Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Mesajul soţiei şefului de la DSP Gorj, mort după defectarea sistemului de ventilaţie din ambulanţă: „Se numeşte crimă“. Reacţia SAJ Gorj

25
9 Mar 2021 00:28:44
Autor: Alin Ion
Adrian Dobrin a murit la vârsta de doar 48 de ani
Adrian Dobrin a murit la vârsta de doar 48 de ani

Georgiana, soţia lui Adrian Dobrin, şeful Serviciului de Control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, care a decedat după ce sistemul de ventilare din ambulanţa în care se afla s-a defectat, a transmis un mesaj la scurt timp de la înmormântarea acestuia.

Fostul şef de la Sanepid Gorj a fost înmormântat, ieri, în cimitirul din satul Bucureasa, comuna Dăneşti. 

Georgiana, soţia sa, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care susţine că Adrian a fost ucis de sistemul incompetent, iar cei responsabili trebuie să plătească: „Femeia spune că soţul ei a fost ucis de incompetenţa din sistemul sanitar şi că se va lupta pentru ca cei vinovaţi să răspundă: „Acum, că mi-am aşezat EROUL într-o odihnă veşnică, cu puterile care mi-au mai rămas si cu spiritul puternic pe care mi l-a transmis, crescând lângă el de la vârsta de 22 de ani, mă folosesc de această reţea publică ţi vă declar următoare: eu am semnat si mi-am asumat riscurile deplasării la Bucureşti pentru pacientul Adrian Dobrin, dumneavoastră «sistemul sanitar» aţi semnat si v-aţi asumat riscurile pentru echipamentele deţinute? Adrian nu a murit, ci a fost omorât, iar in codul penal se numeşte crima.

Îţi promit ca o să mă lupt, Adrian!“.

Sistemul electric al ambulanţei s-a defectat

Adrian Dobrin, diagnosticat cu COVID-19, a decedat duminică în Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, după ce sistemul electric al ambulanţei care îl transporta la un spital din Bucureşti s-a defectat, iar ventilatorul care îi asigura oxigenul nu a mai putut funcţiona. 

Echipajul de pe ambulanţă a trecut la ventilarea manuală a pacientului şi maşina s-a îndreptat către cel mai apropiat spital, cel de la Râmnicu Vâlcea, unde s-a produs un stop cardio-respirator şi Adrian Virgil Dobrin a decedat, cu toate că a fost resuscitat.

Ce povesteşte asistentul medical care l-a însoţit pe Adrian Dobrin

Asistentul medical Cristi Popescu, care îl cunoştea pe Adrian Virgil Dobrin de două decenii, l-a însoţit în ambulanţă. Acesta a fost puternic afectat de pierderea vieţii pacientului cu care era în relaţii apropiate: „La intrare în Râmnicu Vâlcea a apărut o problemă la ventilator, care s-a descărcat. Cred că din cauza siguranţei despre care am aflat apoi că s-a ars. Am trecut oxigenarea lui pe balon, 25 de litri pe minut. S-a sunat dispeceratul. Am hotărât să mergem la UPU Rm. Vâlcea, unde a fost conectat pe ventilatorul din Urgenţă. Starea lui era relativ aşa cum plecase de 90-96 la sută. Şi-a reluat saturaţia de oxigen, pentru că la noi se desaturase la 70-80, la ventilaţia pe balon şi oxigen. A fost pus la ventilatorul din Urgenţă. Şi-a revenit, după care starea lui a început să se agraveze din oră în oră. La ora 20,00 a intrat în stop cardio-respirator. Am început manevrele de resuscitare cu personalul de acolo, dar nu am mai putut face nimic. Îl cunosc de 20 de ani de când m-a angajat. Este ceva regretabil. Sper să înţeleagă oamenii că se moare de COVID-19.În ultima perioadă au murit mulţi tineri“.

Reacţia conducerii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Gorj

Constantin Mitroi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Gorj, a declarat pentru „Adevărul” că pacientul a intrat în stop cardio-respirator după două ore şi jumătate de la predarea la UPU Râmnicu Vâlcea: „Din moment ce pacientul a ajuns conştient şi cooperant la spitalul din Vâlcea şi a fost în aceeaşi starea tot drumul, cum aş putea să spun că echipajul de pe ambulanţă are vreo vină? Pacientul a fost transportat în siguranţă până în momentul în care a fost predat la UPU Râmnicu Vâlcea. A intrat în stop cardio-respirator după două ore şi jumătate din momentul în care a fost predat la UPU. Dacă decesul intervenea pe timpul transportului, atunci era de discutat, dar din moment ce echipajul de pe ambulanţă l-a avut în supraveghere, pacientul a fost conştient şi cooperant pe tot traseul, iar la UPU a fost preluat în aceeaşi stare. Când a fost preluat de UPU, saturaţia era de 90, iar saturaţia începuse să scadă înainte de a intra în stop cardio-respirator“.

Ventilatorul fusese reparat

Constantin Mitroi a precizat că ventilatorul de pe ambulanţă fusese reparat. „Din moment ce echipajul intră în tură are obligaţia să verifice echipamentul. Nu pleacă în cursă dacă echipamentul nu funcţionează. Nu se putea prevedea că acea siguranţă va ceda. Nu ne-a raportat cineva că au existat probleme la sistemul electric. Au fost probleme cu ventilatorul, dar a fost dus la reparat. Ventilatorul era în garanţie (...) Ventilatorul a funcţionat. Inclusiv în data de 1 martie am avut o verificare a acestuia şi o reinstruire cu medicii de pe ambulanţă. Problema a fost în privinţa asigurării curentului în ventilator“, a spus Mitroi.

Potrivit directorului Ambulanţei Gorj, echipajul a fost informat de către personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după efectuarea unei investigaţii la Computerul Tomograf, că plămânii sunt afectaţi 95% şi că sunt şanse minime să ajungă la Bucureşti. 

În momentul de faţă, au loc mai multe anchete de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Corpul de control al Prefectului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi o anchetă internă. De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Davide Isa
9.03.2021, 08:22:23

Are dreptate. Sistemul sanitar din Romania este orice, numai sanitar nu este. Sa se odihneasca in pace si lumina. Condoleante familiei.

-5 (9 voturi)
Ionel Marcu
9.03.2021, 08:53:31

Doamna trebuia să se gândească la asta când ea și tot județul au votat PSD, 30 de ani iar PSD înseamnă, mai mult decât orice alt partid, pensii speciale extrem de multe și extrem de mari, bugetari mulți și bine plătiți, slujbe pentru politruci chiar și de 10-20.000 €, Parlament de 500, furturi maxime și legi pentru protejarea politrucilor penali. Cu aceste sume imense risipite așa, se puteau face spitale mult mai bune și dota spitalele existente cu scule mai noi. Crima este la alegători. A votat doamna și soțul ei cu PSD, că PSD „ne dă”. Ne dă luând din altă parte, uite ce v-a dat!

+5 (7 voturi)
Adrian Panaitescu
9.03.2021, 08:46:26

Perfect de acord cu suferinta doamnei, orice pierdere a unui om este o pierdere prea mare. Acum pentru cei ce nu sunt rude si sufera de pierderea domnului: 1. Cat credeti ca mai traia cu 5% plaman functional chiar presupunand ca se "facea bine"? 2. Categoria domnului de risc a inceput vaccinarea in data de 27 decembrie, inca putin si este o jumatate de an de atunci. Au murit studenti de 20 de ani perfect sanatosi, nenumarati oameni sanatosi de peste 30, peste 40 de ani. Cand aveti posibilitatea oameni buni, VACCINATI-VA! Lasati povestirile analfabetilor de pe facebook sau comentatorilor anonimi de pe site-uri de stiri! Ascultati de autoritatile romane si VACCINATI-VA! Alfel, este un risc destul de mare sa patiti ceva, poate nu muriti precum acest domn, dar doar sa aveti 50% din capacitatea pulmonara afectata si tot este o consecinta teribila pentru viata!

+4 (8 voturi)
muresan anna
9.03.2021, 09:05:42

Sistemul sanitar din Romania este in coma profunda de multi ani. Toate guvernarile postdecembriste au cautat doar voturi si imagini cosmetizate. Asa zisele investitii in sanatate au fost doar salarii (care-au asigurat voturi) si cam atat. N-ar trebui sa ne miram deloc, inainte de-a crede in minuni trebuie pus osul la munca.Munca pentru insanatosirea sanatatii, care nu va aduce voturi, dar va in sprijinul cetateanului. Este cineva dispus sa "tulbure apele" ?

+4 (4 voturi)
nae
9.03.2021, 09:11:35

Deci până la urmă omul a murit din cauză că s-a ars o siguranță ? Asistentul de pe ambulanță, el nu are nici-un habar despre dispozitivele care se află acolo și cum funcționează ele ? Ce școală au asistenții ăștia și ce se învață la școala aia, nu se face un instructaj despre aparatele cu care se lucrează concret pe teren, trebuie un specialist în depanare pe fiecare ambulanță ? Când a luat foc spitalul din cauză de oxigen, asistenții de acolo habar nu aveau ce e ăla oxigen și câte roate are !

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările