Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Cine a fost primul domn român care şi-a dat viaţa pentru ţară. Voievodul Litovoi a luptat până la moarte împotriva ungurilor

100
16 Jan 2016 02:03:38
Autor: Alin Ion
Litovoi a fost conducătorului voievodatului care se întindea pe actualul teritoriu al judeţului Gorj şi al Ţării Haţegului
Litovoi a fost conducătorului voievodatului care se întindea pe actualul teritoriu al judeţului Gorj şi al Ţării Haţegului

Ţara Litua a fost un cnezat condus de către Litovoi, primul domn român care şi-a dat viaţa pentru apărare provinciei sale, pentru că a refuzat să mai plătească bir regelui Ungariei.

Istoricul Vasile Cărăbiş arată că factorii geografici şi conjuncturi politice şi economice au impus şi în Oltenia formarea de ţărişoare româneşti cunoscute către jumătatea secolului al XIII-lea. Erau aşezate de-a lungul apelor sub conducerea marilor cnezi şi voiezvozi. 
 
Bela al IV-lea, regele Ungariei, a luat o serie de măsuri de apărare, în anul 1247, împotriva invaziei cumanilor, cea mai vulnerabilă zonă pe unde putea pătrunde forţele cotropitoare era Banatul de Severin. Din acest motiv, regele ungar cheamă ordinul cavalerilor Ioaniţi sau Ospitalieri din Ierusalim şi le conferă mai multe avantaje şi drepturi în schimbul apărării graniţei. Diploma sau actul pe care Bela al IV-lea îl dă cavalierior Ioaniţi atestă pentru prima dată organizarea existentă în Oltenia. Astfel, Bela le acordă Ioaniţilor „întreaga ţară a Severinului, împreună cu munţii ce ţin de ea, precum şi cu cnezatele lui Ioan şi Farcaş până în râul Olt, afară de ţara cnezatului Litivoi, pe care îl lăsăm românilor aşa cum l-au stăpânit şi până acum“.  
Din punct de vedere al organizării politice, diploma ioaniţor  certifică existenţa unei formaţiuni dintre care patru în dreapta Oltului şi una la stânga lui. În Oltenia se menţionează, mai întâi, «Ţara Severinului», urmează apoi cele trei cnezate: al lui Ioan, alui Farcaş  i al voievodului Litovoi. Erau formaşiuni politice vechi, aşa cum erau şi în Transilvania, cunoscute încă din secolul al IX-lea. În depresiunea Târgu Jiului, tăiată prin mijloc de râul Jiu, prelungindu-se spre apus până în depresiunea Tismanei, iar spre răsărit până la Olt era centrul ţării Litua condusă de voievodul Litovoi. Documentul nu cunoaşte cum se numea această ţară de către locuitorii ei şi a numit-o după numele domnului. Ţara Litua era un voievodat întins, în primul rând pe teritoriul judeţului Gorj de astăzi, din moment ce îngloba şi Ţara Haţeguluui, (...) o continuare naturală prin Valea Jiului, loc pe unde şi legăturile dintre românii de dincolo şi de dincoace au fost permanente. În sud, voievodatul cobora spre câmpie“, arată arată istoricul Vasile Cărăbiş în lucrarea „Ţara Litua“.
Cnezatul voievodului Litovoi şi ţara lui Seneslau erau superioare cnezatelor lui Ioan şi Farcaş, care au fost cedate cavalerilor Ioaniţi. Potrivit istoricului Vasile Cărăbiş, stăpânirea lui Litovoi reprezintă cel mai important nucleu politic românesc din Oltenia. 
 

Organizarea socială 

Organizarea socială era bine pusă la punct. În Litua existau diferite pături sociale. „Diploma Ioaniţilor mai arată că la jumătatea secolului al XIII-lea în Ţara Litua, ca şi în întreaga Oltenie, în afară de cnezi şi voievozi, mai erau şi nobilii, în termenul nostru boieri, şi «rusticii», adică ţăranii. Aşadar, încă înainte de întemeirea Ţării Româneşti exista o stratificare socială: o pătură superioară de proprietari, de nobili sau boieri, şi o pătură inferioară de rustici sau ţărani. (...) Există, de asemenea, şi o organizaţie militară. Cnezii şi voievozii trebuiau să adune oaste în caz de luptă. Oştenii se recrutau din ţară şi erau de arme deosebite“, menţionează Vasile Cărăbiş. 
 

Ţara lui Litovoi se va extinde

Ţara lui Litovoi se va mări după moartea regelui Ştefan al V-lea al Ungariei, în anul 1272 şi venirea pe tron al urmaşului său Ladislau al IV-lea, care era minor.
„Voievodul «Litovoi Gorjeanul» - cum îl numeşte Iorga - ocupa împreună cu fraţii săi o parte din teritoriul din sud de Carpaţi pe care-l avea coroană ungară ca putere suzerană şi refuză să mai plătească tribut. (...) Stăpânitorul Ţării Litua e înfăţişat ca un adversar de temut, şeful unei familii cu aparenţă de dinastie. Vechiul calificativ de cneaz voievodal a dispărut, iar Litovoi este voievod“, se mai arată în lucrarea „Ţara Litua“. 

Litovoi moare pe câmpul de luptă

Regele Ungariei a încercat să-l aducă pe Litovoi la supunere pentru recunoaşterea suzeranităţii şi la plata tributului pe cale paşnică. Cu toate insistenţele regelui, mândrul şi curajosul voievod gorjean a refuzat cu demnitate pretenţiile maghiare şi astfel s-a ajuns la conflictul armat. Împotriva lui Litovoi, regele l-a trimis pe magistrul Gheorghe. Lupta are loc între noiembrie 1276 şi mai 1277 şi s-a desfăşurat lângă Haţeg.  Pe câmpul de luptă, Litovoi îşi pierde viaţa, iar fratele său Bărbat a fost luat prizonier şi dus în faţa regelui, care, pentru a-l elibera a fost cerută o sumă mare de bani, fiind instituit din nou tributul faţă de regele ungar. Bărbat rămâne în fruntea  voievodatului, dar pierde Ţara Haţegului. „Litovoi este cel dintâi domn român căzut în apărarea ţării lui. Simbol al libertăţii şi independenţei româneşti, rămâne una dintre figurile de seamă ale neamului nostru. 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Mandrean Paul
16.01.2016, 04:36:44

Litovoi sau Litavor cum mai este numit in hrisoavele moldovenesti, se pare ca avea o armata bine organizata, atata timp cat regele ungurilor si-a trimis impotriva lui cea mai buna capetenie a sa, pe magistrul Georgius. Iar daca fratele lui Litovoi, Barbat, i-a oferit regelui ungur o suma mare de bani intr-un timp scurt, inseamna ca Voievodatul lui Litovoi era bine organizat si prosper economic. Datorita numeroaselor voievodate si tarisoare romanesti existente in sec. 9, ungurilor le-a fost destul de usor sa-si faca vasali din voievozii romani dezbinati. Documentul din 1247 al regelui ungariei recunoaste ca voievodatul lui Litovoi este al romanilor. Asadar statuletele astea romanesti au aparut asa, peste noapte,fix în anul 1247 ? Nici vorba ! Ele existau cu multa vreme inainte de stabilirea ungurilor in Campia Panonica si de intemeierea regatului ungariei.

+7 (25 voturi)
Get0dac
16.01.2016, 08:34:40

Dacă iei în calcul că „Bărbat” e nume de sorginte dacă, vezi și cine sunt acei români.

0 (20 voturi)
foarte atent
16.01.2016, 09:00:09

ei na, primul !? Mai terminati cu clasamentele astea...sa fiti voi sanatosi cati domni romani si-au dat viata pentru tara!

+2 (10 voturi)
Michiu Stefan
16.01.2016, 09:20:52

Curios numele "Tarii Litua";etimologic, este identic cu Litua,Litva,litvan, Lietuva= Lituania de azi; de unde lifta, in sens de strain,pagan.

+8 (10 voturi)
Stefanescu Marian
16.01.2016, 09:24:23

Deci,povestea este de pe la anii 1270.Dar între anii 271(sau 276?-retragerea aureliană) până la anii 1350(anii de înființare ai Moldovei și Țării Românești),deci peste 1000 de ani(!!!),ce-or fi făcut strămoșii noștri?!Iar cei din Transilvania,care erau mai direct legați de romanitate,de ce n-au învățat nimic de la romani?Dacă s-ar fi întemeiat un stat românesc pe la anii 500(ca Franța de ex.),acum România avea un teritoriu în sud inclusiv Bulgaria de azi și tot Banatul,în Vest dincolo de Tisa iar în Est,dincolo de Nistru.Dar n-a fost să fie.

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările