Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Condamnări definitive în dosarul „Lotul Peştişani“. Senatorul Dian Popescu scapă de puşcărie, dar rămâne cu o condamnare penală

0
31 May 2016 09:21:35
Autor: Alin Ion
Dian Popescu a fost condamnat cu suspendare
Dian Popescu a fost condamnat cu suspendare

Instanţa de judecată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti a respins apelurile declarate de cei cinci inculpaţi din „Lotul Peştişani”, printre care se află şi senatorul gorjean Dian Popescu.

 
Hotărârea instanţei de judecată este definitivă. Afaceristul Dan Floarea, senatorul Dian Popescu, primarul Florin Pavel şi alţi doi inculpaţi rămân cu aceleaşi pedepse din 2014, când toţi au primit pedepse de închisoare cu suspendare. În acelaşi dosaru, Dumitru  Pîrvulescu a fost achitat. „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie si de inculpatii Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae si Floarea Radu Dan împotriva sentintei penale nr.1024 din data de 27 noiembrie  2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Sectia Penală în dosarul nr.18870/95/2012, privind şi pe intimatul inculpat Pârvulescu Dumitru. Obligă apelantii inculpati Pavel Ion Florin, Popescu Dumitru Dian, Popescu Titus Gabriel, Isar Nicolae si Floarea Radu Dan la plata  sumei de câte 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, a stabilit instanţa supremă. 
 
Condamnările din 2014 care au rămas definitive
 
Primarul comunei Peştişani, Florin Pavel, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi 30.000 lei amendă penală. 
 
Afaceristul Radu Dan Floarea, patronul Tech Safety, a primit trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi un termen de încercare 6 ani. Instanţa a confiscat de la inculpatul Floarea Radu-Dan suma de peste 1,1 milioane de lei.
 
De asemenea, inginerul de şantier Isar Nicolae a primit o pdeapsă de doi ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
 
Senatorul Dian Popescu, preşedintele PNL Gorj, a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Termenul de încercare pentru senator a fost stabilit la 2 ani şi 5 luni.
 
Aceeaşi condamnare şi tot cu suspendare a fost primită şi de fratele lui Dian Popescu, Gabriel Titus Popescu. 
 
Ce susţin procurorii
 
Conforma rechizitoriului Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, primarul Florin Ion Pavel, în calitate de ordonator de credite, a dispus plata sumei de aproape 1,6 milioane de lei în mod necuvenit, pentru lucrări neexecutate de către SC TECH SAFETY SA Târgu Jiu, firma omului de afaceri Dan Radu Floarea. Edilul din Peştişani a beneficiat de lucrări de finisaje interioare la apartamentul proprietate personală şi a primit materiale de la SC TECH SAFETY SA pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de serviciu. Valoarea manoperei şi a materialelor primite a fost de 1603 lei. De asemenea, primarul din Peştişani a dispus plăţi necuvenite pentru lucrări neefectuate şi către SC MASERATI SRL Ţicleni, firma fraţilor Dian şi Gabriel Popescu, în valoare de 154.000 lei, înainte de întocmirea proiectului pentru stadionul din localitate. În plus, Florin Pavel a primit de la Dian Popescu suma de 7.000 de lei, în schimbul atribuirii contractului de proiectare şi execuţie la baza sportivă. 
De asemenea, Nicolae Isar, în calitate de diriginte de şantier, a întocmit şi avizat situaţii de lucrări care nu reflectau realitatea, în baza cărora s-au efectuat plăţi necuvenite de către Primăria Peştişani în sumă de aproape 1,6 milioane de lei către SC TECH SAFETY SA Târgu-Jiu. Floarea a făcut şi el presiuni ca primarul să dispună plăţi nelegale către firma sa şi să semneze contractul de cesiune de creanţă. Edilul Florin Pavel a fost arestat nouă luni în acest dosar.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările