victoriei. Clădirea are o suprafaţă de 31.000 metri pătraţi şi este dispusă pe 27 de niveluri. Investiţia s-a ridicat la suma de 56 milioane dolari şi a fost realizată de către compania Westfourth Architecture. 

Casa Presei Libere depăşeşte înălţimea de 100 de metri 

image

Casa Presei Libere sau Complexul „Casa Scânteii”, aşa cum era cunoscută în perioada comunistă, a fost inaugurată în anul 1957 şi se situează pe locul al IV-lea în topul celor mai înalte clădiri din ţară. A fost construită după Universitatea Lomonosov din Moscova, proiectul aparţinându-i lui Nicolae Maicu, şi a găzduit sediul publicaţiei Scânteia, oficios al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român. Clădirea are o înălţime de 104 metri şi fost construită în doar cinci ani. Clădirea are o suprafaţă de 23.000 metri pătraţi şi 6.000 de încăperi. Este considerată sora mai mică a „Casei Poporului”. 

Cea mai înaltă clădire din Transilvania 

image

Într-un oraş din provincie se află una dintre cele mai înalte clădiri din ţară. Este vorba de Palatul Administrativ din Satu Mare, care are o înălţime de 97 de metri, clasându-se astfel pe locul V în ţară. Este cea mai înaltă clădire din Transilvania, iar construcţia ei a durat 12 ani, între 1972 şi 1984. Clădirea a fost proiectată de arhitectul ieşean Nicolae Porumbescu. Clădirea dispune de patru turnuri, unul principal şi trei secundare care semnifică grupurile etnice din Satu Mare: românii, germanii şi ungarii.

 

Apartamentul aflat la cea mai mare înălţime din ţară

Asmita Gardens FOTO Asmita Gardens

Complexul rezidenţial Asmita Gardens se află la intersecţia şoselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii. Cele şapte blocuri turn au înălţimi cuprinse între 66 şi 92 de metri, clasându-se astfel pe locul şase în topul celor mai înalte clădiri. Complexul a fost inaugurat în anul 2009 şi cuprinde peste 750 de locuinţe. La ultimul etaj al celui mai înalt bloc se află un apartament situat la cea mai mare înălţime din România. Este vorba de un penthouse cu o suprafaţă de 186 metri pătraţi. 

„BRD Tower“

Turnul BRD din Piaţa Victoriei, din Bucureşti, are o înălţime de 87 de metri. Clădirea are 19 etaje, trei niveluri în subteran cu locuri de parcare. Suprafaţa clădirii este de 37.000 metri pătraţi. Clădirea a fost proiectată de grupul francez VINCI şi a fost inaugurată în anul 2004. Investiţia s-a ridicat la 68 milioane dolari.

Clădirea de trei miliarde de euro

image

Palatul Parlamentului României este cea de-a opta clădire ca înălţime din România, cu 86 de metri. Clădirea ocupă locul doi în lume în clasamentul celor mai mari clădiri administrative pentru uz civil, având o suprafaţă de 330.000 metri pătraţi. La construcţia ei au participat 700 arhitecţi, sub coordonarea arhitectului-şef Anca Petrescu, şi 20.000 muncitori. Costurile acestei clădiri au fost estimate la aproximativ trei miliarde de euro. Casa Poporului, aşa cum a fost denumită iniţia, reprezintă dorinţa megalomană a cuplului Ceauşescu. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite