Povestea singurului supravieţuitor român de pe un vapor bombardat de ruşi. „A plutit fără vedere două zile pe mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul supravieţuitor de pe un vapor bombardat de ruşi, în Marea Neagră, a fost fruntaşul Grigore Mazăre din comuna Stăneşti, judeţul Gorj, participant la Al Doilea Război Mondial.

    

Povestea eroului a fost prezentată de Ion Ţîrlea, un iubitor al istoriei judeţului Gorj, pe pagina sa Facebook: „Luptând în prima linie pe front până în Crimeea, Grigore Mazăre a îndurat viaţa deosebit de vitregă a războiului, la fel că toţi românii ce s-au aflat pe frontul de răsărit, unde au suferit de foame şi de frig. Nici apa nu era întodeauna îndestulătoare şi au fost situaţii în care sodaţii, pentru a supravieţui, erau nevoiţi să bea apă din urmele lăsate de copitele cailor. În înaintarea lor odată cu frontul, au întâlnit printre localnici români ce se căsătoriseră cu rusoaice în timpul Primului Război Mondial, care i-au primit cu simpatie adresanduli-se cu: «fraţi români»“. 

A fost recuperat de o nava germană 

Pentru că erau epuizaţi fizic şi moral, militarii români erau trimişi cu rândul acasă, în permisie, spre a-şi reface forţele alături. O astfel de permisie a primit şi Grigore Mazăre. În drum spre casă, vaporul pe care se afla a fost scufundat de un bombardament al aviaţiei ruse. „Din tot echipajul, gorjeanul a fost singurul care a reuşit să se agaţe de un colac de salvare. Fiind orbit de suflul exploziei, a plutit fără vedere două zile pe mare, în derivă, până a avut norocul să fie reperat şi recuperat de o nava germană. Medicii germani l-au îngrijit într-un spital din Constanţa unde a stat internat 6 luni de zile“, a mai relatat Ion Ţîrlea. 

A rueşit să salveze famiolia comandantului său

După ce a ajuns acasă, Grigore Mazăre a făcut o altă faptă curajoasă. Acesta a reuşit să salveze familia comandantului său de la un atac al soldaţilor ruşi, care făceau tot felul de nelegiuiri: „După ieşirea din spital, gorjeanul a venit acasă, iar între timp românii întorseseră armele împotriva Germaniei. Pentru că ruşii au intrat în ţară puşi pe jaf si distrugere, îngrijorat, comandantul fruntasului Grigore Mazăre l-a însărcinat să-i apere locuinţa şi familia de pericolul ce se abătuse asupra ţării. Temerile comandantului au fost îndreptăţite pentru că nu după multă vreme sodaţii Armatei Roşii i-au călcat pragul casei cu gânduri vrăjmaşe. Grigore a ascuns pe fiica şi soţia comandantului, iar limba rusă învăţată pe front i-a fost de folos pentru a domoli furia soldaţilor ruşi, pe care i-a îmbunat oferindu-le toată băutura din beci, fapt care i-a determinat  să renunţe la a jefui locuinţa, aşa cum făceau de obicei oriunde întâlneau în cale o casa mai arătoasă. A salvat astfel sărmanele femei şi a preîntâmpinat eventualele nenorociri la care se putea ajunge“, a mai .

Conform lui Ion Ţîrlea, Grigore Mazăre şi-a revenit total după accidentul suferit în timpul războiului şi a trăit 97 de ani. „A dus o viaţă sănătoasă, iar în 2017 a închis ochii împăcat, acasă, pe căpătâiul său“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite