Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Episodul „nebun“ din istoria României în Primul Război Mondial. Oamenii din Târgu-Jiu au salvat oraşul de la invazia germană

10
21 Sep 2016 06:05:02
Autor: Alin Ion
Comisarul Popilian a condus oştirea formată din locuitorii oraşului
Comisarul Popilian a condus oştirea formată din locuitorii oraşului

Lupta de la Podul Jiului, din 14/27 octombrie 1916, din Primul Război Mondial, a intrat în istorie pentru că populaţia oraşului, condusă de un comisar de poliţie, a luptat împotriva armatei germane care intenţiona să ocupe oraşul. Civilii au opus rezistenţă până când au venit întăriri.

Eroii acestei lupte au fost locuitorii Târgu-Jiului care au opus o dârză rezistenţă, deşi nu aveau pregătirea militară necesară, dar şi comisarul de poliţie care i-a condus în luptă Ioan C. Popilian. Acesta a dat dovadă de vitejie, spirit militar mobilizator şi organizatoric. Oraşul Târgu-Jiu rămăsese fără apărare. După spargerea frontului la Petroşani, trupele germane se apropiau de Târgu-Jiu.
Comisarul de poliţie Popilian a preluat comanda. E a mobilizat sergenţii pe stradă, a convins femeile şi bătrânii să îi stea alături, reuşind să improvizeze o trupă ca să apere oraşul. Noaptea a umplut Podul Jiului cu căruţe, dulapuri, pentru a-l baricada. „A luat din Muzeul de la Primărie armele vechi şi iarbă de puşcă, a eşalonat femeile şi pe sergenţi de-a lungul Digului Jiului şi le-a spus să tragă când pe partea cealaltă a digului apar trupele germane... Aşa au reuşit să sperie santinele germane, care au crezut că oraşul este apărat de armată”, scrie Al. Doru Şerban, în cartea „Personalităţi care au fost în Gorj”.
 

Atacul germanilor a fost amânat trei zile 

 
Atacul germanilor a fost amânat trei zile şi două nopţi, dar pe 14/27 octombrie 1916, duşmanul a atacat dinspre Dealul Târgului. Comisarul Popilian a dat alarma şi le-a ordonat oamenilor săi din poliţie să apere Podul Jiului cu preţul vieţii. Locuitorii şi-au apărat eroic oraşul sub conducerea lui Popilian.
 

Popilian a fost rănit în timpul luptelor 

 
Ioan C. Popilian a fost rănit, dar, cu toate acestea, a reuşit să-i conducă pe civili. Acesta a povestit ulterior vitejia de care au dat dovadă bătrânii şi copiii care făceau parte din oastea încropită:
„Şi acum simt căldura acelor clipe de îmbărbătare pe care mi le oferise măreţul spectacol al bătrânilor, femeilor şi copiilor hotărâţi să moară până la unul... Nebunia noastră ţinea la respect regimentele nemţeşti... Un glonţ mă lovi în cap şi un altul în picior. În vălmăşagul luptelor nu simţii nici gloanţele, nici durerea. Doar şiroaiele de sânge îmi arătau că plătisem pe loc tributul de sânge... Simt aceeaşi neuitată recunoştinţă vitejilor care m-au ascultat şi m-au urmat atunci”,
spunea Ioan C. Popilian în publicaţia „Ilustraţiunea română” din 1932.
 

Lupta de la Podul Jiului, moment unic în istoria Primului Război Mondial

 
Lupta de la Podul Jiului a fost un moment unic în istoria Primului Război Mondial. Mareşalul Berthelot spunea în 1918 că lupta de la Podul Jiului a avut o contribuţie majoră la victoriile ulterioare ale armatei române: „Victoria română de la Mărăşti şi Mărăşeşti n-a fost decât rezultanta apărării oraşului Târgu-Jiu, la Podul de la marginea Grădinii, rezistenţă care a îngrădit armatei germane posibilitatea de a tăia retragerea armatei române”
 

 
 
Pentru faptele sale de poliţist şi pentru contribuţia decisivă la izbânda în Lupta de la Podul Jiului, comisarul de poliţie Ioan C. Popilian a fost răsplătit cu medalii şi decoraţii. 
 

Tatăl lui Popilian a fost preot

 
Comisarul de poliţie Ioan C. Popilian s-a născut la 3 decembrie 1879 la Turceni. Tatăl său era preotul satului. Ioan C. Popilian a absolvit Liceul Carol I din Craiova, iar serviciul militar a contribuit decisiv la decizia de a deveni poliţist şi la formarea sa ca militar. Popilian a fost şef de arest la Prefectura Poliţiei Craiova, iar, mai apoi, în 1908 s-a transferat ca subcomisar la Poliţia oraşului Târgu-Jiu, unde a activat, cu o întrerupere de doi ani, până la pensionare.Comisarul s-a stins din viaţă la 59 de ani, pe 18 ianuarie 1938.
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

State E
21.09.2016, 09:20:19

Vrăjeli oltenești. Nimic adevărat.

-4 (6 voturi)
Gigione Gigione
21.09.2016, 09:54:24

gorjenii sînt ai dreacului! mai bine băgau gorjencele la înaintare, uitau ăia de ce au venit:))

-1 (3 voturi)
State E
21.09.2016, 11:22:17

Sunt rude cu Brâncuși. Bat la porți, sună la uși.

-1 (3 voturi)
ioan munteanu
21.09.2016, 17:28:47

Mai "e" State (...) care nu le-ai vizitat? "E" vine de la "emasculat" de creier, nu?!

0 (2 voturi)
Gogutu
21.09.2016, 21:08:54

Se pare că și Ecaterina Teodoroiu a luat parte la bătălia de la podul de peste Jiu

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările