Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Mama lui Ţundrea a ajuns la azil. Bătrâna de 92 de ani, imobilizată la pat, trăia într-un coteţ şi ajunsese la mila vecinilor

3
24 Sep 2015 22:41:12
Autor: Alin Ion
Ioana Ţundrea a fost internată în Centrul de îngrijire Suseni                                                (Foto: TV Sud)
Ioana Ţundrea a fost internată în Centrul de îngrijire Suseni                                                (Foto: TV Sud)

Mama lui Marcel Ţundrea, gorjeanul care a fost condamnat pe nedrept pentru crimă şi a stat nevinovat 12 ani în puşcărie, a fost internată într-un azil.

 
 
Bătrâna, care a lucrat ca asistent medical, trăia în condiţii greu de imaginat. Singurul ajutor al femeii era o vecină. Ioana Ţundrea are vârsta de 92 de ani şi, după moartea fiului, a rămas la mila vecinilor din satul Pojogeni. Dumitru Cotruna, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, a vizitat-o pe mama lui Ţundrea şi a fost impresionat de felul în care trăia bătrâna: „O jurnalistă m-a informat că a fost sunată de o localnică din satul Pojogeni care este vecină cu doamna Ţundrea, mama lui Marcel Ilie Ţundrea, pentru a solicita internarea într-un centru de bătrâni, neavând susţinători ca să o îngrijească şi întreţină. M-am deplasat personal la faţa locului, împreună cu două colege, pentru a face o evaluare iniţială la domiciliul bătrânei. Când am  ajuns acolo, am găsit-o într-un pat, într-o locuinţă insalubră, un fel de coteţ.Este o femeie lucidă şi curată, la vârsta ei, în ciuda  problemelor de sănătate. Eu am crezut că imobilul nu este locuit. Casa are două camere. Locuinţa parcă era intrată în pământ. Ea stătea într-o cameră“.  
 

La mila vecinilor 

 
Mama lui Ţundrea trăia doar datorită unei vecine care se ocupa de îngrijirea ei.
„Am găsit-o şi pe vecina care avea grijă de bătrână. Îi aducea mâncare, îi cumpăra medicamente. Am fost im presionat de afecţiunea vecine faţă de această bătrână. Am colaborat foarte bine cu ea, inclusiv prin faptul că s-a ocupat de obţinerea documentelor necesare pentru obţinerea certificatului de handicap, condiţie necesară pentru a putea fi internată într-un centru de îngrijire şi asistenţă socială. Am colaborat foarte bine şi cu Primăria Târgu Cărbuneşti, care ne-a ajutat în efectuarea anchetei sociale. Am reuşit s-o internăm într-un centru de îngrijire, unde beneficiază de toate condiţiile, asistenţă medicală, asistenţă socială“, 
a spus Dumitru Cotruna.
 

Are două nepoate

 
Mama lui Ţundrea are o pensie de numai 600 de lei. Bătrâna mai are o nepoată la Bucureşti. „Am înţeles că are o nepoata la Bucureşti, care, din câte am aflat, are probleme de sănătate şi nu poate să aibă grijă de bătrână“, a mai precizat directorul DGASPC Gorj. 
Bătrâna mai are o nepoată în Târgu Jiu, fiica lui Marcel Ilie Ţundrea. Nicoleta Popovici a cerut despăgubiri pentru suferinţa tatălui ei, cu toate că după ce acesta a ieşit din penitenciar a refuzat să-l vadă. Aceasta a primit daune de 5000 de euro, dar a contestat sentinţa şi se judecă în continuare cu statul român. 
 

Nu ar fi putut trece peste iarnă

 
Luca Stelian, directorul Complexului de Îngrijire şi Asistenţă Suseni, spune că mamam lui Ţundrea nu ar fi putut trece peste iarnă: „A fost adusă cu o ambulanţă. Consider că nu se putea descurca singură, mai ales că se apropie sezonul rece“.
 

Destin tragic 

 
Marcel Ţundrea nu a apucat să vadă vreun leu de la statul român pentru faptul că stat nevinovat 12 ani în închisoare. Acesta a murit după numai câţiva ani de la eliberarea din penitenciar, fără ca procesul prin care a cerut despăgubiri să fie încheiat. Ţundrea a murit în sărăcie. Şi mama lui a avut o viaţă chinuită. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mihai Popescu
25.09.2015, 00:25:03

Din pacate in Romafia daca iesi la pensie statul te arunca la lada de gunoi. Cu exceptia celor cu pensii speciale care primesc 5-10.000 lei/luna fara sa contribuie cu nimic - armata, politie, servicii secrete, magistrati, diplomati si alte lipitori.

+1 (1 vot)
Nicolae Moromete
25.09.2015, 07:32:41

Locuia intr-un cotet ??!!!! Ce oameni ,,gospodari,, au fost, nu au reusit sa-si faca o casa intr-o viata de om...........................mai este ceva de comentat ???? Se distreaza si la batranete au pretentia sa-i intretina statu' .

-1 (1 vot)
Grigore
25.09.2015, 11:10:59

O asemenea atitudine nu poate fi decat gresita. Unii oameni nu au posibilitatea sa isi construiasca nimic, si inainte de a deschide gura, sau de a pune primul deget pe tastatura, gandeste-te ca soarta ti-ar putea demonstra cat de mult gresesti. Nu toti au avut posibilitatea sa invete la scoala, sa aiba resurse din care sa construiasca ceva.

Modifică Setările