Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Festival de artă urbană în oraşul lui Brâncuşi. Un artist din Argentina va înfrumuseţa clădirile din Târgu Jiu

0
4 Aug 2021 17:56:33
Autor: Alin Ion
Un artist din Argentina şi şase din România vor înfrumuseţa clădirile din Târgu Jiu  Foto: facebook.com/stradart.romania
Un artist din Argentina şi şase din România vor înfrumuseţa clădirile din Târgu Jiu  Foto: facebook.com/stradart.romania

Un artist din Argentina şi şase din România vor participa la un fetival de artă urbană, care se va desfăşura în municipiul Târgu Jiu, în perioada 9-15 august ac.

Mai multe clădiri din municipiul Târgu Jiu vor fi înfrumuseţate, prin pictarea pe faţadelor acestora a unor desene de mari dimensiuni.

Picturile murale vor fi realizate de Alaniz din Argentina şi talentaţii artişti români Lost Optics, Mazerschi/Comunitatea 156, Pandele, Pisica Pătrată şi Wanda Hutira. Cea mai mare parte a desenelor vor fi realizate în cartierul 9 Mai din Târgu Jiu.

„Epicentul festivalului din acest an va fi zona muncitorească 9 Mai, din partea de sud a oraşului. Aceste cartiere au poate cea mai mare nevoie de o intervenţie artistică, atât din punct de vedere cultural, cât şi din punct de vedere social“, a spus Adrian Oniga, organizator al festivalului. 

Artistul argentinian Alaniz a realizat lucrări de artă stradală din marile oraşe ale lumii: „Este un artist foarte valoros, cu intervenţii murale în Paris, Londra, Mexico City, Bogota. Este un artist foarte cunoscut. Din România vor veni unii dintre cei mai valoroşi artişti“, a mai precizat Adrian Oniga.

Tema festivalului din acest an va fi revoluţie, având în vederea aniversarea bicentenarului Revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu. „2021 este anul bicentenarului revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu, de unde tema festivalului: "REVOLUŢIE". Ideea de "revoluţie" va fi abordată într-un mod unic, de fiecare artist în parte, cu scopul de a stârni evoluţia culturală a societăţii din care facem parte“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Târgu Jiu.

Strad’Art este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, curatoriat de Adrian Oniga.

Unde vor fi realizate lucrările

Două şcoli gimnaziale şi mai multe blocuri din cartierul 9 Mai vor fi însufleţite cu desene spectaculoase.

Alte intervenţii artistice vor avea loc pe pereţii Colegiului Tehnic «Ion Mincu», la Muzeul de Artă, precum şi pe terenul de baschet de la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu».

Foto: facebook.com/stradart.romania

„O platformă pentru creativitate, artă şi participare în acţiuni culturale şi sociale“

Fiecare zi a festivalului va găzdui diferite expoziţii neconvenţionale şi workshop-uri, în spaţii precum Muzeul Naţional «Constatin Brâncuşi» şi Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”.

„Ediţia de anul acesta a festivalului continuă misiunea de explorare şi redescoperire a mediului urban, prin intervenţii artistice, acţiuni şi experienţe urbane diferite, care vor transforma oraşul nostru într-un oraş avangardist, participativ, colorat, amabil şi deschis din punct de vedere cultural şi social.

Strad’Art devine astfel unul dintre festivalurile importante dedicate artei urbane din România, cu o prezenţă internaţională încă de la prima ediţie“, au mai transmis organizatorii.

Strad’Art este un festival internaţional de artă urbană din oraşul Târgu Jiu, care a luat naştere în anul 2019.

Arta urbană este o formă de exprimare artistică dezvoltată în spaţiul public, în scopul interacţiunii cu oraşul şi locuitorii săi. Arta şi creativitatea sunt nişte ustensile foarte utile pentru a crea o comunitate mai bună. „Strad’Art este mai mult decât un festival, este o platformă pentru creativitate, artă şi participare în acţiuni culturale şi sociale. Este convergenţa diferitelor audienţe, un punct de întâlnire a generaţiilor şi de recuperare a spaţiului public, transformându-l într-un loc de bucurie, educaţie şi de reflecţie“, a spus Adrian Oniga, curatorul festivalului.

Vă mai recomandăm să citiţi

Culă monument istoric din Gorj, restaurată anul trecut, vandalizată în acest an

Aproape 1.200 de gorjeni figurează în Registrul Naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările