Pietoni în beznă din cauza primarilor care fac economie la electricitate: „În unele localităţi iluminatul public se aprinde după ora 20.00“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii rutieri din Gorj au constatat că în mai multe localităţi din judeţ iluminatul stradal se aprinde după ore bune de la lăsarea întunericului.

Lucian Stroe, inspector principal de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Gorj, a spus că viaţa pietonilor este pusă în pericol: „Avem iluminat public în unele localităţi care se aprinde după ora 20,00, Se întunecă la ora 18,00 şi iluminatul intră în funcţiune mult mai târziu. Economia aceasta prostească ne poate costa vieţi. În mediul rural, oamenii circulă mai mult până la ora 20,00. Dacă-i prinde întunericul , cetăţenii din aceste zone au nevoie de lumină ca să ajungă în siguranţă acasă“.

O mare problemă o reprezintă iluminatul necorespunzător al trecerilor de pietoni. Această situaţie se întâlneşte chiar şi în diferite zone din municipiul Târgu Jiu. „Poliţia Rutieră a trimis o adresă Primăriei municipiului Târgu Jiu în vederea montării unor reflectoare la trecerile de pietoni nesemaforizate, pentru că există un risc ridicat de producere de accidente. Şi marcajul este destul de deficitar. Primăria Târgu Jiu a fost amendată pentru o serie de deficienţe“, a adăugat inspectorul de poliţie Lucian Stroe.

Ionţ Jilăveanu, şeful Serviciului de Gospodărie Comunitară din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a precizat că s-au alocat fonduri pentru a achiziţiona şi monta în acest an sisteme de iluminat pentru trecerile de pietoni: „Am fost informaţi de Poliţia Rutieră Gorj cu privire la această situaţie. Au fost alocate fondurile necesare şi o să se monteze în acest an instalaţii de iluminat ale trecerilor de pietoni unde s-au constatat probleme“. 

Primarii se disculpă şi dau vina pe lipsa fondurilor 

Poliţia Rutieră Gorj a trimis sesizări către mai multe primării din mediul rural pentru amenajare de trotuare sau acostamente corespunzătoare în vederea deplasării în condiţii normale a pietonilor. „La multe sesizări nu am primit răspunsuri, iar altele au fost evazive, în sensul că nu există fonduri la bugetul local“, a mai adăugat inspectorul de poliţie Lucian Stroe.

26 de persoane au murit şi alte 113 au fost rănite grav

În anul 2019, pe raza judeţului Gorj au fost înregistrate 118 accidente grave în urma cărora 26 de persoane au decedat, iar 113 au fost rănite. „După viteza necorespunzătoare, traversarea pietonilor prin loc nepermis reprezintă al doilea factor de producere a accidentelor grave, după care urmează neatenţia bicicliştilor. Din acest motiv acordăm o mare atenţie siguranţei pietonilor “, a mai precizat Lucian Stroe.  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite