Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum a fost sărbătorită ia românescă în Viena

0
27 Jun 2015 01:08:40
Autor: Alin Ion
Dansatorii de la „Doina Gorjului“ au prezentat o parte din dansurile specifice Olteniei
Dansatorii de la „Doina Gorjului“ au prezentat o parte din dansurile specifice Olteniei

Ia românească a fost sărbătorită la Palatul Imperial Hofburg - Palmenhause, din Viena. Manifestarea culturală a cuprins prezentări ale costumului popular din toate regiunile ţării, expuneri de promovare turistică a României şi o paradă de modă a iei moderne.

 
Manifestările artistice prezentate în Viena au avut ca reper central ia autentică, tehnica de cusut şi simbolistica motivelor specifice Olteniei regăsite în portul tradiţional, precum şi importanţa acesteia, atât în viaţa de zi cu zi, cât mai ales la evenimentele speciale ale comunităţii. Au fost prezentate, de către artiştii Ansamblului folcloric „Doina Gorjului”, secvenţe din străvechiul ritual de nuntă gorjenesc, aşa cum se păstrează până în zilele noastre. A fost evidenţiat cel mai cunoscut element de vestimentaţie, care este purtată cu mândrie, deopotrivă, de bărbaţi şi femei. Mirele şi mireasa aveau ţinute tradiţionale specifice de nuntă, esenţiale fiind iile anume cusute cu altiţă în simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare.
 

Demonstraţii practice ale meşteşugurilor tradiţionale

 
Judeţul Gorj a fost partener al manifestării desfăşurate în Viena. În deschiderea manifestării, instructorii Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu au realizat expoziţii de artă tradiţională, olărit, ţesutul pânzelor şi ceramică artistică. Invitaţii şi vizitatorii au putut să admire exponatele tradiţionale dar şi să  participe la demonstraţiile meşterilor populari ce au avut loc în cadrul standului organizat de Consiliul Judeţean Gorj pe esplanada palatului imperial.
 
În acelaşi timp, foaierul Palmenhause a găzduit expoziţia de ii gorjeneşti, realizată de reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Obiectele muzeale cu o vechime de peste 80 de ani au pus în valoare conotaţiile materiale şi spirituale ale  iei,  ca imagine a moştenirii din generaţie în generaţie.
 

Promovare turistică 

 
Sărbătoarea iei de la Viena a fost, de asemenea, o excelentă oportunitate de a promova destinaţia turistică Gorj- ”Acasă la Brâncuşi”, Palatul Imperial Hofburg-Palmenhause fiind unul din cele mai importante obiective turistice ale Vienei, cu sute de vizitatori în fiecare zi.
 
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia ”Mihai Eminescu” din Viena, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român din Viena, Autoritatea Naţională pentru Turism - Biroul de promovare turistică a României din Austria,  ANTREC România, Consiliul Judeţean Gorj, Realitatea TV şi designerul Liliana Ţuroiu de la Universitatea de Arte din Bucureşti şi s-a bucurat de un public numeros şi de prezenţa mai multor oficiali. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările