Cum a eşuat un proiect şcolar impecabil în teorie: elevii au refuzat bursa lunară de 500 de lei şi un loc de muncă garantat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi în preajma liceului FOTO Adevărul
Elevi în preajma liceului FOTO Adevărul

Două clase de învăţământ dual din judeţul Gorj nu s-au putut înfiinţa din cauza lipsei de elevi, cu toate că acestora li se ofereau o serie de facilităţi: o bursă de 500 de lei, cazare şi mâncare în mod gratuit, echipamente de lucru şi asigurarea unui loc de muncă după absolvire.

 Două clase cu câte 30 de locuri fiecare la Colegiul Tehnic „Henri Coandă“ din Târgu Jiu şi la Colegiul „Mihai Viteazu“ din Bumbeşti Jiu au fost puse la dispoziţia candidaţilor. În clasa de la liceul din Târgu Jiu s-au înscris doar cinci elevi, iar la cea de la Bumbeşti Jiu, doar şapte candidaţi, astfel că acestea nu s-au putut înfiinţa, iar elevii au fost distribuiţi către alte clase. 

Părinţii s-au speriat de un contract

Clasa de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă“ este susţinută de societatea „Artego“ din Târgu Jiu, care s-a angajat să le ofere elevilor o bursă lunară de 300 de lei, pe lângă suma de 200 de lei oferită de stat, practică în atelierele unităţii, echipamente de lucru, o masă şi chiar locuri de muncă asigurate după absolvire.

Toate aceste avantaje au fost privite cu precauţie de către părinţi, care s-au temut să nu fie obligaţi să returneze banii la final. „Le-am explicat părinţilor toate avantajele oferite, dar, în final, au fost reticenţi. Probabil acestă situaţia s-a întâmplat şi ca urmare a experienţelor neplăcute din societatea în care trăim. Poate că s-au gândit că prin contractul de practică pe care-l încheie cu agentul economic ar putea să-i oblige să returneze banii sau să-i condiţioneze de angajarea la societatea respectivă, ceea ce era fals. Cred că părinţii nu au înţeles. În clasa respectivă elevii se pregăteau pentru a se califica în trei meserii solicitate pe piaţa de muncă: strungari, sudori şi electricieni. (...) Agentul economic a venit cu oferta către şcoală şi chiar ne gândeam că o să o organizăm un concurs de admitere, pentru că vor fi mai mulţi candidaţi decât locuri libere“, a spus Gabriela Comănescu, director al Colegiului Tehnic „Henri Coandă“. 

image

Lipsa de informare

Clasa de învăţământ dual de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă“ va fi pusă la dispoziţia elevilor şi în anul şcolar următor: „Cred că a fost fost vorba de o lipsă de informare. Şi timpul a fost destul de scurt, pentru că metodologia pentru funcţionarea învăţământului dual a fost finalizată la sfârşitul anului şcolar trecut. Este prima dată în judeţul Gorj când a fost o încercare de funcţionare a învăţământului dual, pentru că există un agent economic dispus să sprijine învăţământul“, a mai precizat Gabriela Comănescu. 

image

Elevii s-au reorientat spre alte profesii

Robert Ţicu, în vârstă de 15 ani, a dorit să se înscrie la clasa de învăţământ dual, dar, până la urmă, a ajuns la o clasă unde învaţă meseria de tinichiger vopsitor auto. „Am vrut să mă înscriu la clasa de învăţământ dual. Mi-a spus de această clasă o doamnă profesoară şi am şi văzut un afiş. M-am reorientat către o altă meserie, dacă nu s-a mai înfiinţat clasa“, ne-a spus Robert. 

Inspectorul şcolar general: „Nu mă aşteptam să fie aşa“

Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, spune că se aştepta chiar să existe o solicitare mare pentru aceste locuri: „Nu mă aşteptam să fie aşa. Eu mă aşteptam la o concurenţă mare pe cele 30 de locuri şi urganizarea unui concurs“. 

Ion Işfan spune că va analiza situaţia din liceele tehnologice, acolo unde se înregistrează o promovabilitate redusă la examenul de bacalaureat: „Probabil că problemele sunt tot în ograda noastră şi le-am cerut colegiilor directori să se ocuipe de management în anii următori. O să fiu mult mai atent la ceea ce se întâmplă în învăţământul liceal tehnologic, pentru că nu am văzut elevi care să rămână repetenţi în clasa a IX-a sau a X-a“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite