Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Complexul Energetic Oltenia şi societăţile partenere vor investi peste 1,2 miliarde de euro în noi capacităţi de producere a energiei electrice

0
28 Jan 2022 11:08:49
Autor: Alin Ion
La termocentrala Rovinari va fi construit un grup energetic pe gaze                          Foto: Arhivă Adevărul
La termocentrala Rovinari va fi construit un grup energetic pe gaze                          Foto: Arhivă Adevărul

Complexul Energetic Oltenia (CEO) va investi, alături de firmele partenere, peste 1,2 miliarde de euro în construcţia de noi capacităţi de producţie a energiei electrice, centrale pe gaze şi parcuri fotovoltaice.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) susţine că decizia Comisiei Europene, anunţată pe 26 ianuarie 2022, de a aproba ajutorul de restructurare de până la 2,66 miliarde de euro (13,15 miliarde lei) asigură revitalizarea şi viabilitatea pe termen lung a uneia dintre companiile cheie ale Sistemului Energetic Naţional.
 
CEO are nevoie de ajutor financiar pentru a putea să achite certificatele de dioxid de carbon. Acestea trebuie cumpărate până la sfârşitul lunii aprilie pentru energia produsă anul trecut. Certtificatele de carbon reprezintă taxa pe poluare, care trebuie plătită de către toţi producătorii din Uniunea Europeană.
 
Contribuţia CEO şi a investitorilor care vor să se alăture în proiectele de construire a noi capacităţi de producţie va fi de peste 1,2 miliarde de euro. 
 
„De la momentul deschiderii investigatiei aprofundate de către Comisia Europeană, în februarie 2021, au fost aduse modificări şi îmbunătăţiri semnificative Planului de Restructurare notificat în decembrie 2020. 

În mod special, au fost propuse instrumente financiare care să asigure o remunerare corespunzătoare pentru ajutorul statului român în favoarea CE Oltenia, criteriul de adecvanţă a ajutorului de stat fiind astfel îndeplinit. Totodată, Comisia a considerat că ajutorul este proporţional, contribuţia proprie a societăţii şi a investitorilor de pe piaţă la costurile de restructurare preconizate ridicându-­se la peste 30% din costurile restructurării (1,24 miliarde EUR), jumătate din această contribuţie constând în noi finanţări din partea unor investitori privaţi şi a unor instituţii financiare, acordate în condiţii de piaţă“, se arată într-un comunicat de presă al CEO.
 

CEO vrea să acceseze împrumuturi bancare

 CEO va putea să acceseze şi împrumuturi bancare pentru realizarea investiţiilor. „Susţinerea programului de investiţii prevăzute în Planul de Restructurare va beneficia şi de finanţare bancară, prin două sindicalizări dedicate celor două tipuri diferite de tehnologii. BERD va acţiona ca lider de sindicalizare pentru proiectele fotovoltaice, iar pentru centralele în ciclu combinat pe gaze naturale există discuţii avansate cu alte două instituţii financiar-bancare pentru a conduce sindicalizarea finanţării acestor proiecte“, se mai precizează în comunicatul de presă al CEO. 
 

Aproape 900 de milioane de euro din Fondul de Modernizare

Daniela Burlan, preşedintele Directoratului CEO, a spus că o altă variantă de finanţare o reprezintă Fondul de Modernizare: „Unda verde a Comisiei Europene este foarte importantă şi pentru că ne permite acum să accesăm Fondul de Modernizare. Este vorba despre circa 895 de milioane de euro care vor finanţa centralele pe gaz de la Turceni şi Işalniţa şi cele 8 parcuri fotovoltaice. Sincronizarea deciziei favorabile a Comisiei Europene cu procesele care vor conduce la tranzacţii de parteneriere, finanţare bancară şi din Fondul de Modernizare a fost elementul fundamental pentru reuşită, fapt care ne bucură şi ne obligă totodată”.
 
Preşedintele Directoratului CE Oltenia a spus că aprobarea Planului de Restructurare reprezintă un mare avantaj pentru a avea acces la fonduri. 

„Decizia Comisiei Europene înseamnă salvarea şi, în acelaşi timp, modernizarea Complexului Energetic Oltenia. Este vestea pe care o aşteptam şi un succes atât al companiei, cât şi al României. Avem un Plan de Restructurare şi Decarbonare aliniat politicilor europene pentru mediu, la care am lucrat intens în ultimii ani şi care, iată, este validat şi acceptat de Bruxelles”, a spus Daniel Burlan, 
 
Vă recomandăm să mai citiţi:
 
Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost aprobat de Comisia Europeană. Compania va beneficia de 2,7 miliarde de euro
 
Primar din Gorj, ameninţat de un localnic: „Te tai în bucăţi cât de curând“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările