Crucile misterioase din piatră din Gorj. Au sute de ani vechime şi inscripţii indescifrabile în limba chirilică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea ridicată de căpitanul de Plai Ursache în localitatea gorjeană Polovragi ar marcha locul unde se află îngropată o cetate dacică FOTO verticalonline.ro
Crucea ridicată de căpitanul de Plai Ursache în localitatea gorjeană Polovragi ar marcha locul unde se află îngropată o cetate dacică FOTO verticalonline.ro

Cruci-troiţe sculptate din piatră, datând din secolele XVII-XVIII, scrise cu litere chirilice, dăinuie şi acum în diverse zone ale României. În Gorj mai există 11 astfel de troiţe, declarate monumente istorice.

Troiţele au avut un rol bine definit în societatea feudală, fiind ridicate pentru a comemora o bătălie, pentru a marca locul unor foste monumente, sau pentru a aduce la cunoştinţă o lege sau o hotărâre domnească. „Crucile de piatră mai aveau rol de hotar între localităţi sau de a aduce în atenţia comunităţii şi a trecătorilor numele unor persoane sau întregi familii ce au avut rol de donatori. Ele se numesc şi cruci de drum, pentru că erau ridicate pe marginea drumurilor, unele dintre ele marcând în prezent drumuri dispărute“, arată profesorul Claudiu Stancu, autor al articolului „Crucea de piatră de la Ulmet-Stoina, arc peste timp“, publicat în volumul Litua. 

Unde se află cele 11 cruci monument istoric

La început, numai neamurile de rang boieresc ridicau cruci, dar mai târziu au început şi oamenii de condiţie mai modestă să le ridice. Obiceiul de a ridica astfel de monumente a continuat şi în secolul al XIX-lea. De exemplu, crucea din localitatea gorjeană Logreşti nu mai este scrisă în chirilică şi nici monument istoric nu a fost declarată, cu toate că a fost ridicată în anul 1930. În prezent, troiţele se construiesc din lemn. Cele 11 cruci de piatră scrise în chirilică din judeţul Gorj se află la: Târgu Jiu, Stoina (sat Ulmet), Turburea (sat Spahii), Turburea (sat Poiana), Polovragi (Crucea lui Ursache), Bengeşti Ciocadia (sat Pereşti), Bengeşti Ciocadia (sat Bengeşti Ciocadia), Bengeşti Ciocadia (sat Bălceşti - a lui Popa Ilie), Câlnic (sat Câlnic) şi Prigoria (sat Bucşana).
 

cruce de piatra

Crucea de piatră de la Stoina

Crucea de piatră din satul Ulmet, comuna Stoina, se află pe lista monumentelor istorice, alături de alte zece lucrări de acest gen din judeţul Gorj. Are o vechime de câteva sute de ani şi un mesaj misterios, pentru că este greu de descifrat, fiind scris cu litere chirilice. 

Crucea de piatră de la Stoina se află amplasată în hotarul dintre satele Ulmet şi Mieluşei. Este o cruce de pomenire ridicată la 9 decembrie 1783, conform traducerii textului de pe monument. Are o înălţime de peste doi metri, iar literele sunt cioplite în piatră, în relief. Textul se poate citi cu greutate, în unele părţi fiind ilizibil.

Crucea de piatră de la Polovragi (stânga) FOTO verticalonline.ro

„Are inscripţii în relief pe toate feţele, inscripţiile fiind, în fapt, un pomelnic dăltuit în piatră şi nu are soclu, fiind prinsă în postament de beton. Crucea (foto dreapta) a avut deasupra o terminaţie din piatră, de forma unui cap de berbec stilizat, care azi nu se mai păstrează, conform declaraţilor unor bătrâni ai satului Ulmet. De asemenea, bătrânii satului mai credeau că ar fi fost ridicată în memoria localnicilor care s-au jertfit în luptele cu turcii şi tătarii ce invadau adeseori aceste meleaguri“, arată profesorul Claudiu Stancu. 

Crucea atestă existenţa unor comunităţi creştine din cele mai vechi timpuri

Monumentul de la Stoina a fost studiat în 1960 de istoricul Constantin Bălan, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti. Are o importanţă deosebită pentru această zonă geografică, atestând existenţa unor comunităţi creştine puternice din cele mai vechi timpuri, pe aceste meleaguri ce au stat la baza formării actualelor sate componente ale comunei Stoina.

„Inscripţiile de pe cruce reprezintă un pomelnic dăltuit în piatră. Monumentul a fost restaurat şi resfinţit la 15 august 1999, cu ocazia Sfintei sărbători a Adormirii Maicii Domnului, prin strădania primarului de atunci, Constantin Vlăduţu. Şi în prezent, creştinii acestor sate continuă tradiţia ridicării de troiţe, de această dată din lemn, la răscruci de drumuri sau spre amintire a celor trecuţi spre veşnicie din neamul lor“, mai scrie Claudiu Stancu.

Crucea de piatra din Târgu Jiu (foto sus) a fost datată 1779 FOTO verticalonline.ro

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite