Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Piramida misterioasă ridicată în Argeş de comunişti. Experiment unic: filtrarea apei prin intermediul nufărului egiptean

6
24 Jul 2016 06:01:46
Autor: Alin Ion
Altădată, o mândrie a cercetării româneşti, piramida este acum o construcţie în stare avansată de degradare                       FOTO Cristian Cocea
Altădată, o mândrie a cercetării româneşti, piramida este acum o construcţie în stare avansată de degradare                       FOTO Cristian Cocea

O construcţie bizară se ridică la marginea municipiului Piteşti. Are forma unei piramide, dar este foarte şubredă. Este realizată din sticlă şi oţel, care a ruginit.

Se ajunge cu mare dificultate la această construcţie stranie, situată în apropierea malului râului Argeş. „Este o piramidă de metal şi sticlă. O copie fidelă a Marii Piramide a lui Keops, la scara 1 pe 10. A fost ridicată în anii '80 ai secolului trecut. Şi are o poveste incredibilă. O poveste despre mintea umană care provoacă necunoscutul, despre minuni ştiinţifice şi fenomene la limita cunoaşterii“, spune Cristian Cocea, în volumul „Ghidul României misterioase“.
                                                                              

Ce rol avea construcţia 

Construcţia fost ridicată în perioada în care puterea comunistă impusese un regim de austeritate şi căuta diverse mijloace prin care se puteau face economii.
„Marioara Godeanu, şefa unui colectiv de cercetare la Institutul Central de biologie, primeşte aprobarea începerii unui experiment de avangardă la Piteşti. Este vorba de construcţia unei staţii de epurare biologic, pentru ape reziduale, care folosea drept nufărul egiptean, o plantă care putea fixa sedimentele. Biomasa rezultată urma să îngraşă pământurile de la Albota. Ridicată de pompe puternice, apa ajungea în rezervoare plasate în partea superioară a construcţiei, de unde, printr-un labirint de canale cu verdeaţă, curgea, lent, purificându-se“, scrie Cristian Cocea, în "Ghidul României misterioase". 

Marioara Godeanu, pasionată de piramdide

Construcţia a fost realizată sub formă de piramidă pentru că Marioara Godeanu era pasionată de piramide. Ştia de toate descoperirile şi cercetările din domeniu, că somnul într-un pat sub care se află piramide în miniatură este mai profund şi mai liniştit, că alimentele se păstrează mai bine sub o piramidă din sticlă şi că plantele bolnave se vindecau mai repede într-o piramidă. Toate aceste descoperiri au determinat-o pe Marioara Godeanu să realizeze laboratorul într-o piramidă. 

Efectele miraculoase ale piramidei

Cercetările s-au desfăşurat cu intensitate în laboratorul din piramidă şi rezultatele erau promiţătoare. Mai mult decât atât, cercetările avansaseră pe linia farmaceutică. Plantele creşteau miraculos, iar cei care lucrau în interiorul piramidei se simţeau foarte bine. Legenda spune că unii paznici bolnavi s-au vindecat în mod miraculos, iar unele femei care nu puteau avea copii au rămas însăcrcinate. 
 
Piramida de la Prundu nu a mai fost folosită după Revoluţie, pentru că, treptat, finanţea a fost restrasă. Cercetărorii au găsit alte zone de activitate

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Strajeru Dan
24.07.2016, 12:01:28

O tampenie pseudostiintifioca precum atatea altele. Conform obiceiului pamantuui, probabil ca in piramida aia a intrat tot atata otel cat sa-i ajunga si pentru armarea fundatiei, stalpilor si grinzilor vilei doamnei cercetator a directorului mustariei si a unor oficialitati care au sustinut "proiectul". Nu ai nevoie de nicio piramida de sticla sau nu, copie siu necopie "fidela" - sic1 - a marii piramide. Nufarul din baltile romanesti face fiz acelasi serviciu ca si ala egiptean, in aer liber, in baltile romanesti, de la campie,d eal sau din Delta Dunarii. Pe vremea aia, prin reviste scrise de imbecili, pentru imbecili (ca Stiinta si tehnica), se tot batea apa-n piua cu "efectul de piramida" care ba conserva fructele si legumele, ba chiar si carnea, - ca cica de aia s-ar fi "conservat" si faraonii (sic! , din nou) - ba iti ascutea lamele de ras. Era suficient sa-ti construiesti o mini-piramida din orice (carton, hartie, sticla, sa plasezi in axul ei, la o treime de baza, o lama tocita de ras si, dupa cateva ore, o scoteai de acolo ca din fabrica, nou-nouta si ascutita... "ca lama"). Iar publicul (aceeasi "oameni noi" ca si aia care azi se entuziasmeaza la toate tamopeniile si sunt mandri de stramosii lui daci care au inventat planeta pamant, era in extaz.

-1 (5 voturi)
Radu Mircea
24.07.2016, 13:10:22

# Strajeru Dan Ai perfecta dreptate Strajerule , am trait si eu isteria aia cu '' efectul de piramida '' . Nimic nu a putut fi dovedit stiintific . O chestie pe care Erich von Daniken a ratat-o .

+1 (3 voturi)
Realist
24.07.2016, 15:47:45

Mi-a placut ca autorul a mentionat la inceput ca sera piramidala de la Pitesti avea ca obiect cercetari mult mai pamantesti decat legenda cu "efectul de piramida". Dar pe final, autorul nu s-a putut abtine si a adaugat si niste "floricele". Pentru asta, a obtinut un minus - poate invata ca forumul Adevarul nu e la nivelul Click, etc.

+1 (1 vot)
Dresorul De Vite
24.07.2016, 21:01:18

He he ... aqcolo era crecetat atît efectul de piramidă, cît și apa vie, adică dacă o țineai în piramidă căpăta efecte miraculoase ... Singura chestie serioasă era cu nuferii ăia, sau drețe, sau ce erau.

+2 (2 voturi)
Caius Iulius Caesar
24.07.2016, 22:15:55

Era vorba de un experiment de epurare a apelor uzate menajere provenite de la comunitati mici rurale. Si in prezent se foloseste in Romania cu succes o metoda similara cu trestie de Nil, pentru localitati de pana la 3000 locuitori echivalenti. Experimentul de la Pitesti cu zambila de apa/nufarul egiptean a dovedit o eficienta moderata in epurarea biologica a apelor uzate menajere. Chestia cu piramida a fost intr-adevar ideea dnei Godeanu, care are meritul ca a testat strict stiintific o teorie pana atunci neclara si ambigua. Nu s-a putut face o corelatie clara intre efectul de piramida si eficienta epurarii apelor uzate menajere - si atunci intreg experimentul a fost abandonat. Pacat, doamna Godeanu a avut o idee interesanta, puteau sa continue macar studiile clasice de epurare, locatia era perfecta pentru o statie- pilot. Post-scriptum: si eu am citit amuzat elucubratiile paleoastronautice scrise de hotelierul elvetian Erich von Daniken in "Amintiri despre viitor", devenita foarte populara in Romania sfarsitului anilor 70, in lipsa de altceva. Cu stima

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările