Povestea medicului decorat pentru fapte de vitejie în Al Doilea Război Mondial. A fost arestat de două ori de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Cornel Adameşteanu a fost arestat de două ori de către comunişti
Medicul Cornel Adameşteanu a fost arestat de două ori de către comunişti

Cornel Adameşteanu a fost unul dintre medicii de marcă din România, fiind considerat părintele chirurgiei tuberculozei pulmonare din România. În ciuda meritelor deosebite şi a curajului din timpul celui de-Al doilea Război Mondial, a fost închis în două rânduri de către regimul comunist.

Cornel Adameşteanu s-a născut pe data de 9 mai 1905. A fost al doilea fiu al familiei preotului Ion Adameşteanu din localitatea Ruşii lui Asan, judeţul Vlaşca, azi comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu. Acesta a urmat şcoala primară din localitatea Toporu, judeţul Giurgiu, iar în perioada 1916–1921 a făcut primele clase de liceu la Liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu, după care s-a înscris la Liceul Militar din Craiova, pe care l-a absolvit în anul 1924. A reuşit, apoi, să fie admis la Institutul Medico-Militar din cadrul Facultăţii de Medicină Bucureşti. În anul 1930 a susţinut teza de doctorat cu tema „Tulburări gastrointestinale în cursul apendicitei cronice” şi a devenit Doctor în Medicină şi Chirurgie. În acelaşi an, la 19 mai, a obţinut dreptul de liberă practică cu gradul de medic locotenent.

Cornel Adameşteanu a urmat pregătirea practică în clinicile Spitalului Brâncovenesc, unde i-a avut ca i-a avut ca îndrumători pe renumiţii prof. dr. Victor Gomoiu, prof. dr. Ernest Juvara, prof. dr. Marius Teodorescu, prof. dr. A. Teohari.

S-a perfecţionat în străinătate, la şcoli vestite de medicină

Dr. Cornel Adameşteanu a obţinut, în anul 1932, o bursă de studii în capitala Franţei, unde a urmat stagii de perfecţionare în tehnici chirurgicale, ajungând asistent la Facultatea de Medicină din Paris. În continuare, a urmat specializări în Clinica de Ortopedie a Spitalului Cochin şi în Clinica de Chirurgie Pulmonară a Spitalului Laënnec. Tot în Franţa s-a specializat în chirurgia tuberculozei osoase la Hôpital Maritime din Berck. În perioada 1933–1934, tânărul medic a urmat cursurile „Ecole superieure de techniques chirurgicales” şi a lucrat în chirurgie experimentală la Institutul Fournier din Paris. A mai efectuat stagii de pregătire profesională în Clinica Ortopedică din Bologna, unde a fost îndrumat de o somitate a vremii, prof. Vittorio Putti, şi un scurt stagiu de pregătire la Viena unde s-a specializat în chirurgia de urgenţă a accidentelor de muncă.

A pus piatra de temelie în chirurgia tuberculozei pulmonare în România

În anul 1935 s-a întors în ţară şi a lucrat în Clinica de Chirurgie a prof. dr. Iacobovici. efectuând prima operaţie „Iacobeus” la Sanatoriul Zerlendi din Bucureşti. A pus, astfel, piatra de temelie în chirurgia tuberculozei pulmonare în România.

Doi ani mai târziu, Cornel Adameşteanu a fost numit şef al secţiei de chirurgie din cadrul Spitalului Orăşenesc Huşi, funcţie pe care a ocupat-o timp de aproape şapte ani. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Cornel Adameştean a asigurat asistenţa medicală atât civililor cât şi militarilor, după care a fost mobilizat şi a participat ca medic al unor spitale de campanie atât pe frontul de est, cât şi pe cel de vest. Pentru merite militare, medicul a fost decorat cu medalia „Crucea Meritul Sanitar” clasa I-a şi i s-a decernat Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler.

În anul 1955, locotenentului în rezervă Corneliu Adameşteanu i se conferă Ordinul „Steaua Republicii Populare Române” clasa V-a pentru fapte de arme săvârşite în războiul împotriva Germaniei fasciste.

S0a mutat la Târgu Jiu, la sfârşitul războiului

După război a venit la Târgu Jiu şi a lucrat la un cunoscut sanatoriu aflat la 20 de kilometri de oraş.

„La sfârşitul războiului a venit la Târgu Jiu la sugestia mea şi a fost încadrat la Sanatoriul TBC Dobriţa, unde a aplicat bolnavilor o tehnică operatorie proprie prin care se punea în repaus plămânul bolnav. Mai târziu s-a transferat ca medic-şef al Secţiei de chirurgie a Spitalului Târgu Jiu, prin plecarea doctorului Gheorghe Băjeu“,

arată medicul Constantin Lupescu, în volumul „Biografii sentimentale“.

Arestat de două ori de comunişti

Medicul Cornel Adameşteanu a fost un oponent al regimului comunist. Îşi manifesta ostilitatea deschis, de faţă cu alte persoane, motiv pentru care a avut de suferit. A fost arestat sub motivul că nu a acordat consultanţă medicală pentru doi brigadieri care au fost implicaţi în accidente de muncă la constuirea căii ferate Bumbeşti-Livezeni. A fost eliberat după câteva luni, însă în anul 1959 a fost arestat din nou, deşi suferea de hepatită virală. Din cauza condiţiilor din detenţie s-a stins din viaţă puţin mai târziu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite