Ciurel, managerul CEO şi fost vice al PSD Gorj, afaceri de milioane din banii statului cu firme „prietene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurenţiu Ciurel, managerul privat al Complexului Energetic Oltenia şi fost vicepreşedinte al PSD Gorj, a semnat contracte de milioane de lei, unele fără licitaţie, cu două firme deţinute de partenerii de afaceri ai fiului său. În plus, până să fie numit managerul companiei deţinute majoritar de stat, Ciurel a fost chiar subalternul celor doi apropiaţi ai fiului său, într-o firmă pe care Ciurel Jr o deţinea alături de aceştia.

Mai multe contracte în valoare de milioane de lei au fost semnate între Complexul Energetic Oltenia (CEO), al cărui manager privat este Laurenţiu Ciurel, fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, cu firmele deţinute de doi dintre partenerii de afaceri ai fiului său, Cătălin. Multe dintre contractele date pe această filieră de către CEO – cel mai mare producător de cărbune din ţară şi al doilea cel mai mare producător de energie electrică la nivel naţional - au ajuns la cei doi apropiaţi ai fiului managerului fără licitaţie. 

Cine sunt afaceriştii „de casă” 

În plus, până în 2012, când a preluat cea mai mare funcţie al CEO, Laurenţiu Ciurel a fost chiar subordonatul celor doi afacerişti, fiind angajat ca director într-o firmă deţinută de Ciurel Jr, împreună cu aceştia. Potrivit CV-ului publicat recent pe noul site al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, managerul privat al unităţii, a îndeplinit în perioada 2010 - 2011, funcţia de director al societăţii Katal Construct SRL. Cine sunt patronii acestei firme? 

Ciurel

Răspunsul îl aflăm chiar din Monitorului Oficial, în care s-a publicat extrasul încheierii Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Gorj din data de 12 decembrie 2008. Cătălin Ciurel, fiul managerului privat al CEO, deţine 40% din această firmă. Asociaţiii acestuia sunt Adrian-Theodor Niculescu, din Târgu Jiu, care deţine 20% din părţile sociale ale societăţii, Dumitru Ştefuţi, din judeţul Satu Mare, tot cu o cotă de 20 %, şi Gheorghe Vlădoiu, din municipiul Târgu Jiu. Potrivit extrasului încheierii, admionistratorul societăţii este chiar Cătălin Ciurel. Obiectul principal de activitate al firmei în momentul înfiinţării era „comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate“. 

Ciurel

Adrian-Theodor Niculescu şi Dumitru Ştefuţi sunt doi oameni de afaceri cunoscuţi şi foarte potenţi, care învârt milioane de euro. Adrian-Theodor Niculescu deţine societatea Adumit Company SRL, iar Dumitru Ştefuţi patronează firma Stefy Company. Interesant este că cele două firme sunt abonate la contractele cu Complexul Energetic Oltenia de mai mulţi ani. Contractele au fost încheiate chiar din perioada în care nu se înfiinţase CEO şi în Gorj funcţionau Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni.

Contracte date fără licitaţie

În anul 2007, societatea Stefy Company a încheiat un contract cu Complexul Rovinari (din 2012, această companie a intrat în structura nou-înfiinţatului CEO – n.r.) în valoarea de 5,3 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de infrastructură în cartierul Drăgoeni din Târgu Jiu, unde urmau să fie construite casele familiilor strămutate din zonele afectate de minerit. Contractul iniţial a ajuns să fie majorat în decursul a patru ani pentru lucrări neprevăzute cu încă 3,8 milioane de lei. 

În 2008, Stefy Company beneficiază de un alt contract la CE Rovinari, prin negociere fără anunţ de participare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei. Este vorba de o lucrare de „sistematizare pe verticală (sol fertil) in vetrele de sat Şomăneşti, Corneşti, Varţ şi Vărsături“. În toamna anului trecut, în perioada în care Laurenţiu Ciurel se afla deja la conducerea CEO, firma partenerului de afaceri a fiului său, Cătălin, mai câştigă un contract de peste 83.000 de lei pentru lucrări la depozitul de zgură şi cenuşă din localitatea gorjeană Cicani Beterega. 

Unul dintre ultimele contracte cu Stefy Company este încheiat chiar în vara acestui an, în luna iulie, tot prin negociere fără anunţ de participare. Valoarea contractului se ridică la peste 1,1 milioane de lei. Contractul, încheiat direct cu CEO, prevede executarea lucrării ,,Căi de acces reţea apă potabilă, reţea canalizare, staţie de tratare ape uzate menajare în vatra de sat Dragoieni II – Soluţii tehnice pentru înlaturarea efectelor produse de inundaţii şi împiedicarea repetării acestora“. 

De la construcţii la transporturi

O lună mai târziu, în august, CEO încheie un alt contract cu asociatul fiului managerului Ciurel. Actul este încheiat, de asemenea, fără organizarea unei licitaţii, ci prin negociere fără anunţ de participare. De astă dată, societatea trece de la construcţii la transporturi. Firma din Satu Mare va executa „Servicii de transport cărbune de la mina Motru la depozitul de cărbune al carierei Roşiuţa“. Valoarea contractului este de aproape 1,5 milioane de lei. 

Tot în acelaşi mod primeşte contracte şi firma Adumit Company. Astfel, în anul 2011, societatea beneficiază de un contract, de la CE Rovinari, atribuit fără licitaţie, pentru realizarea de fundaţii, în valoare de peste 32.000 de lei. În acelaşi an, firma mai primeşte un contract, în aceleaşi condiţii, în valoare de 180.000 de lei pentru „lucrări suplimentare staţie de epurare şi evacuare ape menajere Vîrţ“. 

CEO

În 2012, Adumit Company, aparţinând celui de-al doilea asociat al lui Ciurel JR, Adrian Teodor Niculescu, beneficiază de un contract în valoarea de aproape 1,4 milioane de lei, pentru „Reparaţie cale de rulare la maşină de scos cărbune“. În toamna lui 2013, CEO îi oferă firmei un nou contract în valoarea de aproape 95.000 de lei pentru „reabilitare incintă socială Tismana I“. Contactaţi telefonic de jurnaliştii „Adevărul”, atât Laurenţiu Ciurel, cât şi fiul său, Cătălin, nu au putut fi găsiţi pentru a-şi susţine punctul de vedere în privinţa afacerilor dintre CEO şi firmele amintite. 

Cine este Laurenţiu Ciurel

Laurenţiu Ciurel a lucrat din 1984 la Termocentrala Rovinari, la început ca inginer stagiar, iar apoi a ajuns şef de serviciu. Între 1997 şi 2000, a fost analist la o firmă din Australia. A revenit în ţara, după care a început ascensiunea sa pe plan. A fost director general la Termoserv, director de investiţii la Complexul Energetic (CE) Rovinari, director general al CE Rovinari, în două perioade, iar din anul 2012 ocupă funcţia de manager privat al CEO, companie de stat cu aproximativ 18.000 de angajaţi, care cuprinde trei termocentrale, dintre care două sunt cele mai mari din ţară, şi carierele miniere care oferă cărbune pentru funcţionarea grupurilor energetice. Ciurel a fost selectat pentru a ocupa acest post de către firma internaţională de recrutare Kienbaum, care a fost angajată de Ministerul Economiei. Înainte de ajunge la conducerea CEO, Ciurel s-a înscris în PSD şi a ajuns să ocupe funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei Gorj. 

Laurenţiu Ciurel este urmărit penal în dosarul Şova, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, privind încheierea în mod ilegal a unor acte adiţionale la contractul de asistenţă juridică. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite