Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Masacrul din 1944 de la podul Hărcana: 18 români, majoritatea copii, ucişi de către trupele hortyste

24
14 Dec 2019 06:02:05
Autor: Alin Ion
O cruce a fost ridicată pe locul unde a avut loc masacrul                                  FOTO: Ion Gheorghe Raţiu
O cruce a fost ridicată pe locul unde a avut loc masacrul                                  FOTO: Ion Gheorghe Raţiu

În masacrul din 24 septembrie 1944 de la podul Hărcana au fost ucişi 18 români, în cea mai mare copii, care se refugiaseră din calea trupelor hortyste şi hitleriste care au spart graniţa şi au pătruns pe teritoriul României.

În urma actului de 23 august 1944 din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, trupele hortyste ungare împreună cu cele hitleriste germane staţionate pe graniţa de pe Dealul Feleacului, din apropierea oraşului Cluj-Napoca, au forţat graniţa pentru a obţine un avantaj strategic şi au reuşit să pătrundă 70-80 de kilometri pe teritoriul României. Populaţia românească din localităţile ocupate a fugit din calea acestora de teamă să nu fie ucisă. 
 
Ion Gheorghe Raţiu, fiul unei femei care a fost nevoită să se refugieze, relatează într-un studiu cu privire la evenimentele care au avut loc în perioada respectivă masacrul care a avut loc sub un pod de cale ferată:
 
„Una din cele mai abominabile crime săvârşite de horthyşti s-a petrecut în data de 24 septembrie 1944, la podul de cale ferată din apropierea cătunului Hotarul Hărcana, cartier al oraşului Turda, intrat sub administraţie horthystă după 5 septembrie 1944. În data de 5 septembrie 1944, mai multe familii de români înrudite, majoritatea femei şi copii, din Hărcana au plecat în refugiu, încărcându-şi bunurile strict necesare întrun car tras de boi. După aproape 1,5 km de mers, explozia unui obuz a omorât unul din boi şi atunci au hotărât să-şi amenajeze un adăpost sub podul de cale ferată din apropiere. Acolo au trăit aproape trei săptămâni, până când viaţa lor a fost curmată de criminalii horthyşti. În sfânta zi de duminică, 24 septembrie 1944, nişte horthyşti înarmaţi, având asupra lor o canistră de benzină şi o listă cu numele celor afl aţi sub pod, s-au năpustit peste ei, după ce au chefuit toată noaptea la ferma unui localnic ungur din apropiere şi, cu minţile înfierbântate de ură, au hotărât să-i omoare pe cei români fără apărare. La ora 8:00 dimineaţa, criminalii au năvălit peste ei şi, dând citire listei pregătite din timp, le-au cerut să iasă afară pe rând, ca să fie împuşcaţi. Execuţia a continuat până când o mamă a supravieţuit împreună cu copilul de şapte săptămâni şi atunci unul dintre horthyşti a împlântat baioneta în copilaş, l-a azvârlit într-un şanţ, iar pe mamă a împuşcat-o. Acest gest i-a înverşunat pe horthyşti, care i-au scos afară pe cei rămaşi sub pod şi i-au masacrat, împuşcându-i sau străpungându-i cu baionetele“. 
 

„I-au stropit cu benzină şi le-au dat foc“

Masacrarea oamenilor nevinovaţi, susţine Ion Gheorghe Raţiu, a fost ascunsă: „Pentru a ascunde crima, au târât morţii şi muribunzii într-o groapă din apropiere, i-au acoperit cu plăpumi şi otavă dintr-o căpiţă din apropiere, i-au stropit cu benzină şi le-au dat foc. Familiile Costea, Forgaci, Lascău şi Sălăgean au fost decimate. Doar 2 dintre cei 18 au supravieţuit şi au putut povesti ce s-a întâmplat, dar şi aceştia au murit după câteva zile în chinuri groaznice. Deşi masacrul de la Podul Hărcana a fost anchetat de trei ori, autorii au rămas nedovediţi şi nepedepsiţi“. 
 
Mai multe monumente au fost ridicate în memoria celor care au fost ucişi, unul dintre ele aflându-se oraşul Turda. „În memoria celor 18 martiri (1 bărbat, 4 femei şi 13 copii) s-a ridicat o cruce comemorativă la Podul Hărcana, cunoscut ca „Podul de Sânge” şi un monument în Turda“, mai arată Ion Gheorghe Raţiu. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Adrian Popescu
14.12.2019, 06:19:18

ungurii sunt bestii, au in gena lor ticalosia fara margini

+11 (13 voturi)
Markus Roman
14.12.2019, 08:14:12

Cate astfel de crime au comis aceste bestii care se cred oameni superiori, nici ei nu le mai stiu. Uitati-va cum astazi ii glorifica pe toti criminalii lor care au macelarit romani. Deci ungurul actual nu a evoluat in niciun fel fatza de ungurul Evului Mediu. Ba dimpotriva, atunci o admiteau pe fiica lui Menumorut ca nora a lui Arpad, pe Iancu de Hunedoara ca regent al Ungariei sau pe Matei Corvin 1/2 roman ca rege. Astazi ar fi capabili sa-i arda pe rug pe toti ,,valahii imputzitzi". Apropo: fratele cel mai mic al lui taica-meu abia incorporat ca granicer pe vremea Diktatului de la Viena, a fost impuscat in post de bestiile unguresti de peste granitza abia modificata.

+7 (9 voturi)
Stefan din Nord
14.12.2019, 08:56:31

Ip Traznea ,Moisei . De acest nou masacru aflu in premiera fiinndca nu cred ca a fost mediatizat ca cele pomenite mai sus Ma socheaza cruzimea animalica a hungurilor in toate aceste masacre Sa spinteci pantecele unei femei insarcinate si sa strapungi copilasul cu baioneta e ceva sub demnitatea de fiinta omeneasca

+7 (9 voturi)
Coco Cocos
14.12.2019, 09:06:47

D-LE HUNOR, ETNICII DVS. STIU ASTA? ROMANII ADEVARATI STIU SI NU UITA!

+9 (11 voturi)
Emil Popescu
14.12.2019, 09:40:14

In orice ungur zace un criminal barbar,mai ales in secuime.

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (24)