Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Creatoarea de mărţişoare din Târgu Jiu anchetată de Securitate şi acuzată că folosea pene de găină furate

3
28 Feb 2021 06:20:17
Autor: Alin Ion
Mariana Medrega face mărţişoare de peste 35 de ani                                                   Foto: Alin Ion
Mariana Medrega face mărţişoare de peste 35 de ani                                                   Foto: Alin Ion

Mariana Medrega confecţionează mărţişoare încă din perioada regimului comunist, fiind meşterul cu cea mai mare experienţă de la târgul de mărţişoare care se desfăşoară în zona centrală a municipiului Târgu Jiu.

Mariana Medrega a început să lucreze la obiectele care vestesc venirea primăverii chiar din primăvara anului trecut, când a cules diferite floricele şi frunze. 
 
Mărţişoarele pe care le vinde sunt realizate manual din pastă de ceramică, pe care o o face tot singură din făină de orez şi aracet. 
 
„Sunt flori în culori vii. De exemplu, acum au început să apară viorelele. Când culeg floare de păducel ca să-i fac ceai soţului îmi opresc şi eu. Eu le culeg, le usuc şi le presez. Cam după sărbătorile de iarnă mă apuc de lucru. Prepar pasta de porţelan, o ştanţez şi pe urmă lipesc florile naturale cu un lac special. Nu este ceva complicat. Au fost cele mai căutate şi le-am vândut pe toate, deoarece sunt oameni care apreciază ceea ce este făcut manual. Pasta de porţelan o prepar singură. Cumpăr amidon sau iau orez şi fac făină de orez, care se realizează cu parafină lichidă, aracet pentru lemn. Se prepară o pastă. Sunt multe reţete şi am învăţat singură să prepar“, ne povesteşte Mariana Medrega, care a fost jurnalistă şi chiar a condus un post de radio, iar o perioadă a deţinut chiar şi o publicaţie. 
 

Pandantive din pietre

 
Mai nou, Mariana Medrega realizează şi pandantive din pietre: „Am cumpărat un aparat de şlefuit piatra naturală. Se pune nisip de cuarţ, se pun şi pietrele şi apă. Merge ca maşina de spălat. Culoarea rezultată este cea pietrei“. 
 

 „În câteva ore, câştigam jumătate din salariul pe o lună“ 

 
 
Prima dată, Mariana Medrega a început să confecţioneze şi să vândă mărţişoare în anul 1986. Lucra, atunci, la o întreprindere de construcţii, însă vindea şi mărţişoare pe ascuns, la colţul străzii. „În câteva ore, câştigam jumătate din salariul pe o lună. Atunci nu prea se făceau mărţişoare. Aveam o prietenă care lucra la un magazin unde se vindeau mărgele şi alte accesorii. După un timp, acestea erau scoase din uz pentru că se învecheau. Eu le luam şi cu nichelină de la uzina mecanică Sadu le transformam în mărţişoare“, povesteşte fosta jurnalistă. 

Mărţişoarele din pene de găină pentru care a fost anchetată de Securitate

Fosta jurnalistă povesteşte că a fost chiar anchetată de Securitate de două ori, după ce a fost prinsă că vindea mărţişoare: „Am vândut două ore mărţişoare şi patru ore am fost audiată. Făceam atunci mărţişoare din pene. Au fost primele mărţişoare pe care le-am făcut. Mai puneam ghindă şi iederă. M-au întrebat unde lucrez şi le-am spus că la CITEX (n.red. - o fostă întreprindere de construcţii). «Soţul unde lucrează», m-a întrebat securistu. «La Avicola» (n.r. -  o fostă societate de creştere a puilor), i-am răspuns. «Păi penele le fură de la Avicola şi tu iei aracetul de la CITEX». Pe vremuri, mai făceam mărţişoare pe tijă de cocean. Îl tăiam rotund, după care îi puneam o sârmuliţă şi pe el lipeam flori presate“, a relatat Mariana Medrega. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi

 
Circulaţia rutieră va fi oprită în Defileul Jiului ca urmare a dinamitării unui munte
 
Primarul unei reşedinţe de judeţ din Oltenia vrea să facă referendum pentru desfiinţarea Poliţiei Locale

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
28.02.2021, 07:37:39

Securistii au anchetat-o pentru ca vinde martisoare confectionate cu pene si puf de la tartita gainilor, ceea ce era interzis pe vremuri.

-4 (6 voturi)
Popescu Stela
28.02.2021, 10:14:09

Securistii au avut si au metodele bolshevice in maduva oaselor. Modelul Horror (de ocupație) care pedepseste normalitatea (in special competenta, bunul simt) și recompensează răul (incompetenta, nesimtirea, cu conditia ca ele sa fie agresive și bine plasate). Ce pot sa facă sekuristii comunistoizi atunci când vor cu adevărat ceva, e de noaptea minții. Și azi, la apele romane (vezi scandalul din presa) au concediat un inginer cu zeci de ani experiența pt ca a îndrăznit sa se opună angajării in sistem a unor habarnisti analfabeți (sau habarniste analfabete)..... . România de azi (de 100 de ani pana azi) e victima acestui mare stil de jaf cu adevărat odios. Exemple de același fel: pensii speciale, funcții bine plătite la stat, privatizari, retrocedări, / toate sunt făcute exclusiv de hiene sekuriste care nu dorm nici noaptea.

+2 (2 voturi)
Davide Isa
28.02.2021, 11:39:16

Azi e si mai rau: nici macar sa mai vinzi martisoare nu mai ai voie, ca cica vine coco-vidu' la pachet cu el...Te doare capu' in ce hal s-a ajuns...

-1 (3 voturi)
Modifică Setările