„Muzeul Tezaurului“ de la Tismana, închis vizitatorilor după ce a fost inaugurat cu fast de guvernatorul Mugur Isărescu şi Mitropolitul Olteniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Tezaurului de lângă Mănăstirea Tismana nu poate fi vizitat de către turişti, cu toate că a fost inaugurat cu mare fast în urmă cu aproape două săptămâni.

Intrarea în muzeu este păzită de către angajatul unei firme de pază, care le spune celor care vor să-l viziteze că este închis. „Nu puteţi să intraţi pentru că este închis. Nu ştiu când va fi deschis“, i-a spus acesta unei femei, care i-a replicat: „Am văzut la televizor că a fost deschis. L-am văzut şi pe Mugur Isărescu“. Paznicul a ridicat din umeri şi a spus că nu este voie înăuntru. 

Sâmbăta trecută, când s-a sărbătorit „Schimbarea la faţă“, la Mănăstirea Tismana au venit numeroşi credincioşi. O mare parte dintre aceştia au dorit să viziteze şi Muzeul Tezaurului, însă accesul a fost interzis.

Nu a fost angajat un ghid

Gheorghe Birău, directorul filialei Gorj a Băncii Naţionale a României, a precizat că nu a fost angajată o persoană care să asigure serviciile de ghidaj:

image
„Mai sunt de perfectat câteva detalii cu privire la organizare, cum, ar fi stabilirea programului şi a unei persoane care să se ocupe de ghidaj. Totul se face la nivel central, în colaborarea cu mănăstirea şi nu pot estima când va fi deschis muzeul. Există două variante cu privire la ghidul care se va ocupa de muzeu: să angajăm o persoană sau să apelăm la serviciile organizate de altcineva“.

Inaugurarea cu fast

Muzeul Tezaurului a fost inaugurat pe data de 26 iulie, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi a Mitropolitului Olteniei, Irineu Slătineanu. Muzeul a putut fi vizitat doar în ziua respectivă, după care uşa a fost închisă. 

image

Muzeul este format din două încăperi. În prima se prezintă povestea ascunderii Tezaurului României în peştera de lângă mănăstire şi motivele care au stat la baza acestei decizii, după care se trece printr-un culoar îngust şi scund, prin care se ajunge în locul în care a fost depozitat aurul timp de aproximativ trei ani. Aici au fost reproduse casetele cu lingouri şi monede din aur. Această cameră este atracţia principală a muzeului.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite