Legenda tezaurului lui Montezuma. Unde se află aurul pe care aztecii l-au ascuns din calea cuceritorilor spanioli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legenda tezaurului lui Montezuma s-a format în jurul aurului aztecilor, care ar fi fost ascuns de aceştia, pentru a nu fi luat de cuceritorii spanioli.

Legenda tezaurului de la Montezuma arată că în anul 1520 împăratul aztec Montezuma al II-lea a trimis o parte din comoara şi a dus-o în nord pentru a nu cădea pradă cuceritorilor spanioli. Comoara ar fi fost îngropată între o grotă sau într-alt loc secret şi nu a fost descoperită până în prezent.

Numele real al împăratului era Moctezuma, care însemna „cel pe care ura l-a făcut conducător”. Numele de Montezuma a fost dat de spanioli. Informaţiile cu privire la conţinutul comorii şi la locul unde se află sunt confuze şi puţine. 

Conducătorul spaniol Cortes, primit ca un zeu

Montezuma al II-lea conducea de 17 ani atunci când s-a anunţat pătrunderea pe teritoriul său armatei spaniole. Conducătorul spaniolilor Hernan Cortes a fost văzut de împărat ca un adevărat zeu venit să îndeplinească o profeţie mai veche. Astfel, acesta a fost primit cu bucurie de către împărat în capitala Tenochtitlan, Ciudad de Mexico de astăzi, care i-a oferit tronul său. 

„Poate că vorbele mieroase adresată lui Cortes erau doar un truc pentru a câştiga timp ca să îşi pună la adăpost comoara - sigur că mai târziu spaniolii au bănuit pe azteci tocmai de această prefăcătorie”,

arată istoricul Joel Levy în lucrarea “Istorii pierdute”. 

Conform legendei, Montezuma a transportat comoara cu oaste de 1.000 de războinici de elită. Comoara ar fi fost dusă în nord pe pământurile care aparţin astăzi Statelor Unite. 

Montezuma a fost luat prizonier

Cortes nu a arătat aceeaşi bunăvoinţă şi, după puţin timp, l-a făcut prizonier pe Montezuma. Conducătorul spaniol a început să introducă obiecte de cult creştine în templele aztecilor. Cortes a fost nevoit să plece din capitală pentru a opri pătrunderea în ţară a unui adversar care fusese trimis să-l aresteze. La conducere, în locul său, a rămas locotenentul Pedro care în acest timp au masacrat sute sau chiar mii de nobili azteci. Când are venit răzmeriţa tocmai ce se declanşase.

Palatul lui Montezuma, de unde conducea, era înconjurat de sute de mii de azetici revoltaţi, care le-a tăiat sursa de apă, iar alimentele erau pe sfârşite. În vara anului 1520, Montezuma a fost eliberat pentru a-i calma pe azteci. Furia lor era însă prea mare şi împăratul a fost şi el rănit. Văzând că nu-i este de folos, Cortes ar fi ordonat uciderea lui.

Vestea morţii lui Montezuma a iscat o revoltă şi mai mare. Ca să scape, spaniolii au creat o breşă până la lacul Texcoco, pe unde ar fi urmat să fugă cu averile acumulate. Aurul ar fi fost topit în lingouri pentru a fi transportat mai uşor. Însă, spaniolii au fost învinşi şi mulţi dintre ei au sfârşit pe fundul lacului, iar vasele lor au fost scufundate. Potrivit unor surse, comoara lui Montezuma ar fi de fapt aurul care a ajuns pe fundul lacului. 

Urmaşul lui Montezuma, torturat de spanioli

Urmaşul lui Montezuma a fost nepotul său Cuauhtemoc. Cortes s-a reîntors mai târziu cu o forţă armată importantă pentru a recuceri capitala aztecă. Luptele au durat 80 de zile şi până la urmă aztecii au capitulat. Cuauhtemoc a fost prins şi torturat pentru ale mărturisi spaniolilor unde se află comoara, dar acesta le-a a spus că tot aurul a fost aruncat pe fundul lacului. Mai târziu, Cortez a secat lacul pe locul căruia a fost întemeiat oraşul Ciudad de Mexico. 

Descoperirea de lângă coastele Mexicului

O altă versiune care circulă cu privire la tezaurul lui Montezuma se referă la transportarea acestuia pe mare de către spanioli, care însă l-au pierdut, tezaurul ajungând pe fundul apei. Această teorie pare să fie confirmată de o descoperire făcută în a doua parte a secolului al 20-lea, când mai multe obiecte de aur au fost găsite în dreptul coastelor Mexicului, la Rio Medio. Au fost găsite nenumărate artefacte aztece din aur şi lingouri din aur. 

De asemenea, vânătorii de comori din America îmbrăţişeză legenda aducerii comoarei în partea de nord pentru a fi salvată. Zeci de locuri din statele Arizona, California, Colorado, New Mexico şi Texas poartă denumiri cu referire la Montezuma. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite