UPDATE/ Mii de mineri sunt în continuare în grevă la carierele de cărbune din Oltenia. Termocentralele sunt în pericol de a-şi opri funcţionarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva s-a extins la aproape toate carierele
Greva s-a extins la aproape toate carierele

Mii de mineri de la aproape toate carierele de extracţie a cărbunelui din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cu sediul în Târgu Jiu, se află în grevă. Protestatarii cer salarii mai mari, condiţii mai bune de muncă, acordarea de vauchere de vacanţă şi pensionarea la vârsta de 53 de ani.

UPDATE:

Ora 12:50 Întâlnirea de la Ministerul Energiei s-a încheiat. Sorinel Boza, managerul CEO, a declarat că creşterea salarială care se poate acorda va fi cuprinsă între 10 şi 12%: „Este foarte greu să asigurăm o creştere a salariilor de 45%. Am discutat în dimineaţa aceasta. Am discutat de a putea oferi de 10-12%. Oferta mea a fost doar pentru personalul muncitor, nu şi pentru TESA. Undeva la 12-13% pentru muncitori”.

Ora 11,00: În urma discuţiilor care au avut loc în această dimineaţă la Ministerul Energiei, s-a stabilit că salariaţii Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de vauchere de vacanţă, iar creşteri salariale vor avea loc doar la sectoarele din producţie. 

Protestul a început vineri seara, la cariele Jilţ Nord şi Jilţ Sud, din zona Mătăsari, după care s-a extins şi la alte exploatări: Roşiuţa, Lupoaia, Tismana I şi II, Pinoasa, Roşia.

Pe reţelele de socializare circulă o listă de revendicări: îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producţie; transportul la locurile de muncă (la intrare şi ieşire cu maşinile) şi reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecţie; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcţii şi meserii; întreruperea şi încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă şi duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Protestul a fost spontan şi a venit la puţin timp după ce administraţia a anunţat că nu sunt fonduri pentru creşteri salariale. Greva nu este organizată de sindicate. Mai mult decât atât, cei care refuză să lucreze nu vor să fie reprezentaţi la negocieri de către liderii de sindicat, pentru că aceştia sunt angajaţii administraţiei Complexului în posturi bine plătite. În această dimineaţă are loc o întâlnire la sediul Ministerului Energiei. 

Unul dintre motivele pentru care nu există bani pentru a creşte salariile angajaţilor din CEO o reprezintă măsura luată de Guvern de a impune o taxa de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Complexul Oltenia asigură în momentul de faţă 30% din energia electrică consumată de ţara noastră. O întrerupere îndelungată a activităţii ar putea să ducă la probleme majore în alimentarea termocentralelor cu cărbune şi, astfel, la întreruperea furnizării de energie electrică în Sistemului Electric Naţional. În perioada de iarnă, termocentralele furnizează cea mai mare parte din energia electrică consumată de România. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite