Peştera care ţine bugetul unei comune din Gorj. O treime din veniturile publice locale, de la turişti FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii pot să viziteze peştera le fiecare 30 de minute                        Foto: facebook.com/pestera.polovragi
Turiştii pot să viziteze peştera le fiecare 30 de minute                        Foto: facebook.com/pestera.polovragi

Comuna Polovragi, din judeţul Gorj, care este declarată staţiune turistică de interes local, se dezvoltă cu ajutorul veniturilor rezultate în urma turiştilor care vizitează peştera Polovragi, cunoscută şi ca peştera zeului dac Zamolxis.

Aproximativ 700.000 de lei a încasat de la începutului anului şi până în prezent Primăria Polovragi din taxa de intrare la peşteră. 

Sezonul de vârf a trecut, dar peştera va rămâne deschisă până la sfârşitul anului. 

„Aproximativ o treime din veniturile totale ale Primăriei comunei provin din biletele de intrare plătite de către turişti. În primul rând, din aceste sume de achită cheltuielile legate de administrarea peşterii: salariile celor patru ghizi, energia electrica pentru iluminat, vidanjarea WC-ului ecologic care este în zonă, serviciile de salubritate. Mai folosim fondurile pentru diferite lucrări comunitare, cum ar fi: reparaţii la trotuare, drumuri, achiziţionarea de mobilier urban sau produse electronice, tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea aparatului administrativ“, a spus Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi. 

Acesta a mai adăugat că turiştii au umplut în acest an la capacitatea maximă pensiunile din localitate: „Ne dorim să vină cât mai mulţi turişti în localitatea noastră, pentru că, în felul acesta, şi veniturile noastre cresc, deoarece ei merg să viziteze frumuseţile zonei noastre şi se opresc şi la peşteră“. 

pestera polovragi

FOTO: facebook.com/pestera.polovragi/

Pentru ca turiştii să aibă la dispoziţie cât mai multe atracţii, Primăria Polovragi susţine în fiecare an desfăşurarea unui simpozion de sculptură în lemn cu tematică dacică, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, iar lucrările pot fi admirate într-un parc din apropierea mănăstirii din secolul al al XVII-lea, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, din acest an se desfăşoară în localitate şi un festival de teatru istoric. 

pestera polovragi

Turiştii aşteaptă o jumătate de oră să intre în peşteră

Bogdan Ţârlea, administratorul Peşterii Polovragi, a precizat că cei mai mulţi turişti vin în weekend: „În timpul săptămânii vin puţin turişti. Nu cred că încasăm mai mult de 1.500 de lei. Cei mai mulţi vin în weekend. Taxa de viozitare este de 20 lei pentru adult şi 10 lei pentru copil până în 18 ani“.

Cei patru ghizi reuşesc să asigure accesul vizitatorilor la fiecare 30 de minute: „Un tur durează cam 50 de minute şi ne-am gândit să nu aştepte atât de mult, astfel încât turiştii pot să intre la 30 de minute“, a mai adăugat administratorul peşterii. 

Piotrivit acestuia, turiştii sunt impresionaţi de „Tronul lui Zamolxis“, „Moartea cu Coasa“, „Fântâna Speranţelor“ sau de liliecii care hibernează. „Peştera este ţinută vie prin poveşti, iar ghizii le oferă turiştilor o ambianţă plăcută“, a relatat Bogdan Ţârlea. 

Peştera, adăpost pentru oameni şi animale

Zeci de mii de turişti vizitează peştera în fiecare an. Din cei 10 kilometri, vizitatorii au la disoziţie un traseu de peste 700 de metri care beneficiează de iluminat. În peşteră trăiesc lilieci cu potcoavă, o specie protejată. Peştera se află la o altitudine de 670 de metri şi se află la aproximativ o jumătate de kilometru de cunoscuta Mănăstire Polovragi. 

pestera polovragi

FOTO: facebook.com/pestera.polovragi/

Peştera se află în Cheile Olteţului care separă doi munţi: Parâng şi Căpăţânii. 

 Arheologii au descoperit că acest loc a fost adăpost pentru oameni în perioada neolitică. De asemenea, există anumite dovezi cu privire la prezenţa dacilor în peşteră. 

Vă mai recomandăm să citiţi 

Mudi, tânărul din Zanzibar îndrăgostit de România. Cum şi-a îndeplinit visul de a ne vizita ţara VIDEO

Primul troleibuz modern a intrat în probe pe străzile din Târgu Jiu. Ce dotări are VIDEO

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite