Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Mărturia cutremurătoare a unui medic care a operat un bolnav cu suspiciune de coronavirus: „Am operat echipaţi în costume achiziţionate de la Dedeman“

6
25 Mar 2020 00:25:58
Autor: Alin Ion
Medicul Valentin Neagu susţine că problemele medicale sunt tratate politic                          FOTO: Arhivă
Medicul Valentin Neagu susţine că problemele medicale sunt tratate politic                          FOTO: Arhivă

Cazul spitalului de la Suceava, unde personalul medical s-a infectat în masă cu COVID-19, s-ar putea repeta la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Un pacient cu suspiciune de coronavirus a fost operat de o echipă de cadre medicale, care au atras atenţia asupra acestui pericol, dar conducerea Spitalului nu a luat măsuri pentru a remedia această situaţia. Mărturia medicului care l-a operat pe pacient este de-a dreptul cutremurătoare.

 
Valentin Neagu este un medic chirirug apreciat. Acesta a postat pe pagina sa de Facebook coşmarul trăit în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Medicul a făcut eforturi extroardinare împreună cu alţi colegi pentru a amenaja o sală de operaţii cu tot ce este necesar special pentru pacienţii care se prezintă la spital cu o urgenţă şi, în acelaşi timp, au simptome specifice infectării cu coronavirus. Medicii au gândit tot traseul bolnavului, astfel încât, în cazul unei confirmări a infecţiei cu COVID-19, să nu reprezintă un pericol pentru ceilalţi pacienţi şi personalul medic. Conducerea Spitalulului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu nu a fost receptivă şi a stabilit ca pacienţii cu suspiciune de coronavirus să fie operaţi la etajul III, adică să fie plimbaţi prin tot spitalul. Medicul Valentin Neagu se declarară revoltat de această situţie şi susţine că o problemă medicală este decisă politic. Iată mesajul integral transmis de medicul Valentin Neagu:  
 
„Astăzi am trăit o zi tristă. Am asistat neputincios la desfiinţarea, practic, a unei secţii de chirurgie, din Spitalul Judeţean, cu 50 de paturi, 2 săli de operaţie, compartiment de chirurgie infantilă şi chirurgie toracică, 2 săli pansamente, sală de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacienţilor. Au fost mutaţi 8 pacienţi, inclusiv chirurgia infantilă, pe secţia de chirugie I şi 1 pacient a fost externat.
Cum s-a ajuns aici?
De mai bine de o săptămână, noi chirurgii, am facut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, în care accesul să se faca direct din exterior, să existe un cabinet de consultaţii, în care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 să fie consultat de medicul specialist, care să decidă internare în chirurgie pentru operaţie (sau altă secţie) sau transfer la Boli Infecţioase pentru tratament şi izolare. De aici, pacientul internat, să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operaţie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, în acelaţi loc).
A fost realizată alimentarea cu oxigen a salii de operaţii, a două saloane de ATI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi ATI, masă de operaţii, lampăa de operaţii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu trei compartimente unde se poate dezbrăca în siguranţă personalul de costumul de protectie, se poate face duş şi apoi se poate îmbrăca echipamentul obişnuit de spital, cale directă spre exterior de evacuare a deşeurilor contaminate, încăpere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizării instrumentarului chirurgical metalic, câmpuri operatorii şi halate chirurgicale sterile, de hârtie, soluţii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a încăperii, camera pentru personal, etc.
A fost gândit de noi toţi şi acceptat unanim ca cea mai bună soluţie pentru protejarea restului pacienţilor din spital şi a personalului medical şi de curăţenie. Ataşăm documentul cu toate semnăturile celor care au fost de acord cu aceasta soluţie. A fost prezentă conducerea spitalului şi reprezentantul Consiliului judeţean, la faţa locului, şi au apreciat soluţia. Am demonstrat că acest concept este recomandat de Colegiul American de Chirurgie (vezi foto).
Urmarea?
Sambătă seara a sosit o hârtie de la conducerea spitalului în care era desemnată ca sala de operaţii pentru pacienţii suspecţi sau confirmati cu Covid-19, sala de operaţii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveşte întreg blocul operator (secţiile de chirurgie generală, infantilă, toracică, plastică, ortopedie, urologie).
Se menţiona ca după operaţie, pacientul va fi plasat într-un salon la etajul III sau în secţia ATI II, comun întregului spital.
Ieri seară a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venită din străinatate, prezentand o urgenţă chirurgicală.
Am reluat telefoanele, rugăminţile, argumentele, să se renunţe la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am aşteptat încă şapte ore, după o gardă de 24 de ore, un răspuns. Tăcere.
Toată lumea din biroul personal s-a acoperit de hârtii şi ne-a abandonat.
Aşadar, am operat pacientul unde au stabilit dânşii, echipaţi în costume achiziţionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protecţie pentru încălţăminte, fără camera de decontaminare, fără a putea face duş, după intervenţie.
Multumirile pacietului au fost o palidă consolare.
Ne întrebăm cu toţii daca rezultatul testului la virus va fi pozitiv.
Ne întrebăm cu toţii dacă familiile noastre, prietenii noştri, oamenii dragi vor mai fi în siguranţă în acest spital.
Noi ne-am facut datoria pănă la capăt (în dezastruoasele condiţii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasă pentru că terminasem programul. Încă o data, a suta, mia oară, părerea noastră nu a contat în ochii celor care decid politic problemele medicale.
Probabil, dorm liniştiţi, la distanţă de pericol, în sânul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar şi hârtie în care ni se specifica să nu mai venim la birouri pentru nicio problema.
Ne întrebăm dacă la fel de nepăsători vor fi şi in cazul în care în acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Codruta=Tepes
25.03.2020, 01:42:06

"Pacienții care ajung la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu pot să stea liniștiți. Conducerea dă asigurări că există stocuri de echipamente de protecție, în ciuda zvonurilor apărute în ultimul timp." Dumitru Vienescu, manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, acum o saptamana. Astia ne sunt managerii pusi de Ciuma Rosie, astea ne sunt Consiliile Judetene din judetele rosii...bine ca doar judetul e rosu, daca nu era la loc cu racoare intaiul posircar al natiunii, medicul Valentin Neagu era acum arestat pentru "raspandirea de zvonuri" cum a patit medicul Li Wenliang in China. Coruptia ucide in continuare!

+3 (3 voturi)
samurai _x
25.03.2020, 08:02:27

inhideti spitalele din esantionul 2 pentru 2 saptamani pana cand au protocoale personaizate u zone murdare si curate cu organizare facuta pt fiecare dintre ele de armata si dsp pana nu au stoc de echipamente de protectie

marinescu nick
25.03.2020, 08:57:20

Dumitru Vienescu? Ar trebui sa il linseze locuitorii din targu Jiu. Lasand la o parte culoarea politica si modul in care a ajuns "sef",inseamna ca omul si lingaii lui sunt niste imbecili ucigasi. Orice procuror incepator,cu asa dovezi pe mana,il poate infunda pe loc pentru tentativa de omor si zadarnicirea actiunilor de raspandire a bolii. Sper ca respectivul "manajer" sa crape sufocat pe un pat de spital,singur,fara se uite nimeni la el....

+1 (1 vot)
elfu
25.03.2020, 09:43:40

teribil ... dupa cum se dovedeste majoritatea managerilor au ajuns in functii prin pile si relatii si nu sunt in stare sa actioneze corect in cazuri utile.

Mironov George
25.03.2020, 12:11:24

Banii pentru PPE-urile cadrelor medicale se regasesc in noile stadioane si sutele de biserici noi si-n CATRINDALA MANTUIRII NEAMULUI ridicate in ultimii ani. Firea, primarita latratoare acorda in fiecare semestru cate 10 milioane de lei entru CATRINDALA. Politrucii asta fac, cheltuie banii aiurea, ca sa-i realeaga electoratul PROST, pentru un nou mandat. Politruci = iresponsabili fata e banul public. Tot ceea ce intreprind este numa de fatada.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările