Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Iniţiala buclucaşă care a provocat o imensă confuzie la denumirea unei străzi. „Trebuie un act de reparaţie morală“

1
28 May 2020 17:53:17
Autor: Alin Ion
Strada Gheorghe Bărboi ar fi trebuit să se numească Dumitru Bărboi
Strada Gheorghe Bărboi ar fi trebuit să se numească Dumitru Bărboi

Autorităţile din Târgu Jiu au confundat numele unui erou-martir din decembrie 1989, în memoria căruia urma să fie botezată o stradă din municipiu, cu cel al fratelui şi tatălui acestuia. Gheorghe Bărboi se luptă de ani buni să repare eroare.

O stradă din Târgu Jiu poartă numele lui Gheorghe Bărboi, un localnic de 54 de ani, din comuna gorjeană Bâlteni, care lucrează ca electrician la o carieră minieră. Tot la fel îl chema şi pe tatăl său, care a decedat între timp.

Strada trebuia să fie numită „Dumitru Bărboi“, un erou-martir din decembrie 1989, care a fost ucis în luptele de la Aeroportul Otopeni, însă autorităţile din Târgu Jiu l-au confundat cu fratele şi cu tatăl celor doi.

„Nu mai ştiu exact când a fost pusă denumirea străzii, dar a fost o eroare, pentru că iniţiala tatălui, pe care îl chema Gheorghe, a fost pusă la denumirea străzii, în loc de Dumitru Bărboi, aşa cum îl chema pe fratele meu, mort la Revoluţie. Tot Gheorghe mă cheamă şi pe mine. Am sesizat această greşeală făcută de autorităţi, dar nu a fost luată vreo măsură. Acum sunt mai hotărât ca niciodată ca problema aceasta să fie remediată. Până la urmă, eu îmi doresc să fie adus un omagiu fratelui meu, nu mie. Eu nu am niciun merit“, a comentat Gheorghe Bărboi.

„Era un băiat simplu, de la ţară“

Acesta l-a sesizat pe primarul municipiului Târgu Jiu şi speră că eroarea va fi îndreptată: „Am aflat în urmă cu cinci-şase ani că nu este trecut numele fratelui, ci al meu şi al tatălui. Am făcut o sesizare domnului primar şi mai trebuie să aduc xerox-copii după certificatele de naştere şi de deces, pentru a face o solicitare în Consiliul Local pentru a modifica numele străzii. Trebuie să se facă un act de reparaţie morală. Nu poate să rămână aşa“.

Dumitru Bărboi a murit la vârsta de 19 ani, în timp ce îşi satisfăcea stagiul militar obligatoriu. A fost chemat împreună cu ceilalţi colegi din unitate să apere aeroportul Otopeni, dar aceştia au fost confundaţi cu teroriştii de cei care se aflau deja la aeroport şi au fost împuşcaţi. „Era un băiat simplu, de la ţară. Era un tânăr deosebit. Avea o statură înaltă“, a precizat Gheorghe Bărboi.

Fratele său are chiar un monument în localitatea de baştină.

Remedierea erorii va duce la modificarea a mii de documente

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a aflat şi el de situaţia care dăinuie de două decenii şi jumătate. Acesta spune că va fi foarte complicat de schimbat denumirea străzii pentru că trebuie modificate tot felul de documente care au fost emise.

„În peste 20 de ani au fost emise mii de documente cu denumirea străzii. Nu putem să rămânem impasibili la această situaţie şi să treneze alţi zeci de ani. E nevoie ca greşeala să fie îndreptată. Vom încerca să venim cu propunerea de modificare a numelui străzii, care trebuie să se facă prin Hotărâre de Consiliu Local, după care oamenii care locuiesc în zonă trebuie să facă completările necesare în actele pe care le deţin“, afirmă Romanescu.

Oamenii care locuiesc pe această stradă nu ştiu cine a fost Dumitru Bărboi: „Nu ştiu cine a fost Gheorghe Bărboi şi nici Dumitru Bărboi. Cine a greşit trebuie să plătească. Nu e normal să plătim noi costurile legate de modificarea documentelor“, spune un localnic.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Herr Hoher
28.05.2020, 18:07:11

Olteni cu creierii plini de zaibar.