Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Nereguli grave la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Jiu. Contracte divizate pentru a nu fi scoase la licitaţie

0
10 Oct 2019 18:30:47
Autor: Alin Ion

Deputatul PNL Dan Vâlceanu a prezentat, joi, pe pagina sa de Facebook, o parte din raportul Corpului de control al ministrului Sănătăţii întocmit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, în urma controlului desfăşurat în primăvara acestui an.

Cu toate că raportul a fost trimis Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi Consiliului Judeţean Gorj în urmă cu câteva luni, acesta nu a fost prezentat public până acum, motivându-se o menţiune făcută în document, şi anume că informaţiile pot fi date publicităţii doar cu acordul ministrului Sănătăţii. 
 
Astfel, la Secţia de Radiologie sunt utilizate dispozitive medicale care prezintă abateri. Echipa de control a analizat şi situaţia de la Secţia de Psihiatrie, acolo unde trei pacienţi au fost filmaţi de o angajată, fiica vitregă a managerului spitalului, în ipostaze erotice. Echipa de control a stabilit că angajaţii au încălcat o serie de reguli, au manifestat indisciplină, necunoaşterea lanţului ierarhic, depăşirea sau neîndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor. „Evenimentele petrecute la Secţia Psihiatrie afectează grav dreptul pacientului la confidenţialitate, demnitate şi intimitate“, se arată în raport. S-a mai constatat că numărul pacienţilor este prea mare faţă de capacitatea saloanelor.
 

Ilegalităţi în privinţa achiziţiilor

 
În privinţa achiziţiilor publice s-au depistat o serie de încălcări ale legislaţiei în vigoare. Produsele care urmau să fie achiziţionate nu sunt descrise în conformitate cu legea şi nici nu se justifica în documente modalitatea de achiziţionare. Mai mult decât atât, unele contracte au fost divizate pentru a rezulta sume mai mici în vedere evitării licitaţiilor.
 

Spor acordat ilegal

În privinţa detaşării unor cadre medicale pe posturi vacante s-a constatat că acest lucru s-a făcut cu încălcarea legislaţiei. De asemenea, sporul de confidenţialitate este acordat pentru 51 de angajaţi, într-un mod discreţionar şi fără o bază legală.
 

Preşedintele CA, în conflict de interese

 
O situaţie gravă îl vizează pe preşedintele Consiliului de Administraţie care se găseşte într-o situaţie de conflict de interese pentru că mai ocupă alte cinci posturi. Este vorba despre Valentin Popa, care este preşedintele Sanitas Gorj, angajat al Spitalului şi consilier judeţean PSD. Cu privire la acest caz, a fost sesizată Agenţia Naţională de Integritate.
  
Cristi Aldescu, preşedintele Federaţiei Naţionale „Ambu-San“, a precizat că neregulile descoperite sunt de natură penală şi că va face o sesizare parchetului: „Situaţia este gravă. Neregulile depistate sunt de natură penală, mai ales pe partea de achiziţii publice. Au fost făcute achiziţii de aparatură la suprapreţ“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările