Familii de etnie romă, lăsate fără apă în perioada de caniculă. „Romii nu mai fură, aşa cum făceau odată. Aşa au ajuns să nu mai aibă bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe familii de etnie romă din municipiul Târgu Jiu au rămas fără apă în plină vară din cauza datoriilor neachitate de ani de zile la operatorul de apă şi canalizare Aparegio.

Ion Stănescu locuieşte împreună cu soţia şi cei trei copii într-o casă cu etaj şi turnuleţe din cartierul Meteor, din Târgu Jiu. În urmă cu ceva timp, familia acestuia a rămas fără apă din cauza restanţelor care ajung la aproximativ 700 de lei. Membrii familiei au găsit tot felul de metode. Cară apă cu sticlele din plastic de la vecini, după care le lasă la soare pentru ca apa să se încălzească. Apoi, apa este pusă într-un bidon aflat la o înălţime de peste doi metri şi, pe urmă, se spală cu ajutorul unui furtun. „Nici nu eram acasă când ne-au oprit apa. Cărăm apă de la vecini, pentru că am de spălat pentru copii, după care o încălzim la soare şi pe urmă ne spălăm“, explică soţia lui Ion Stănescu. Acesta lucrează cu ziua şi spune că nu are posibilitatea să plătească datoriile: „Eu muncesc cu ziua la cine pot, cu 20-30 de lei pe zi. Pentru 600-700 de lei mi-au tăiat apa. Acum, car apă de pe la vecini. Nu am apă pentru copii. Nu am posibilităţi să plătesc. Ţiganii fac acum ciuperci din ipsos, adună sticle. Încercăm să trăim“. 

image

Ion Stănescu spune că locuinţa este construită de către părinţii săi care au murit: „Ce să facem cu casa, dacă nu avem bani să trăim. Să scoatem o bucată de cărămidă şi s-o mâncăm?“. 

„Este cea mai mare prostie care se face pe canicula asta“

image

Pastorul Ion Mihai, liderul romilor din Meteor, spune că măsura debranşării este neavenită, mai ales în această perioadă de caniculă „Este cea mai mare prostie care se face pe canicula asta. Nu există o strategie socială. Parcă e sfârşitul lumii. Sunt debranşaţi oamenii că nu au plătit acum când lumea crapă de sete. De unde să consume oamenii apă? Din Jiu? Avem probleme mari. Situaţia lor financiară este groaznică“.

Ion Mihai susţine că romii nu mai ştiu să fure aşa cum procedau odată şi din acest motiv se confruntă cu probleme financiare: „Romii nu mai fură şi înşeală, aşa cum făceau odată, şi din acest motiv au ajuns să nu mai aibă bani pentru a-şi achita apa şi restul utilităţilor: În special, romii din Meteor nu ştiu să fure şi nu ştiu să înşele, pentru că au intrat într-o emancipare de românizare. Sunt într-o stare de pericol, neştiind să fure, aşa cum făceau neamul nostru ţigănesc, odată, acum au probleme. Ei sunt învăţaţi să muncească, dar nu sunt locuri de muncă. Meseriile tradiţionale nu se mai practică şi s-au specializat în realizarea piticilor din ipsos pentru grădină şi bureţi. Dar cât să vândă pentru a-şi achita restanţele?“

„Am intrat în întreprinderi, am furat, am jefuit“

image

Ion Mihai continuă serie declaraţiilor şocante şi spune că romii au jefuit prin firmele pe care le aveau întreărinderile şi în felul acesta au avut bani: „Aceste case au fost construite în anii de glorie de după Revoluţiue, când s-a dat dreptul legal prin Legea 31 pentru înfiinţarea de societăţi comerciale. S-a lucrat pe reciclarea metalelor neferoase şi feroase. Am intrat în întreprinderi, am furat, am jefuit, am făcut tot felul de lucruri şi societăţile au prosperat. Am cumpărat maşini de lux şi am făcut palate. Am avut bani pentru toate. Acum, palatele noastre stau împotriva noastră“.

„Nu putem duce apă la cei care nu plătesc“

Traian Pătrăşcoiu, directorul Aparegio, spune că s-a trecut la debranşarea celor cu datorii foarte vechi: „Am luat măsuri în cartierele Meteor şi Obreja, pentru că debitele figurează de mai mult timp şi nu mai comportă timp de întârziere. Am decis să trecem la debranşări. Cei care sunt cu sume mari, de ordinul miilor de lei, am debranşat patru-cinci case în microcolonie (n.r. - cartierul Meteor), cinci - şase pe strada Aurel Vlaicu şi Mihail Kogălniceanu (n.r. - cartierul Obreja). Multe dintre datorii au o vechime de ani de zile. Multe dintre datorii, care au peste trei ani de zile, sunt acţionate în instanţă şi câştigate de Aparegio. Toate sentinţele sunt la executorul judecătoresc pentru a fi puse în aplicare“.

Directorul Aparegio a explicat că cei care au rămas fără apă se pot aproviona de la cişmelele stradale: „Sunt cişmele stradale, pompe, fântâni. Nu putem duce apă la cei care nu plătesc. Restanţele totale pe care le avem de achitat se ridică la zece milioane de lei. Explicaţiile care ne sunt oferite constau în lipsa banilor şi a locurilor de muncă“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite