FOTO Consiliul Judeţean Gorj a aniversat împlinirea a 150 de ani de la înfiinţare. Printre invitaţi s-a numărat şi Nicolae Mischie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările ocazionate de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Gorj s-au desfăşurat aseară. La eveniment au fost invitaţi toţi foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean Gorj, printre care s-a numărat şi Nicolae Mischie, şefii tuturor instituţiilor, precum şi mai mulţi primari.

Manifestările au început prin dezvelirea stelei lui Dincă Schileru de pe Aleea Celebrităţilor. „A fost perioada cea mai frumoasă din istoria ţării. Aşa este cunoscută perioada ce precedărăzboiul finalizat cu marea unire. Dincă Schileru, născut în Schela, din părinţi care au avut o relaţie apropiată cu Tudor Vladimirescu, s-a deplasat către alte două spaţii, şi anume Bâlteniul soţiei sale şi Bucureştiul, unde a reprezentat Gorjul în Colegiul Ţăranilor din 1879 şi până în 1911“, a spus istoricul Gheorghe Nichifor. 

Şedinţă festivă 

După dezvelirea stelei lui Dincă Schileru a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Gorj. Actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” şi elevi au recreat atmosfera de la 1864, atunci când a luat fiinţă Consiliul Judeţean, printr-o scenetă. „Ziua de azi este importantă pentru viaţa judeţului Gorj. De această aniversare suntem legaţi instituţional ca urmaşi ai primilor consilieri judeţeni pe care i-a avut Gorjul în 1864. Cinstim de asemenea împlinirea a 295 de ani de la adoptarea imaginii simbolice a Gorjului, stema cu cerbul”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. 

Drumul lui Brâncuşi

În cadrul şedinţei festive a fost lansat şi proiectul Drumul lui Brâncuşi: „Proiectul Drumul lui Brâncuşi se denumeşte simbolic tronsonul de drum Hobiţa - Târgu-Jiu, care va fi reabilitat şi modernizat pe baza unui proiect adaptat realizării obiectivelor următoare. Va fi înfiinţată o tabără de sculptură internaţională închinată omagierii lui Constantin Brâncuşi, lucrările rezultate vor fi amplasate în perimetrul localităţilor de pe traseu, Peştişani, Frânceşti, Arcani, Răchiţi, Rasoviţa, Leleşti, Bârseşti. (...) în afara localităţilor vor fi construite zone cu spaţii verzi, fântâni tradiţionale, porţi gorjeneşti, stâlpi de case ciopliţi, troiţe, elemente care să fie integrate în bugetul general. Vor fi restaurate clădirile din centrul civic al Peştişani, iar spaţiile de la parterul acestora vor fi amenajate ca spaţii pentru ateliere şi colecţii de artă (...)”, a spus Ion Călinoiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite