Fostul medic-şef al Secţiei de Oncologie a spitalului din Târgu Jiu, condamnat pentru complicitate la înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Mariana Găvănescu a fost condamnată la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei
Medicul Mariana Găvănescu a fost condamnată la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei

Mariana Găvănescu, fostul medic şef al Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a fost condamnată de Judecătoria Târgu Jiu la o pedeapsă  un an de închisoare cu amânarea aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere.

În schimb, soţul său, Victor Găvănescu, administratorul unei firme îngrijiri medicale la domiciliu, a primit o condamnare de doi ani de închisoare cu amânarea aplicarea pedepsei pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Instanţa de judecată a dispus, de asemenea, desfiinţarea a 196 de înscrisuri, reprezentând fişe de îngrijiri la domiciliu, facturi şi alte documente, care conţin date nereale.

Obligaţi să plătească aproape 200.000 de lei Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate

Cei doi soţi au fost obligaţi de instanţa de judecată să achite un prejudiciu de aproape 200.000 de lei: „Admite în parte acţiunea civilă formulată de Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Gorj şi obligă în solidar inculpaţii Găvănescu Victor şi Găvănescu Mariana la plata sumei de 9.676,72 lei, cu dobânda legală aferentă până la data plăţii efective către partea civilă Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Gorj şi pe inculpatul Găvănescu Victor la plata sumei de 179.575,34 lei cu dobânda legală aferentă până la data plăţii efective către Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Gorj“, se arată în sentinţa instanţei de judecată, care nu este definitiă.

Sechestru pe case

Instanţa de judecată a dispus menţinerea sechestrului pe cele două case pe care soţii Găvănescu le deţin în Târgu Jiu şi în comuna Băleşti.

„Menţine măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani: 2950 lei şi 2045 euro aparţinând inculpatei Găvănescu Mariana şi asupra bunurilor imobile din: municipiul Târgu Jiu, str. Eroilor judeţul Gorj, imobil compus din teren în suprafaţă de 270 mp şi casă de locuit , aparţinând inculpaţilor Găvănescu Victor şi Găvănescu Mariana şi com Băleşti, sat Băleşti, judeţul Gorj aparţinând inc. Găvănescu Victor şi Găvănescu Mariana.

Mecanismul prin care era prejudiciat bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate

Mariana Găvănescu şi soţul său au fost trimişi în judecată în toamna anului 2019.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2016, în calitate de şef al secţiei de oncologie, medicul Mariana Găvănescu recomanda pacienţilor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu prestate de o societate comercială al cărei administrator era soţul său. Societatea respectivă beneficia astfel de decontările Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru aceste servicii, deşi în multe situaţii serviciile medicale raportate nu ar fi fost efectuate în realitate. 

Procurorii au stabilit că societatea respectivă a solicitat şi obţinut decontarea în mod ilegal, pentru persoane care nu au beneficiat niciodată de îngrijiri medicale la domiciliu sau care au beneficiat de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu pentru o perioadă mai mică sau care nu corespunde cu perioadele pentru care au fost efectuate decontări. Valoarea prejudiciuluifiind de aproape 200.000 de lei.

Procurorii au descris mecanismul prin care era prejudiciat bugetul Casdei Judeţene de Asigurări de Sănătate. „Mecanismul prin care medicul oncolog acţiona pentru susţinerea activităţii societăţii comerciale şi maximizarea profiturilor obţinute consta în eliberarea de recomandări pentru acordarea de servicii de îngrijiri medicale pe numele unor pacienţi cu afecţiuni oncologice, ale căror nume erau consemnate fie în registrul de consultaţii (pentru cei consultaţi în cadrul cabinetului de specialitate din ambulatoriul integrat al spitalului), fie în registrul de internări/ externări pentru pacienţii externaţi, pacienţi care nu ştiau de eliberarea acestor recomandări, fiind încălcate prevederile art. 7 alin. 1 din anexa 31 a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 388/2015. Pe baza recomandărilor medicale, erau întocmite documentele necesare obţinerii de la casa de asigurări a  deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu. Reprezentanţii societăţii intrau direct în posesia deciziilor, deşi conform reglementărilor legale acestea trebuie ridicate de pacient/ aparţinătorul pacientului, care ulterior trebuie să opteze pentru unul dintre prestatorii de servicii medicale înscrişi pe verso-ul documentului. Pe baza acestor decizii, firma raporta/ deconta lunar servicii de îngrijiri medicale la domiciliu care în realitate nu se  prestau sau se prestau parţial“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Fosta asistentă şefă şi-a recunoscut fapta

În acelaşi dosar a mai fost anchetată şi asistentă şefă a Secţiei de oncologie, care era şi administrator al unei alte societăţi comerciale prestatoare de îngrijiri medicale la domiciliu. La începutul anului 2018, între aceasta şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Medic şef de la Boli Infecţioase: „Simţim o presiune şi o tensiune greu de descris, care ne marchează psihic şi fizic“

Dosar penal pentru un bolnav de COVID-19, după ce s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite