Istoric gorjean, despre decizia Regelui Mihai de a-i preda ştafeta Principesei Margareta: „Ea şi soţul ei, uşor implicaţi în politica de stânga”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Gorun avansează alternativa principelui Nicolae. FOTO: Alin Ion
Gheorghe Gorun avansează alternativa principelui Nicolae. FOTO: Alin Ion

Decizia Regelui Mihai de a o numi în locul său ca reprezentantă a Casei Regale pe principesa Margareta, după retragerea din viaţa publică, nu este pe placul lui Gheorghe Gorun, un susţinător al monarhiei în România.

Istoricul gorjean Gheorghe Gorun, un susţinător al monarhiei, şi-a exprimat regretul că nu a fost desemnat ca reprezentant al Casei Regale principele Nicolae: „Mi-am pus mari speranţe în Regele Mihai, în decembrie 1989. Am fost la Curtea de Argeş în 1992, atunci când a venit în România şi parcă m-am încărcat cu energie pozitivă după o campanie electorală foarte dură. Am sperat că a noastră Casă Regală poate fi noul început pentru România post-comunistă, aşa cum pentru România din 1866 a fost începutul pentru România modernă. Refuzul autorităţilor de a asigura Casei Regale ce avusese prin strădania ei şi nu numai, ca donaţii de statul român, l-au apropiat pe Regele Mihai şi, mai cu seamă celor care urmau după el, de Ion Iliescu, de alţi politicieni legaţi foarte strâns de dictatura comunistă”.

”A urmat desemnarea principesei Margareta ca succesor la tron. Eram încântat de principele Nicolae, era copil atunci când a fost la Curtea de Argeş şi mă gândeam că el va fi regele nostru. Nu am niciun fel de adversităţi faţă de femei. Sunt convins principesa Margareta are inteligenţa şi capacitatea să reprezintă cu demnitate Casa Regală. Mi s-a părut, totuşi, că prin ea şi soţul ei au fost uşor implicaţi în politica de pe partea stângă a spectrului politic românesc. Îmi aduc aminte de mai multe misiuni primite de principele Duda. Decăderea din drepturile pe care însuşi Regele Mihai le acordase principelui Nicolae m-a întristat. Mi-aş fi dorit să fie principele Nicolae, dar eu sunt poate părtinitor. Mi se părea un tânăr de mare perspectgivă. El şi-a asumat greşelile într-o declaraţie pe care am citit-o şi a priceput că respectul faţă de buniucl său este mai presus decât o posibilă poziţie de principe moştenitor“, a mai precizat istoricul din Gorj. 

Carol I, cel mai mare român

Gheorghe Gorul consideră că monarhia are cele mai mari merite în făurirea României moderne, iar regele Carol I merită titlul de cel mai mare român: 

„Pentru mine regalitatea şi monarhioa a însemnat extraordinar de mult. Pentru mine, Carol I înseamnă făuritorul României moderne, înseamnă modelul omului de stat, înseamnă vârful politicii de conducere în România, înseamnă şeful de stat neatins de nimeni după el. Carol I înseamnă model ce nu a putut fi urmat de niciunul după el. După mine, Carol I trebuia să fie desemnat cel mai mare român. Casa Regală a Româniie a fost afectată în istoria ei începută în 1866 de o mulţime de seisme. Cel mai puternic, în perioada interbelică, a fost abandonul lui Carol al II-lea din postura lui de prinţ moştenitor şi dispariţia prematură a regelui Ferdinand, un monarh deosebit de cult şi de ataşat ideilor româneşti, dar uşor influnţabil de cercurile police dâmboviţene. Mihai I, regele nostru, a fost o personalitate uşor trragică: rege la şapte ani, cu o regenţă hârşită în subteranele politicii româneşti, rege iarăşi după abdicarea tatlui său în 6 septembrie 1940, într-o perioadă extrem de grea şi sub apăsararea lui Antonescu. A cunoscut o mulţime de pivaţiuni şi de frustrări“. 

Gheorghe Gorun a fost parlamentar din partea Alianţei Civice şi a fost un susţinător al monarhiei. Acum, acesta este directorul Colegiului Naţional Spiru Haret din Târgu Jiu.

Citeşte şi:

Regele Mihai e bolnav de cancer şi se retrage din viaţa publică. Principesa Margareta preia atribuţiile regale

Tristeţe în comunitatea regaliştilor din Timişoara: „A fost un şoc vestea bolii Regelui Mihai, dar mai ales diagnosticul”

Regaliştii speră într-o minune care l-ar putea salva pe Regele Mihai: „Vestea este şocantă pentru toată lumea. Nu avem decât soluţia rugăciunii către Dumnezeu”

Apropiat al Regelui Mihai, din Vrancea: „Pe Margareta nu o văd ca pe un continuator al regelui, nici ca pe o personalitate capabilă să ia decizii“

Cum vede liderul regaliştilor din Maramureş retragerea Regelui Mihai din viaţa publică: „Nu se poate compara o activitate regală cu una princiară”

Reacţii politice la diagnosticul Regelui. Quintus: Viaţa mea a început cu o arestare pentru Rege. Blaga: Nu sunt monarhist, dar îi recunosc meritele

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite