Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Maxilar de mastodont, restaurat şi expus la Muzeul de Istorie din Târgu-Jiu. Specialist clujean: „Gorjul excelează prin moştenirea paleontologică“

2
28 Oct 2021 16:45:44
Autor: Alin Ion
Maxilarul de mastodont va fi expus la Muzeul Judeţean de Istorie Gorj Foto: Alin Ion
Maxilarul de mastodont va fi expus la Muzeul Judeţean de Istorie Gorj Foto: Alin Ion

Un fragment de maxilar de mastodont a intrat de curând în patrimoniul Muzeului de Istorie din Gorj, de la Târgu Jiu, restaurat de specialiştii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.


Piesa s-a păstrat foarte bine şi urmează să fie expusă de către Muzeul Judeţean de Istorie. „S-a păstrat foarte bine. Este o piesă superbă. Aproape că-i invidiez pe cei de la Muzeul Judeţean Gorj, pentru că au această şansă. Se mai găsesc astfel de piese în România, dar nu întotdeauna atât de frumoase“, a precizat profesor univ. dr. Vlad Codrea, de la Departamentul de Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 
 

A fost găsit când se săpa o fântână  

Fragmentul de maxilar de mastodont a fost găsit de către un localnic din Gorj în timp ce săpa să îşi facă o fântână, după care l-a scos la vânzare. 
 
„A fost găsit de localnici, care l-au postat pe Facebook pentru a-l vinde. S-a întâmplat în urmă cu doi ani. Erau vândute sub denumirea de piese arheologice autentice. A intervenit Poliţia de Patrimoniu, care le-a confiscat. Un localnic îşi săpa fântâna şi a găsit piesa respectivă“, a mai precizat Vlad Codrea. 
 
Foto Alin Ion

Mastodontul, mamifer mult mai mare decât elefantul

Mastodontul a fost un animal preistoric care a trăit în Terţiar, perioadă geologică de acum 65 de milioane de ani şi a durat până acum 2,5 milioane de ani. Era asemănător cu elefantul, dar mult mai mare. Aparţineau familiei Elephantidae, din ordinul proboscidienilor (animale cu trompă).
 
Mamuţii descoperiţi în România făceau parte din categoria speciilor Mammuthus primigenius (celebrul mamut lânos), Mammuthus trogontherii (mamutul/elefantul de stepa) si Mammuthus Meridionalis.
 

Craniu de gazelă mare, restaurat

Vlad Codrea a reuşit să recupereze şi un craniu de gazelă mare, care a fost descoperit în anii '80, în localitatea gorjeană Colţeşti. 

„S-a săpat o sondă pentru ţiţei la Colţeşti şi era nevoie de un batal în care să se adune fluidul uzat, care a fost săpat cu un boldozer. Astăzi nu mai este această procedură. Când au săpat au ieşit oase din pământ. Au fost adunate. O parte din ele au ajuns la Muzeul din Craiova şi altele la Târgu Jiu. Avem cranii, piese post craniene, antilopă, un cal destul de robust, piese de rinocer. Toate acestea au fost găsite la Colţeşti. Descoperirea a fost făcută în anii '80, dar rămăseseră nepreparate şi am îndepărtat rocă aderentă pe oase, le-am consolidat pe unde a fost necesar, adică tratare cu polimeri profesionali, care le dă o anumită consistenţă, iar alterarea nu va mai fi atât de agresivă. Pot fi expuse fără probleme şi generaţii întregi de vizitatori se pot bucura de acestea“, a mai precizat prof. univ. dr. Vlad Codrea. 
 
Gazela mare a populat părţile Gorjului în urmă cu trei milioane de ani. „Gorjul excelează prin faunele pe care le numim pliocene, care nu se regăsesc în altă parte. De pildă, foarte greu am găsit materiale comparabile în Transilvania. Aici, moştenirea paleontologică este bogată, motiv pentru care am venit anual şi facem prospecţiuni şi incursiuni“, a adăugat specialistul Universităţii Babeş-Bolyai.

Vă mai recomandăm să citiţi 
 
A fost mărită capacitatea de internare a pacienţilor cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu
 

Copil şi mama sa, loviţi de un autoturism. Fiul împingea un scaun cu rotile în care se afla mama sa bolnavă VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.10.2021, 00:40:11

Comentariu considerat abuziv.

mocanu gheorghe
29.10.2021, 03:45:41

Si-a pierdut Sosoaca proteza dentara?

+7 (7 voturi)
Modifică Setările