Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Incursiune pe bicicletă în inima naturii: peisaje de vis pe Cheile Sohodolului şi la Valea cu Peşti

1
12 Sep 2014 16:02:08
Autor: Alin Ion, Corespondenţi „Adevărul”
Traseul dintre Cheile Sohodolului şi Valea cu Peşti, recomandat bicicliştilor experimentaţi
Traseul dintre Cheile Sohodolului şi Valea cu Peşti, recomandat bicicliştilor experimentaţi

Traseul cuprins între Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, şi Valea cu Peşti, din judeţul Hunedoara, poate fi parcurs doar cu o maşină de teren puternică şi echipată special sau cu bicicleta off-road. Peisajele sunt deosebite, iar ca să simţi „pulsul“ naturii este indicat să pleci la drum pe bicicletă.

Din Târgu Jiu, reşedinţa judeţului Gorj, şi până pe Cheile Sohodolului, rezervaţie naturală declarată arie protejată, distanţa este de 16 kilometri.
Traseul este lipsit de elemente de dicultate şi poate fi parcurs de către orice biciclist în aproximativ o oră şi jumătate. Doar Dealul Bârseştiului, la ieşire din Târgu Jiu, este puţin mai dificil, dar pantele sunt accesibile. Şi drumul prin Cheile Sohodolului nu este anevoios. Numai îngustimea drumului crează unele probleme atunci când mai apare câte o maşină. Frumuseţea zonei de îndeamnă să cobori de pe bicicletă şi să mai zăboveşti ca să te bucuri de natură. 
 
Raiul alpiniştilor şi unele dintre cele mai spectaculoase chei din ţară
 
Minunăţiile naturii se întind pe aproximativ zece kilometri în interiorul Munţilor Vâlcan şi se aseamănă cu un canion săpat în stâncă. Sus, pe creste, turiştii sunt întâmpinaţi de formaţiuni de roci modelate de forţa vântului. Inelul, cea mai cunoscută dintre acestea, se aseamănă cu o fereastră prin care se poate vedea cerul. 
 
Aria naturală protejată din nordul judeţului Gorj atrage anual mii de turişti din ţară şi din străinătate. Nările, Fusteica, Inelul, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii sunt doar câteva dintre reperele impresionante ale acestei zone. Peştera Popii, aflată la intrarea în Chei, este cel mai vizitat obiectiv, pentru că aici au fost descoperite picturi rupestre. Dacă ai noroc de vreme însorită, poţi fotografia peisaje impresionante. 
 
 
Vara, dar şi toamna, alpiniştii iau în piept muntele pe cele mai dificile trasee de căţărat din zonă. Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. În prezent există nu mai puţin de 120 de trasee de escaladă sportivă, având grade de dificultate diferite.
 
Picnic la Peştera de Gheaţă
 
Traseul cel mai dificil porneşte după ieşirea din Cheile Sohodolului. Drumul nu mai este asflaltat, iar dacă a plouat înainte de a-l parcurge devine şi mai dificil. Calea de acces traversează masivul Vâlcan. Cea mai mare altitudine o atinge în punctul Dâlma Căzută, după care se coboară o pantă destul de abruptă, cu mai multe denivelări, şi se ajunge în Valea cu Peşti.
Este motivul pentru care bicicliştii preferă să parcurgă traseu către Valea cu Peşti, pentru că la întoarcere este mult mai dificil, fiind nevoie ca pe o lungime de peste trei kilometri să se apeleze la push bike. 45 de kilometri despart Cheile Sohodolului de Valea cu Peşti, distanţă care este parcursă în mod normal în cinci - şase ore. Traseul este recomandat mai mult bicicliştilor experimentaţi. Atracţiile principale sunt Cheile Sohodolului, peisajele în primul rând de pe Cheile Sohodolului, aerul, liniştea şi lacul de la Valea cu Peşti, în care se poate pescui. Aici se mai află şi Peştera de Gheaţă, în faţa căreia se găseşte un platou, ideal pentru picnic şi reîncărcarea bateriilor. Traseul are, în total, dus-întors, 136 de kilometri şi poate fi străbătut într-o singură zi. 
 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

 
 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Florin Mihai
12.09.2014, 23:24:09

Un traseu initiatic si ozonat care bucura mult.

Modifică Setările