Conacul din Gorj în care s-a refugiat Regele Mihai I a fost transformat în pensiune. Turiştii se pot caza în camera în care a stat Regele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conacul din satul gorjean Dobriţa în care Regele Mihai I s-a refugiat în timpul evenimentelor din august 1944 a fost transformat în pensiune. Camera în care a stat Majestatea Sa a fost reamenajată şi este oferită acum turiştilor.

Timp de trei săptămâni, Regele Mihai I şi Familia Regală s-au refugiat într-un conac dintr-un sat gorjean, pentru a fi protejaţi de atacul armatei germane după anunţul privind ieşirea României din Alianţa cu puterile Axei. „La 23 august, ora 24.00, Hitler a dat ordin armatei germane din România «de a suprima puciul, a-l captura pe Rege şi camarila de la Palat şi a constitui un guvern condus de un general filogerman, în cazul că mareşalul Antonescu nu ar mai fi disponibil». Să se conformeze ordinului lui Hitler, trupele germane urmau să acţioneze de îndată pentru înfrângerea puciului, ţinta principală fiind Regele Mihai. Să-l salveze, C. Sănătescu, preşedintele Consiliului de Miniştri, a propus Regelui să plece din Bucureşti. Locaţia stabilită Suveranului a fost Dobriţa din judeţul Gorj. În noaptea de 23/24 august, la ora 1.00, patru maşini, una condusă chiar de rege, au părăsit incinta Palatului Elisabeta, cu destinaţia Dobriţa“, scrie Alexandru Doru Şerban, în cartea „Vremelnic trecători prin Gorj".

Conacul care l-a găzduit pe Regele Mihai, transformat în sediu de fermă

După ce l-a găzduit pe Regele Mihai I, în august 1944, conacul a fost transformat în casă de protocol pentru oficialităţile comuniste, după care a fost transformat în fermă. „A fost distrus în urma evenimentelor. Mobilierul original nu mai există. A fost ars şi distrus ca urmare a evenimentelor din 1946-1949, când a avut loc naţionalizarea. Proprietarii au fost arestaţi şi au fost aruncaţi în închisorile comniste. Bunicul meu a fost închis patru-cinci ani, fiind acuzat că a spion american şi sabotor. Când am venit în 1994, era totul distrus: gardul nu mai exista, totul fusese furat şi proprietatea urma să fie vândută. Acopertişul aproape nu mai exista. Coacul era într- o stare avansată de degradare. Înăuntru fuseseră adăpostite oile şi era depozit pentrui materiale şi îngrălăminte pentru poomicultură. 65% era degradat“, povesteşte actualul proprietar, Petre Bumbaru.

image

Localnicii din Dobriţa au rămas cu amintiri frumoase

Dobriţa este locul din Gorj unde sunt cei mai mulţi adepţi ai monarhiei, asta pentru că localnicii au rămas cu amintiri plăcute ca urmare a perioadei pe care regele Mihai a petrecut-o în mijlocul lor.

„Din ce am auzit de la bunicii mei, Majestatea Sa era atunci un om tânăr, simpatic, jovial şi s-a simţit bine la Dobriţa, unde a fost primit extraordinar. Dădea bomboane la copii, se plimba prin sat cu câinele şi cu Regina Mamă. Avea un automobil splendid cu care se plimba prin sat. S-a mai plimbat şi cu avionul deasupra satului şi a făcut nişte loopinguri deasupra conacului, băgând-o în mare groază pe Regina Mamă. A petrecut o perioadă senină la Dobriţa. S-a răsturnat cu motocicleta şi a fost pansat de către doctorul Max Culcer, tatăl doctoriţei Ana Culcer, de la Spitalul Bucureşti. Când a venit la Regină pansat, aceasta s-a speriat. A manifestat o mare simplitate, bunătate şi o deschidere în suflet“, a povestit Petre Bumbaru, care îşi doreşte s-o aducă la conacul din Dobriţa pe legatara coroanei, pe principesa Margareta, şi pe principele Duda. 

image

Conacul va intra în circuitul turistic

Conacul în care s-a refugiat regele Mihai a devenit acum o atracţie turistică, fiind transformat în pensiune. Într-una din camere a stat Regele Mihai.

„De ani de zilere repar şi îl pun la punct. În această cameră, nr. 4, a locuit Majestatea Sa. Este cea mai mare cameră. Are 27 metri pătraţi. Am refăcut cât am putut camera. Am poziţionat un mobilier rustic şi simplu. Încăperea, care astăzi este baie era camera câinelui. Am transformat încăperea în Camera Regelui. Îmi doresc să lansez conacul în circuitul turistic, avându-se în vedere istoria sa. Mobilierul original nu mai există. A fost ars şi distrus ca urmare a evenimentelor din 1946-1949, când a avut loc naţionalizarea. Proprietarii au fost arestaţi şi au fost aruncaţi în închisorile comniste. Bunicul meu a fost închis patru-cinci ani, fiind acuzat că a spion american şi sabotor. Acest loc îşi va cpăpăta destinaţia care trebuie. Mă voi îndrepta şi către domeniul artei şi voi organiza tabere de sculptură şi pictură“, a mai precizat Petre Bumbaru. Acesta susţine că a investit în jur de o jumătate de milion de euro. 

Reabilitarea conacului este aproape finalizată. Proprietarul vrea să mai realizeze şi un heleşteu. „90% este gata. În curte mai avem de terminat o baltă de pescuit, unde pasionaţii pot prinde un peşte. Va fi un circuit de vile şi conace. Oamenii vor putea să vină singuri şi să-şi prepare mâncarea“, a precizat Bumbaru.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite