Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Cum stă nefolosit la Târgu-Jiu un aparat pentru depistarea COVID-19. În acest timp, comunitatea locală a strâns 200.000 de euro pentru unul nou

4
6 Apr 2020 16:26:45
Autor: Alin Ion
Aparatul pentru efectuarea testelor de depistare a virusului există de la spitalul din Tg. Jiu de cinci ani
Aparatul pentru efectuarea testelor de depistare a virusului există de la spitalul din Tg. Jiu de cinci ani

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu deţine de aproximativ doi ani un aparat care poate să depisteze prezenţa virusului COVID-19, dar acesta nu este folosit. În schimb, mai mulţi oameni de afaceri din Gorj şi-au unit forţele şi au strâns aproximativ 200.000 de euro pentru achiziţionarea unui aparat tip PCR, care poate să efectueze teste pentru depistarea noului coronavirus.

Informaţia a fost prezentată de către publicaţia gorjonline.ro, care a solicitat demisia actualei conduceri a Spitalului Judeţean de Urgenţă, pe motiv că nu a ştiut de existenţa acestuia aparat. În momentul de faţă, efectuarea testelor durează câteva zile, pentru că sunt efectuate la alte laboratoare din ţară, care sunt suprasolicitate.  

„În timp ce medici şi oameni de afaceri gorjeni au pus mână de la mână şi au strâns 200.000 de euro pentru achiziţionarea unui laborator genetic, în vreme ce deputatul Dan Vîlceanu a cerut ajutorul ministrului Economiei, Virgil Popescu, şi Nuclearelectrica a inclus şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tg-Jiu, cu suma de 1,5 milioane de lei, în lista instituţiilor cărora le-a acordat sponsorizări, tot pentru achiziţionarea unui aparat pentru testarea COVID-19, unitatea medicală DEŢINE un aparat ultra-performant, o linie PCR, pentru testarea şi diagnosticarea certă a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, însă conducerea instituţiei NU ŞTIE acest lucru! În timp ce pacienţii suspecţi internaţi în Secţia Boli-Infecţioase a SJU aşteaptă cu înfrigurare, cinci-şase zile, rezultatul testului, în vreme ce gravidele sau femeile suspecte care tocmai au născut stau internate în Obstretică-Ginecologie şi câte o săptămână pentru a afla dacă au fost infectate cu COVID-19, iar managerul Dumitru Vienescu afirmă public că spitalul de la Tg-Jiu NU deţine un aparat PCR, în unitatea medicală există, de aproape doi ani, un aparat nou-nouţ GeneXpert, singurul lucru pentru a-l putea pune în funcţiune fiind achiziţionarea kit-urilor Xpert Xpress SARS-CoV-2. Pentru toate aceste motive, întregul Comitet Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu, împreună cu medicul epidemiolog, trebuie DEMIS!“, se arată în articol.
 

Spitalul trebuie să achiziţioneze doar kituri

 
Aparatul „Genexpert“ a fost livrat de Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» în anul 2015, fiind destinat pentru determinarea bacilului Koch şi rezistenţ la Rifampicină.
 
„Aparatul „Genexpert“ a fost achiziţionat din fonduri europene şi a fost livrat de institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» tuturor laboratoarelor BK din cadrul Dispensarelor TBC. Aparatul a fost livrat împreună cu 200 dem teste (kituri de diagnosticare rapidă) care se folosesc pentru diagnosticarea tuberculozei. În perioada octombrie 2015-mai 2018, aparatul a aparţinut Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta“.

În luna mai a anului 2018, aparatul şi un laptop au fost date în comodat Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, care se obligă să folosească echipamentele numai conform destinaţiei, fără a face modificări sau improvizaţii, se mai arată în comunicatul de presă. 

„La data de 2 aprilie 2020 a fost primită adresa Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» (...) prin care se comunica faptul că au acordul utilizării aparatelor «Genexpert», distribuite în cadrul PNPSCT în mai multe unităţi de preumoftiziologie din ţară, pentru identificarea SARS-CoV-2; prin adresa sus-menţionată se comunică faptup că Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu îi revine obligaţia de a achiziţiona kiturile pentru teste, întrucât achiziţionarea acestora nu intrăm în atribuţiile sale şi nici a PNPSCJ; prin adresa anterior amintită se comunică faptul că pentru funcţionarea aparatului în vederea identificării SARS-CoV-2 sunt necesare kiturile Xpert Xpress SARS-CoV-2, kituri pe care la momentul actual nu le deţinem. Facem precizarea că, la momentul actual, pentru aparatul «Genexpert» deţinem doar teste Gnexpert-TB“, se menţionează în comunicatul de presă. 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a solicitat în aceeaşi dată o ofertă de preţ la o societate specializată pentru achiziţionarea kiturilor, precum şi data de livrare patru-şase săptâmâni. Comanda a fost efectuată de conducerea spitalului. 

„Pentru utilizarea acestui aparat este nevoie de un spaţiu distinct în care să funcţioneze, spaţiul trebuind dotat cu hotă, cât şi amenajată o cameră pentru primiri probe“, se menţionează în comunicatul de presă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

UiteCovidu AdioBugetu
6.04.2020, 16:35:09

Acum .. nu ca as vrea sa le stric socotelile celor ce fac colecta asta la Tg-Jiu .. dar ar putea cineva sa`i informeze ca un aparat PCR costa intre 16 si 90-100.000 $ ? De restul banilor isi cumpara si ei niste acadele banuiesc.

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
6.04.2020, 17:46:06

Bibicule, ai uitat de restul kestiunilor necesare. Nu doar aparatul (analiorul) PCR e necesar ci si o multime de alte lucruri, plus amenajarea unui spatiu dedicat si care trebuie echipat si intretinut corespunzator. Degeaba ai analizorul daca nu ai tot restul.

Sorin Ionascu
6.04.2020, 17:49:45

Eu unul ma indoiesc ca nu se stia de el, dar aparatul fusese adus in conditii stricte si nu putea fi folosit fara acordul celor care il donasera. Chiar in articol se specifica unele din aceste lucruri. Mai mult, scrie chiar ca s-a facut comanda de kituri, care ar trebui sa vina in 4-6 saptamani, dupa ce s-a primit aprobarea pentru utilizarea aparatului. Articolul e sau prost documentat, sau prost scris sau manipulator, iar una nu o exclude pe alte.

mindrescu costel
6.04.2020, 18:01:34

spitalul de nebuni

Modifică Setările