Concurenţă mare pentru posturile de măturător. O fostă gestionară vrea să măture străzile din Târgu Jiu: „Ştiu o limbă străină şi softuri de contabilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

22 de concurenţi se luptă pentru ocuparea celor zece posturi de măturător care sunt oferite pe perioadă determinată de şase luni de către societatea de gospodărire comunală din Târgu Jiu, Edilitara SA.

Iniţial, 485 de persoane au depus cereri la sediul societăţii Edilitara pentru a participa la concurs, dar numai 122 şi-au întocmit şi înregistrat dosarele. Dintre ei, 32 au fost admişi, iar la concursul care a avut loc ieri s-au prezentat 22. 

Majoritate celor 22 de candidaţi care au rămas în cursa pentru ocuparea unui post de măturător au studii liceale şi mai multe cursuri de calificare profesională. În general, candidaţii sunt persoane cu vârste de peste 40 de ani, care au rămas fără locuri de muncă şi nu au mai reuşit să se angajeze. Printre candidaţii admişi s-au numărat şi două femei care aveau studii superioare, dar nu s-au mai prezentat la concurs. „Au fost şi candidaţi cu studii superioare, dar nu şi-au completat dosarele şi nu s-au mai prezentat. Poate şi-au găsit altceva. A fost obligatoriu ca doritorii să aibă opt clase absolvite. Calităţi ale unui angajat ar fi: partea fizică bună, trebuie să fie apţi pentru salubritate şi să fie serioşi. Avem nevoie de oameni serioşi. Au avut de pregătit o tematică din care dau proba scrisă”, a spus Livia Buzencu, membru în comisia de concurs.

„Ştiu să fac facturi, am încasat bani, am primit marfă”

Dintre concurenţii care au susţinut proba scrisă, cea mai calificată a fost o femeie care a lucrat ca gestionar la societatea Artego şi cunoaşte mai multe programe de contabilitate. Soţul târgujiencei lucrează tot la Edilitara, el fiind cel acre i-a spus de acest concurs. Cei doi au fată la facultate, care are nevoie de sprijin financiar. „Am lucrat aproape cinci ani de zile la Artego, ca gestionar. Am făcut liceul la Colegiul Ecaterina Teodoroiu. Ştiu să fac facturi, am încasat bani, am primit marfă, făceam facturi, am calificare şi de lucrător în comerţ. Ştiu să folosesc calculatorul, mai multe programe, ştiu o limbă străină, multă matematică. Ştiu să folosesc anumite softuri de contabilitate”, a spus femeia.

Salariul poate ajunge la 1000 de lei

Dacă în urmă cu aproximativ 15 ani măturătorii erau atraşi cu un spor de 25% din salariul de bază pentru „muncă penibilă”, acum, tot mai multe persoane vor să măture străzile, deşi nu se mai acordă niciun spor. Angajaţii primesc acum un spor de noapte, la care se adaugă sporul de vechime. Salariul pe care urmează să-l primească se ridică la 975 lei brut, la care se adaugă bonuri de masă de 190 de lei. Astfel, un măturător poate ajunge să primească chiar şi 1000 de lei. „Sunt persoane determinate şi motivate să îşi găsească un loc de muncă, lipsa banilor îşi spune cuvântul. Ceea ce o dată însemna o muncă ruşinoasă şi se primea un spor de muncă penibilă, acum a devenit un job foarte căutat. În urmă cu zece ani, se primea spor de muncă penibilă, era de 25% din salariu. Acum nu se mai dă. Singurul spor care se acordă este acela de noapte. Oamenii nu au unde să muncească. Cu ani în urmă, poate cu 20 de ani în urmă, veneau ca măturători persoanele fără carte, fără şcoală”, a spus Livia Buzencu.

Cea mai mare parte a candidaţilor au depăşit 40 de ani

Şi un şofer de cursă lungă şi-a încercat norocul la concursul pentru măturători. „Am lucrat ca şofer la fostul IJPL Gorj. De la şofer la măturător, chiar dacă e diferenţă mare, trebuie să fac orice ca să îmi întreţin familia. Am rămas cam de un an fără loc de muncă. Am 58 de ani şi am încercat să plec în exterior, dar mi-au spus că sunt prea bătrân. Este greu. Pe extern ar mai fi posibilităţi, dacă aş avea anii care trebuie”, a spus bărbatul. 

Teodor Bălă a lucrat ca lăcătuş mecanic, dar este dispusă să lucreze şi ca măturător. „Am 55 de ani şi am rămas fără loc de muncă din decembrie anul trecut. Nu am luat nici şomaj, au fost ceva probleme şi acum îmi caut un loc de muncă. Am lucrat ca lăcătuş mecanic şi cum dau concurs pentru postul de măturător. Ni s-au dat nişte texte de lege, regulamente de ordine interioară, de protecţia muncii. Am învăţat”, a spus Teodor Bălă din comuna Dăneşti. 

Potrivit lui Constantin Mituţoiu, directorul adjunct al Edilitara, principala sarcină a celor care vor câştiga posturile va fi măturatul străzilor, trotuarelor şi strângerea gunoaielor din parcuri. După examenul scris de astăzi, urmează ca joi să aibă loc şi interviul. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite