Investiţie unicat în România: tratament cu aerul din stupii albinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii respiră aerul din stupul albinelor
Pacienţii respiră aerul din stupul albinelor

Un târgujian a deschis un cabinet care oferă tratament cu aerul din stupul albinelor. Pacienţii inspiră prin intermediul unui tub racordat chiar la stup o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de minute chiar aerul din casa albinelor. În toată ţara mai există doar câteva cabinete de acest fel.

Cabinetul se află într-o căsuţă din lemn, construită de meşteri maramureşeni. Într-o încăpere se află patru fotolii racordate fiecare la câte un stup prin intermediul unui tub. În timpul în care pacienţii le respiră aerul albinelor pot să privească la un televizor documentare despre apicultură sau desene animate, în funcţie de vârstă, pentru ca tratamentul să fie cât mai relaxant. În căsuţa din lemn se află montat şi un aparat de aer condiţionat pentru că este nevoie ca temperatura să se păstreze între anumite limite pentru a nu le afecta viaţa albinelor. Între orificiul la care se montează tubul există un fel de sită, „podişor“, aşa cum este denumnirea dată de apicultori, care împiedică albinele să ajungă la gaura respectivă. De asemenea, cei care intră în cabinet trebuie să poarte peste încălţăminte 

Pentru ce afecţiuni se recomandă aerosolii din stup

Stupina

O serie de studii efectuate de specialişti au arătat că în interiorul stupului este o atmsoferă prielnică sănătăţii umane, iar apicultorii au o sănătate de fier tocmai pentru că trăiesc mult în acest mediu. 

Investiţia a fost realizată de Costi Bodescu, în vârstă de 42 de ani, care este pasionat de apicultură, ocupaţie pe care a preluat-o din familie.

„Mă ocup de apicultură de aproximativ cinci ani. Nu am făcut din această ocupaţie un mod de trai sau o variantă de a obţine venituri, ci m-am gândit la binele familiei. Am găsit pe internet informaţii cu privire la tratamentul cu aerosoli din stup. Este o activitate dezvoltată în toată Europa, dar mai ales în Slovenia. S-a constatat că atunci când apicultorul lucrează şi deschide capacul stupului, toate acele substanţe volative care se emană din miere, propolis, ploen, lăptişor de matcă au efecte benefice asupra imunităţii organismului mai ales pe parte de aparat respirator: gât, cavitate bucală, largine, faringe, plămâni, viroze, răceli, astm, unele forme de alergie, migrene, relaxare“,

ne spune Costi Bodescu. Substanţele devin mai puternic începând din perioada de primăvară, pentru că în timpul iernii albinele stau ca într-un fel de ghem. 

Investiţia s-a ridicat la 5.000 de euro 

Stupina

Cabinetul este deschis în fiecare zi, după amiaza. Se stă între o jumătate de o oră şi oră, iar minimum unei cure este de zece şedinţe. Sunt două variante: se inspiră pe gură şi se expiră pe nas sau, printr-o mască, se respiră în mod normal. „Primii pacienţi au fost membrii familiei: eu, soţia şi fiica mea. Am organizat şi un concurs pe Facebook. Au fost cinci câştigători, dintre cei care  care au dat like şi au distribuit postările vor urma o cură de zece şedinţe“, ne explică Costi Bodescu. 

Investiţia s-a ridicat la aproximativ 5.000 de euro. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite