Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Cum a reuşit o comună din Gorj să scape de tăvălugul scumpirilor la energie

2
25 Jan 2022 17:30:53
Autor: Alin Ion
Parcul fotovoltaic din Bustuchin a produs anul trecut aproximativ 250 MW                                      Foto: A.I.
Parcul fotovoltaic din Bustuchin a produs anul trecut aproximativ 250 MW                                      Foto: A.I.

Primăria comunei Bustuchin, din judeţul Gorj, şi toate instituţiile subordonate acesteia - unităţile de învăţământ, societăţile Consiliului Local, dispensarul şi biblioteca comunală - nu sunt afectate de creşterea tarifelor la energie electrică.

Mai mult decât atât, majorarea preţului la energie va fi în favoarea primăriei şi va aduce mai mulţi bani la bugetul comunei. 
 
Cum este posibil acest lucru? În urmă cu aproximativ doi ani, Primăria Bustuchin a investit aproximativ 350.000 de dolari într-un parc fotovoltaic, astfel că în perioada de vară, primăria comunei gorjene ajungea să nu achite nimic pentru energia electrică pe care o consumă. Primarul localităţii Bustuchin, Ion Ciocea, spune că energia electrică produsă de parcul fotovoltaic era vândută cu un preţ mult mai mic faţă de tariful plătit pentru energia consumată, pentru că legea nu permite să se facă o compensare, iar din acest motiv primăria era nevoită să mai plătească o anumită sumă pentru curentul electric: „Vindeam 1 Megawatt/oră cu 160 de lei, iar acum avem oferte de vânzare cu 350 lei /Megawatt/oră. Noi nu beneficiem de compensare, conform legislaţiei în vigoare. Am vândut până acum cu 105 lei MW /oră şi am plătit peste 330 de lei pe cel consumat de noi“.
 

Venituri de 200.000 de lei la bugetul local

 
Primarul localităţii a precizat că parcul fotovoltaic va aduce mai mulţi bani la bugetul local. „Primăria Bustuchin a consumat în anul 2021 o cantitate de 158 MW şi am produs cu parcul fotovoltaic peste 250 de MW, în condiţiile în care am avut şi o defecţiune. Din estimările noastre, în acest an vom avea la bugetul local o sumă de aproximativ 200.000 de lei din energia produsă de parcul fotovoltaic“. 
 
Banii pentru realizarea parcului fotovoltaic de la Bustuchin provin de la Fondul Român pentru Eficienţa Energiei. Banii trebuie returnaţi într-o perioadă de 84 de luni. Parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafaţă de un hectare şi cuprinde 1.200 de panouri.
 

Vă recomandăm să mai citiţi 

 
Tone de porumb au ajuns pe drumul din Defileul Jiului. Circulaţia pe o bandă a fost blocată VIDEO
 
Gest umanitar rar. Familie din Gorj sinistrată într-un incendiu s-a întors în casa reconstruită de localnici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

kitty kat
25.01.2022, 19:41:25

Bravo lor!

Nicolai Barbulescu
26.01.2022, 06:47:04

Deci INVESTESTI;PRODUCI ENERGIIE VERDE iar IMPOTENTI de POLITICIENI te OBLIGA SE VINZI MAI IEFTIN DECAT PE PIATA NICI MACAR COMPENSAREA 1 la1,sa nu mai vorbim ca in Germania de ex.primesti bani in plus la producerea ENERGIEI VERZI,BARVO celor care concep LEGI DE DOI BANI;cum vreti sa investeasca fiecare care are bani in PANOURI FOTOVOLTAICE,LEGE CONTRA DEZVOLTARII.

Modifică Setările