Cine au fost urmaşii doctorului Davila. Cel mai cunoscut a fost dramaturg, autorul operelor „Vlaicu Vodă“ şi „Viforul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carol Davila a avut patru urmaşi, doi băieţi şi două fete
Carol Davila a avut patru urmaşi, doi băieţi şi două fete

Celebrul medic Carol Davila a avut patru urmaşi, cel mai cunoscut fiind Alexandru Davila, autorul pieselor de teatru „Viforul“ şi „Vlaicu Vodă“.

Prima soţie a doctorului Carol Davila a fost Maria Marsille, fiica lui Alphonse Constant Marsille, un francez stabilit în Ţara Românească în 1825. Mama ei era fiica paharnicului Constantin Alexandru Teodor Colceag şi a Mariei Colceag. Căsătoria nu a durat decât zece luni. S-a sfârşit într-un mod tragic, prin decesul Mariei Marsille, la vârsta de doar 24 de ani. A fost înmormântată la Mănăstirea Pasărea, de lângă Bucureşti. 

După un an de la acest eveniment nefericit a urmat căsătoria cu Anica Racoviţa, nepoata fraţilor Goleşti. Căsătoria a avut loc la conacul din Goleşti. Din această căsătorie au rezultat patru copii: Alexandru, Carol, Elena şi Zoe. 

Alexandru s-a născut pe data de 12 februarie 1862. El a beneficiat de o dezvoltare normală şi a primit o educaţie aleasă.

„Alexandru a demonstrat inteligenţă şi multiple înclinaţii ca ele, în timpul frecventării şcolilor din ţară (Şcoala comunală din Goleşti, Şcoala Luterană şi Institutul «V.A. Urechia» din Bucureşti), precum şi la cea din străinătate, cum ar fi Liceul Saint-Louis din Paris. Alexandrul Davila s-a făcut remarcat ca scriitor în calitate de dramaturg (prin piesele «Vlaicu Vodă» şi «Viforul»)“,

arată istoricul Paul Ştefănescu în lucrarea „Enigme ale istoriei române“. 

Alexandru s-a căsătorit cu fosta lui elevă, Hortensia Keminger, nepoata baronului Keminger, avocat din Bacău. „La oficierea căsătoriei, Alexandru şi Hortensia au avut ca martori pe George Emanoil Lahovary, de 31 de ani, publicist, din strada Polonă 104, Barbu Ştefănescu – Delavrancea, de 27 de ani, publicist, din Calea Victoriei, Iosif Iablonoschi, inginer, din strada Dulgherilor, şi Gustav Gachassin, de 40 de ani, medic la Azilul «Elena Doamna»“, mai arată Paul Ştefănescu. 

După patru ani de convieţuire, Hortensia a introdus acţiune de divorţ, pentru că Alexandru abandonase domiciliul conjugal. Cei doi copii, Carol şi Teodor, au fost încredinţaţi soţiei. În anul următor, ea s-a căsătorit, devenind doamna Racoviţă, dar soţul acesteia urma să moară după numai un an. 

Alexandru Davila a murit murit în data de 19 octombrie 1929, internat la Spitalul Militar Central. Cu o zi mai devreme, el fusese consultat de profesorul Danielopolu, care pusese diagnosticul „erizipel la coapsă, stare comatoasă“. 

Elena, fiica cea mare care s-a ocupat de cercetarea descendenţei tatălui

Al doilea urmaş al lui Carol şi Anicăi a fost Elena, care s-a născut la 25 septembrie 1865 la Bucureşti, avându-i ca naşi pe Elena Cuza, doamnă a României şi a Moldovei, şi pe Ştefan Golescu. A studiat la Azilul „Elena Doam,na“ şi la Institutul „I. Theiss“ din Stuttgart. În anul 1882, Elena s-a căsătorit cu ofiţerul Ioan Petricari. Elena Petricari s-a ocupat de cercetarea orginilor tatălui ei şi a publicat corespondenţa acestuia în mai multe lucrări. Nu a avut copii proprii şi a avut o fiică înfiată. S-a stins din viaţă la 21 decembrie 1954.

Zoe Clara Christina a dat naştere la cinci copii

Zoe Clara Christina a fost cel de-al treilea urmaş al lui Carol. Ea s-a născut pe data de 2 august 1867 la Bucureşti. A urmat şcoala la Azilul „Elena Doamna“ şi, apoi, la Geneva. 

La începutul anului 1893 se va căsători cu inginerul Nicolae Cuţarida, care era văduv. În urma căsătoriei au rezultat cinci copii. Nicolae Cuţarida a murit în anul 1929, iar Zoe la 30 ianuarie 1945.

Despre Carol Nicolae Alexandru se cunosc puţine informaţii. „Carol Nicolae Alexandru Davila a absolvit Şcoala Politehnică de la Fontainebleu şi a obţinut licenţa în ştiinţele fizico-cimice la Sorbona. S-a căsătorit în 1902 cu Maria Băicoianu. A participat la campania din anul 1913 şi la primul război mondial, în anul 1919 fiind avansat la gradul de căpitan în rezervă. A decedat în ziua de 9 martie 1937“, arată istoricul Paul Ştefănescu.   

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite