Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Cuie înfipte în Poarta Sărutului. Celebrul monument al lui Brâncuşi, batjocurit pentru a agăţa ghirlande de sărbători

4
2 Mar 2016 17:14:33
Autor: Alin Ion
Mai multe cuie sunt înfipte în Poarta Sărutului                                                           FOTO Alin Ion
Mai multe cuie sunt înfipte în Poarta Sărutului                                                           FOTO Alin Ion

Mai multe cuie sunt înfipte în Poarta Sărutului. Unul se află la o înălţime de aproximativ un metru şi jumătate, iar alte două sunt la o înălţime de aproximativ trei metri.

La o privire mai atentă, obiectele din fier aflate în opera lui Brâncuşi renumită în toată lumea sunt vizibile. „Se văd cuiele. Nu e normal. Sunt ruginite. Aşa este. Unii oameni nu apreciază ce avem“, a spus o trecătoare. „Cred că este un sacrilegiu ceea ce se întâmplă. Mie îmi este teamă să ating opera, dar cum să baţi cuie în ea?“, a spus Constantin Ţăpuş. 

„Este ceva de domeniul inexplicabilului“ 

Sculptorul Paul Popescu, care este şi specializat în restaurare, nu îşi explică apariţia cuielor în Poarta Sărutului, mai ales că ştie că la restaurarea care s-a făcut în anul 2003 au fost scoase: „Nu prea îmi explic apariţia cuielor în monument, pentru că în timpul şantierului de restaurare din anul 2003 au fost înlăturate absolut toate elementele metalifere care au fost găsite. Au fost găsite tot cuie, care nu erau în masa litică a monumentului, ci erau în mortarele în rosturile dintre elementele componente. Sunt surprins pentru că sunt clar vizibile. Nu îmi amintesc să le fi remarcat până acum. Nu îmi pot explica de unde au apărut, Dacă unul dintre ele sunt în partea inferioară, într-o zonă accesibilă, celălate două sunt mai greu de explicat pentru că se află de deasupra lintoului şi nu ştiu cum au putut ajunge acolo. Este ceva de domeniul inexplicabilului. E o situaţie care frizează paradoxul“. 
 

Cuiele trebuie scoase


 
Paul Popescu spune că opera de artă a fost afectată:
„Daunele care s-au produs prin baterea lor sunt de natură mecanică. Aici este problema de cum se întâmplă tot felul de paradoxuri. Cert este că trebuie scoase de acolo de către specialişti. Din păcate, tot timpul avem ceva de descoperit în sens distructiv la opera lui Brâncuşi. Orice agresiune afectează opera şi încarcă negativ istoricul monumentului“. 
Acesta îşi aminteşte că pe vremea comunismului de Poarta Sărutului se agăţau ghirlande în zilele de sărbătoare.
 

Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu aşteaptă răspunsul specialiştilor 


În schimb, Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a precizat că obiectele metalice au fost descoperite la restaurarea din anul 2003, dar că specialiştii au recomandat să fie lăsate acolo unde sunt pentru că ar putea produce daune, dacă vor fi extrase: „Există nişte corpuri străine introduse în Poarta Sărutului. Specialiştii care au licrat în anul 2003 şi au găsit corpurile străine au stabilit că nu e bine să le extragă pentru că riscă să disloce bucăţi din piatră. Hotărârea care a fost luată a fost de a monitoriza în permanenţă evoluţia acestor corpuri străine. Pentru a se lua o decizie de a îndepărta corpurile străine este nevoie de un proiect. În urma studiilor făcute de noi cu ajutorul Institutului de Optoelectronică, o comisie desemnată de Ministerul Culturii va stabili ce se va face. Specialiştii trebuie să-şi spună punctul de vedere. De existenţa lor se ştie din anul 2003, atunci când s-a făcut restaurarea“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
2.03.2016, 18:47:15

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
2.03.2016, 21:53:54

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Foangă
2.03.2016, 23:27:28

E cuiul lui Nastratin, lasati-l acolo.

Adrian Rusu
3.03.2016, 20:03:58

Elementele „metalifere” - carevasazica PRODUC fier. („fere”, ăla de la urma, asta inseamna). Poate ca ar fi mai folositor sa le pastrati, tovarași. Altfel sunt doar „metalice”. Sunt bune de spanzurat la o adica.

Modifică Setările