Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Mărturia maiorului care a participat la execuţia lui Zelea Codreanu: „Jandarmii au scos din buzunare o sfoară, pe care au strâns-o în jurul gâtului legionarului“

62
14 Aug 2018 04:23:19
Autor: Alin Ion
Corneliu Zelea Codreanu
Corneliu Zelea Codreanu

Maiorul Constantin Dinulescu, care a participat la executarea liderului legionarilor Corneliu Zelea Codreanu şi a camarazilor acestuia în seara zilei de 29 noiembrie 1938, a dat o declaraţie la Comisia de anchetă instituită de Înalta Curte de Casaţie Bucureşti, care a fost publicată în volumul „Din luptele tineretului român 1919–1939“ .

Maiorul Constantin Dinulescu a mărturisit ordinul primit de la preşedintele Consiliului de Miniştri, Armand Călinescu: „Într-o zi am fost chemat de către fostul Preşedinte de Consiliu, Călinescu. În cabinetul lui de lucru se găsea şi generalul Bengliu, comandantul Jandarmeriei. Călinescu mi-a declarat atunci că, pentru motive politice, Codreanu şi 13 adepţi ai lui trebuiau să fie ucişi; aceasta ar fi fost şi dorinţa regelui“.
 
Maiorul a relatat cum cei 13 legionari şi liderul lor au fost executaţi prin strangulare şi îngropaţi, apoi, într-o groapă comună:
 
„În ziua de 29 noiembrie 1938, la orele 10 seara, Codreanu şi camarazii lui au fost scoşi din închisoarea de la Râmnicu-Sărat, unde erau închişi, şi au fost puşi într-un camion. Legionarii au fost puşi în aşa fel ca să poată vedea numai înainte, fiind în acelaşi timp legaţi cu braţele la spate. Ei nu puteau face nici cea mai mică mişcare; erau chiar constrânşi să stea continuu cu capul în sus.
 
Înapoia fiecăruia din ei stătea câte un jandarm. Eu m-am aşezat lângă şofer. Se călătorea pe şoseaua dintre Ploieşti şi Bucureşti, când în zorii zilei de 30 noiembrie, după ce am dat semnalul fixat, cu lanterna, jandarmii au scos din buzunare o sfoară (frânghie), pe care au strâns-o în jurul gâtului legionarului ce stătea în faţa fiecăruia dintre ei. În felul acesta, Codreanu şi cei 13 camarazi ai lui au fost sugrumaţi, în timp ce maşina îşi continua drumul în plină viteză. Puţin timp după aceea, am ajuns la Bucureşti, de unde ne-am îndreptat către fortul de la Jilava, în interiorul căruia era săpată, deja de trei zile, o groapă mare. După ce camionul a intrat în fort, asupra cadavrelor strangulaţilor s-a tras — în urma ordinului primit de la prim-procurorul militar, col. Zeciu — câte un foc de revolver sau de puşcă; apoi, un medic militar constată moartea tuturor legionarilor transportaţi de noi. Cadavrele au fost aruncate în groapă. Eu imediat am declarat celor 14 jandarmi că ceea ce făcuseră fusese dispus de către Curtea Marţială şi că a fost o datorie patriotică importantă.“
 

„Fiecare jandarm a fost răsplătit cu 20.000 lei“

 
Certificatele de deces au fost făcute la Jilava, în acestea menţionându-se că cei 14 legionari au fost împuşcaţi pentru că au încercat să evadeze. Jandarmii au fost răsplătiţi cu câte 20.000 de lei.
 
„Certificatele de moarte se confecţionaseră la Jilava de către colonelul de la Curtea militară Zeciu, locotenent-colonel Dumitru şi de primul comisar regal, colonel Pascu. S-a aruncat pământ în groapă; însă a doua zi cadavrele au fost dezgropate şi purtate într-o altă groapă. Asupra lor s-au vărsat multe sticle de acid sulfuric; apoi au fost acoperite cu pământ, iar deasupra s-a turnat o placă grea de ciment. Jandarmii, deşi involuntar, au trebuit să iscălească actele de deces, în care se spunea că cei 14 legionari au fost împuşcaţi pentru că încercaseră să fugă de sub escortă. Fiecare jandarm a fost răsplătit cu 20.000 lei. Eu am primit 200.000 de lei“, a mai menţionat maiorul Constantin Dinulescu.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

Stefan din Nord
14.08.2018, 08:31:15

Acum inteleg de unde apetenta asta a jandarmilor pentru violenta S-au comportat brutal si la reprimarea rascoalei taranesti din 1907 si la reprimarea legionarilor si lichidarea lui Zelea Codreanu .

+14 (22 voturi)
mihai nazare
14.08.2018, 08:42:10

Crime care din pacate vor ramane in veci nepedepsite !

+7 (9 voturi)
Stefan
14.08.2018, 09:08:54

Niste criminali!!! Criminali care au ucis alti criminali! Stat mafiot atunci, sat mafiot acum!

+12 (16 voturi)
Lucifer
14.08.2018, 09:52:05

Jandarmeria a fost întotdeauna "braţul înarmat" al puterii politice. Asasinarea legionarilor fără judecată a fost o ticăloşie oribilă.

+12 (16 voturi)
Dan danndy
14.08.2018, 09:56:54

Nu stiam ca au fost si ucigasi ci doar un alt instrument de represiune pe langa Militie, Siguranta , Securitate si Politie. In 1945 cand au desfiintat aceasta institutie a Jandarmeriei comunistii au spus ca este "câinele de pază a capitaliștilor și moșierilor” sau „instrumente ale moșierilor care jefuiau țăranii”. Au fost toti transferati la Militia Populara Au fost un bun organ de represiune insa nici lor nu le-a mers prea bine la Costesti in 1999. -cand au avut de-a face cu minerii organizati si inarmati - spre deosebire de demonstrantii din Piata Victoriei.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările