FOTO Prăpăd în satul Cârligei: pământul a „înghiţit“ o casă şi ameninţă alte patru gospodării. 15 localnici au fost evacuaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 săteni din satul Cârligei, printre care se numără şi doi copii, au fost evacuaţi din case din cauză că viaţa le este pusă în pericol de o alunecare de teren care a distrus o locuinţă şi ameninţă alte patru gospodării.

Localnicii din cătunul Cânăpeşti au fost nevoiţi să doarmă la rude. Autorităţile au dat ordin de evacuare, după ce o alunecare de teren a produs un adevărat dezastru: o casă nelocuită şi o anexă au fost distruse, iar alte patru gospodării sunt ameninţate de pământul care, în urma precipataţiilor, a început să se surpe. De asemenea, drumul sătesc a fost distrus, iar oamenii nu mai pot ajunge la propriile locuinţe. În locul drumului a apărut un şanţ imens cu o adâncime şi de doi metri. 

Localnicii sunt şocaţi de cele întmplate mai ales că în zonă nu mai avusese loc vreo alunecare de teren. „De la ora 3 dimineaţă, ne-am trezit cu lemnele trosnind şi pământul care venea spre noi. Mai e puţin şi casa este luată de pământ. Am două fete şi nu ştiu unde să mă duc cu ele şi ce să fac. Drumul a fost făcut praf. Este o groapă acum în locul drumului care are peste doi metri“, a spus unul dintre sinistraţi. 

Un alt localnic spune că a observat miercuri o fisură mică în pământ, după care alunecarea s-a manifestat cu mare putere: „A apărut ieri o fisură mică în pământ. Aici nu s-a mai mişcat pământul de sute de ani. Pe la 3  dimineaţa, ne-am trezit cu pământul că a venit peste noi. Nu ştiu unde să plec. Nu am unde să mă duc“

Cârligei

Cel mai bătrân localnic din Cârligei are vârsta de 92 de ani. Bătrânul spune că este prima dată când acest fenomen se înregistrează în satul său: „Nu am văzut aşa ceva. Unde să mă duc de aici. Poate că la biserică“.

Patru familii au fost evacuate

Patru familii au fost nevoite să plece din locuinţe. Autorităţile le-a pus la dispoziţie sinistraţilor şcoala sau căminul cultural pentru a se adăposti. „Oamenii vor fi cazaţi la căminul cultural sau la şcoală, iar ceilalţi la rude. Nici ieri şi nici în zilele anterioare nu era vreun semnal că pleacă terenul. E un fenomen natural. Nu îmi venea să cred ce s-a întâmplat“, a spus primarul comunei, Michi Nioaţă. Drumul sătesc 25 a fost afectat pe o lungime de aproximativ 100 metri.

Alunecarea este foarte violentă

Liviu Dumitraşcu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a spus alunecarea este foarte  violentă şi că se va acţiona în primul rând pentru salvarea vieţilor persoanelor afectate: „Din modul în care se manifestă este vorba de o alunecare de teren foarte agresivă şi există riscul ca să fie afectate locuinţele. Problema este de a proteja populaţia. E mai importanţă viaţa oamenilor decât construcţia. E grav ceea ce se întâmplă“.

Au fost afectaţi şi patru stâlpi care asigură alimentarea cu energie electrică. „Patru stâlpi de electricitate sunt înclinaţi. Nu s-a întrerupt alimentare cu energie electrică“, a mai precizat Liviu Dumitraşcu. 

Alunecarea s-a produs pe o lungiume de 800 de metri

Potrivit ISU Gorj, alunecarea de teren s-a produs în urma acţiunii apei provenită din precipitaţii. Fenomenul a afectat o suprafaţă de aproximativ 800 metri lungime şi aproximativ 400 metri lăţime, cu o surpare de 15-20 metri. Subprefectul judeţului Gorj a dispus constituirea şi deplasarea la faţa locului a unei comisii mixte formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Gorj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite