Impozitul pentru câini impus de ocupaţia germană în Primul Război Mondial. Ce era obligatoriu să poarte animalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Târgu Jiu au fost nevoiţi să achite un impozit pentru câini
Locuitorii din Târgu Jiu au fost nevoiţi să achite un impozit pentru câini

Municipiul Târgu Jiu şi majoritatea comunelor din judeţul Gorj au fost obligate de ocupaţia germană să adopte un nou regulament cu privire la deţinerea câinilor.

Proprietarii acestora aveau obligaţia să depună o declaraţie la primărie cu privire la numărul de câini pe care îl deţin, după care s-a trecut la impunerea unor taxe care urmau să fie achitate la termenele de 1 ianuarie şi 1 iulie ale fiecărui an pentru o jumătate de an înainte. 

„Trebuie ştiut că numărul maxim de câini admişi într-o gospodărie târgujiană era de trei. Fiecare câine trebuia să poarte obligatoriu la gât o zgardă de care se ataşa «o marcă de câine, contra plăţei de 0,50 bani». Orice patruped care nu purta această zgardă era prins de către serviciul de ecarisaj local. Angajaţii aceluiaşi serviciu ridicau de pe străzi inclusiv câinii care umblau liberi chiar dacă aveau mărci la zgărzi“, arată istoricul Gabriel Sarcină.

Închisoare pentru folosirea necorespunzătoare a mărcii

Persoanele care foloseau o marcă pentru câinii care nu erau înregistraţi pe numele lor riscau să primească o amendă în cuantum de 1500 lei sau chiar închisoare până la şase săptămâni. Acest regulament a fost votat de Consiliul Comunal în toamna anului  1917, fiind aprobat ulterior şi de autorităţile germane de ocupaţie.

Impozite pentru câini şi în comuna Săcelu

Ca şi în prezent, problema câinilor fără stăpân era una presantă, iar autorităţile germane de ocupaţie s-au implicat în rezolvarea ei.

Un regulament asemănător celui de la Târgu Jiu a fost adoptat şi de autorităţile din comuna Săcelu. Impozitul varia în funcţie de numărul de câini din gospodărie, de la 10 lei la 50 lei, iar taxa putea fi  plătite tot în două rate. Câinii trebuiau să poarte zgărzi de care se ataşau mărci individuale. De asemenea, numărul maxim de câini admişi era de cinci.

Căruţă din fier pentru capturarea şi transportul câinilor

Autorităţile târgujiene au apelat la specialişti germani pentru confecţionarea unei căruţe din fier, închisă ermetic, pentru capturarea şi transportul maidanezilor.

„Documentele ne arată că unii târgujieni au fost amendaţi pentru că nu au respectat acest regulament. Pe de altă parte, autorităţile germane doreau să evite eventualele consecinţe de pe urma turbării câinilor, dar să crească şi veniturile autorităţilor locale prin introducerea unor astfel de taxe“, prezintă Gabriel Sarcină.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite