Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Bătrână din judeţul Gorj, găsită decedată în nămeţi. Voia să ajungă la un „conac“ aflat în munţi

0
26 Mar 2020 02:51:11
Autor: Alin Ion
Salvatorii au găsit-o pe bătrână decedată
Salvatorii au găsit-o pe bătrână decedată

O bătrână din localitatea Padeş a murit, ieri seară, în timp ce se deplasa către „conacul“ pe care îl avea în munţi. Femeia a fost răpusă de frig.

Maria Aribăşoiu, în vârstă de 69 de ani, coborâse marţi de la „conacul“ său aflat în zona montană Culmea Cernei,  pentru a-şi face provizii de mâncare. Femeia a dorit să se întoarcă, deşi ningea abundent, iar stratul de zăpadă depus era consistent. Aceasta a ajuns cu o maşină până la o poteca, după care a pornit pe jos, prin zăpada care nu era bătătorită. După aproximativ doi kilometri, bătrâna nu a mai putut să înainteze. O vecină care se afla la un alt „conac“ din apropiere a sesizat, ieri, că Maria Aribăşoiu nu mai ajunsese şi animalele începuseră să se agite, astfel încât i-a anunţat pe cei din sat. 
 
Primarul comunei Padeş, Antonie Serafim, a povestit pe pagina sa de Facebook că un localnic din satul Motru Sec a dat alarma şi rapid s-a format o echipă formată din zece salvatori, care au pornit în căutarea bătrânei, care, din nefericire, nu a fost găsită în viaţă.
 
„Azi, 25 martie, în jurul orei 18,00, am fost anunţat de Barbu Romel, locuitor al satului Motru Sec, că în dimineaţa zilei de marţi, 24 martie, a plecat din sat, Aribaşoiu Maria, spre conacul din Culmea Cernei si nu se ştie dacă a ajuns la destinaţie. Femeia plecase cu o maşină de ocazie până la Buza plaiului, iar de acolo a luat-o pe jos pe plaiul Cernei prin zăpadă fără niciun pic de pârtie, cu traista în spate şi pe timp de ninsoare.
 
În urma anunţului telefonic am mobilizat câţiva voluntari, poliţiştii locali, funcţionari din cadrul primăriei Padeş şi angajatul serviciului salvamont din Padeş, în total 10 persoane şi am plecat în căutarea lui tanti Maria. Am mers până la Buza plaiului cu maşinile, iar de acolo am luat-o la picior pe Plaiul Cernei.
 
 
Zăpada măsura circa un metru, ninsese atât de mult încât abia se mai cunoşteau urmele lăsate de tanti Maria. Barbu Romel a observat un băţ înfipt in zăpadă iar lângă băţ, tanti Maria se «odihnea de veci».
Am anunţat comandantul poliţiei Tismana, care a luat măsuri urgente şi au pornit în toiul nopţii spre culmea Cernei.
Dumnezeu să te ierte tanti Maria şi să te odihnească in liniste şi pace!“. 
 
Primarul comune Padeş care a făcut parte din echipa de salvatori a precizat că a fost extrem de dificil de înaintat prin zăpadă chiar şi pentru salvatori: „Probabil că dacă nu eram mai multe persoane nu am fi putut înainta“.
 
Primarul Antonie Serafim povesteşte cum au găsit-o pe bătrână: „Trăia singură la «conac» şi coborâse să ia alimente. Am găsit-o chiar în potecă. Probabil că a vrut să se odihnească şi înfipsese băţul cu care se ajuta în zăpadă, traista era lângă ea şi îşi trăsese o căciuliţă pe faţa. Aşa am găsit-o. Ninsese puţin peste ea. Probabil că a fost răpusă de frig şi oboseală“. Maria Aribăşoiu avea şase copii. 
 
În satele din zona montană a judeţului Gorj, mulţi dintre localnici nu au teren suficient în jurul locuinţelor pentru a putea să cultive pământul sau să crească animale, astfel că şi-au amenajat gospodării pe terenurile deţinute în zone de pajişte montană, care poartă denumirea de „conace“. În general, locuinţele sunt mmici şi construite din lemn. 

„Trăia singură la «conac» şi coborâse să ia alimente. Am găsit-o chiar în potecă. Probabil că a vrut să se odihnească şi înfipsese băţul cu care se ajuta în zăpadă, traista era lângă ea şi îşi trăsese o căciuliţă pe faţa. Aşa am găsit-o. Ninsese puţin peste ea. Probabil că a fost răpusă de frig şi oboseală“, a precizat

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii