Destinul teribil al unui preot gorjean închis la Canal: un gardian l-a ucis într-o hazna în care se ascunsese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul a încercat să evadeze de la Canal şi a fost prins
Preotul a încercat să evadeze de la Canal şi a fost prins

Preotul gorjean Gheorghiţă Guţescu, din comuna Bălăneşti, dar cu parohie în localitatea Pişteştii din Deal, a murit într-un mod cumplit. A fost ucis de comunişti pe când îşi ispăşea pedeapsa la Canalul Dunăre - Marea Neagră. A fost lovit cu o rangă în cap în timp ce ascundea în haznaua unui veceu.

Gheorghiţă Guţescu era un simpatizant al legionarilor şi un opozant al comuniştilor, fiind revoltat de acţiunile de distrugere a bisericilor. S-a născut în anul 1912, fiind fiul preotului Lazăr Guţescu, din comuna Bălăneşti. A urmat seminarul de la Râmnicu Vâlcea şi a fost hirotonist preot, la început în Bălăneşti, după care a avut parohia în localitatea Pişteştii din Deal. „Era foarte popular şi avea o voce de aur, de răsuna biserica. Era adorat de tineretul din comună. Nu era, în schimb, agreat de regimul comunist, pentru că ar fi simpatizat cu mişcarea legionară“, ne spune profesorul Grigore Haidău, din municipiul Târgu Jiu, care a scris o lucrare despre părintele Guţescu.

A evadat de două ori din închisorile comuniste 

Părintele a mai fost arestat de de câteva ori, dar reuşise să evadeze şi să se ascundă în comuna sa natală, în locurile doar de el ştiute. Gheorghiţă Guţescu a fost închis în temutele închisori comuniste de la Aiud şi Jilava. Ultimul loc de detenţie a fost la Canalul Dunăre - Marea Neagră, unde avea să-şi găsească sfârşitul, fiind ucis într-un mod cumplit. 

Simpatizant al legionarilor, adversar neînduplecat al comuniştilor, mai fusese arestat de două ori dar nu ştiu cum făcuse de fugise din închisoare. Era căutat peste tot. Preoteasa nu putea lua legătura cu el, să-i ducă mâncare, că era urmărită pas cu pas. Intrase şi frica în ea din noaptea când cei de la Securitate au venit cu maşina neagră să-l ridice. Au lovit-o, au înjurat-o să spună unde-o popa ascuns. Au scos scândura pardoselii din două odăi, au dărâmat soba că doar, doar vor găsi arme. A fost o noapte de groază! (...) După câteva zile s-a auzit în sat că au pus mâna pe el. L-au bătut ăi de la Securitate rău de tot! Spunea miliţianul din sat că atât au dat în el cu cizmele şi cu patul puştii până n-a mai mişcat. Plin de sânge, l-au aruncat ca pe un câine în lada camionului plin de soldaţi. A fost dus la Canal“, povesteşte într-un mod plastic Grigore Haidău. 

A fost lovit cu ranga în cap

Gheorghiţă Guţescu a încercat, din nou, să fugă şi s-a ascuns în haznaua veceului. A fost găsit şi lovit cu o rangă în cap, după care şi-a dat sfârşitul în locul respectiv, în anul 1953.

„A încercat din nou să fugă, ascunzându-se în haznaua unui veceu. Toată ziua l-au căutat caraliii cu câinii lupi. Băgat până în gât în groapa veceului, preotul Gheorghiţă aştepta să vie cât mai repede noaptea să evadeze. Când soarele era spre asfinţit, şefului gardienilor i s-a şoptit să-l caute în veceu. Deodată s-au auzit înjurături şi lătratul câinilor de pază. Paşi grei, urmaţi de scheunatul câinilor lupi, se apropiau de el. Popa Gheorghiţă şi-a dat seama că totul s-a terminat. Cu o rangă, gardianul a ridicat scândurile veceului. Răcnind şi lovindu-l cu ranga în cap fără milă, călăul parcă turbase, nu se mai oprea. Când soarele trecea în partea cealaltă, un fâlfâit s-a auzit în aer. Sufletul preotului Gheorghiţă urca la ceruri. Nici astăzi nu se ştie pe unde-i putrezesc oasele“,

a relatat acest episod profesorul Grigore Haidău. 

Stareţul de la Tismana, Gherasim Iscu, a murit într-o închisoare comunistă

Gheorghiţă Guţescu nu este singurul prelat din Gorj care a fost ucis de comunişti. Gherasim Iscu, stareţul de la Mănăstirea Tismana, a fost unul dintre principalii luptători împotriva comunismului din Oltenia. Acesta a fost unul dintre liderii Mişcării Naţionale de Rezistenţă din Oltenia (MNRO), alături de generalul Ioan Carlaonţ, care a condus această organizaţie, şi a fost exterminat într-o închisoare comunistă. 

În timpul anchetei, Gherasim Iscu a fost supus la torturi groaznice de Securitate. Stareţul a dat patru declaraţii care conţineau numeroase inexactităţi de exprimare, iar istoricul Gheorghe Gorun pune acest lucru, fie pe seama torturilor la care a fost supus, fie că declaraţiile au fost scrise după dictare. La 20 mai 1949, procurorul militar şef, maior magistrat Pârvu Iosif, a dispus trimiterea în judecată a 41 de persoane implicate în organizaţia MNRO, iar Gherasim Iscu este nominalizat ca unul dintre cei patru lideri ai acesteia, fiind judecat pentru „crimă de uneltire contra ordinii sociale“.

În prima instanţă, stareţul de la Timsna a fost condamnat la zece ani de temniţă grea şi trei ani degradare civică. Condamnaţii fac recurs la Curtea de justiţie Militară Bucureşti, dar cererile le sunt respinse. Stareţul a trecut prin mai multe temniţe comuniste – Craiova, Aiud şi Poarta Albă - , unde a fost supus la torturi de neînchipuit. În final a fost dus la Închisoarea Sanatoriu Târgu Ocna, unde a murit în anul 1951, în noaptea dinaintea Naşterii Domnului.


Vă mai recomandăm 

Mama lui Mihai Viteazul, unul dintre cele mai controversate personaje din istorie. Povestea de viaţă nespusă a doamnei Tudora

Mănăstirea Dragomirna, lăcaşul de cult care deţine cea mai înaltă şi cea mai strâmtă biserică ridicată vreodată

 

Misterele porţilor energetice din Retezat, Sarmizegetusa Regia şi Prislop, locurile unde „cerurile se deschid” de Sânziene

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite