Povestea ultimului haiduc devenit primul partizan care a luptat în munţi împotriva nemţilor, în Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Chircu s-a născut în anul 1888 în comuna Baia de Aramă, din judeţul Mehedinţi. A rămas în istorie ca ultimul haiduc şi primul partizan care a luptat împotriva ocupaţiei germane din Primul Război Mondial.

Ion Chircu a fost un ţăran oltean, un răzvrătit, un luptător pentru dreptate. El s-a mutat împreună cu tatăl său în comuna Padeş, din Gorj. A făcut armata şi a învăţat să tragă cu arma, fiind cel mai bun ţintaş din pe corpul de armată. După ce s-a eliberat din armată, acesta s-a reîntors în gospodăria tatălui său, dar, după o scurtă vreme, a decis să îşi încerce norocul în altă parte, aşa că a plecat spre Baia de Aramă.

Aici a lucrat la un boier, dar a avut şi alte slujbe pe care le-a părăsit rând pe rând, pentru că nu suporta nedreptatea şi atitudinea oamenilor bogaţi la care fusese angajat. A condus o ceată de haiduci, ultima de care se ştie în Oltenia şi în România

„Ion Chircu a fost un simbol al demnităţii şi forţei poporului nostru liber din Regiunea Olteniei (…) Poporul de sub munte i-a admirat curajul de ultim haiduc şi prim partizan şi îndrăzneala de a nu se supune cotropirii germane”,

a scris Sabin Velican în volumul „Oameni de seamă ai Gorjului”.

A scăpat cu viaţă din lupte şi a devenit partizan

A venit războiul din 1916-1918, iar Ion Chircu, la fel ca mulţi tineri de vârsta sa, a fost mobilizat la arme. Făcea parte din Regimentul 17 infanterie şi a participat la lupte grele. A dat dovadă de o mare vitejie în luptele la care a participat. A ucis mai mulţi nemţi într-o luptă dată în retragere, dar camarazii săi răniţi au rămas în munţi, să se ascundă. Chircu a luat calul neamţului pe care îl ucisese şi a venit acasă, la Padeş. A adus cu el şi armele luate de la nemţii învinşi şi decide să lupte singur împotriva cotropitorilor.

„Armata română în retragere nu o mai putea ajunge, iar de predat nemţilor nu avea de gând. Astfel, începe viaţa de haiducie a lui Ion Chircu. Va lupta singur împotriva nemţilor: ultimul haiduc, primul partizan”, mai menţionează Sabin Velican.

A produs mari pagube soldaţilor nemţi

La adăpostul munţilor şi al codrilor pe care-i cunoştea foarte bine, Ion Chircu a produs pagube însemnate soldaţilor nemţi din zona Padeş-Motru. A reuşit să dezarmeze câţiva soldaţi care luaseră vitele unor săteni, dar până la urmă a fost prins şi încarcerat. A reuşit să evadeze „Astăzi fug eu, neînvins. Mâine vor fugi nemţii, neputincioşi, învinşi. Şi, într-adevăr, ziua plecării lor a venit. Pe Chircu nu l-au mai prins vreodată”, se mai arată în volumul „Oameni de seamă ai Gorjului”.

A rămas în Oltenia să lupte împotriva nemţilor

În timp ce lupta împotriva nemţilor, Chircu s-a întâlnit cu învăţătorul-luptător Victor Popescu de la Fărcăşeşti. „Ar fi putut şi el să ajungă în Moldova (…) A rămas în Oltenia sa într-un fel de furie protestară împotriva nemţilor. Primul partizan i-a hărţuit şi i-a făcut să simtă că nu sunt chiar aşa de stăpâni precum se credeau. Ion Chircu a luptat, a suferit, a sperat. Ion Chircu a fost un simbol al demnităţii şi forţei poporului nostru liber din Regiunea Olteniei”, a scris Sabin Velican în volumul „Oameni de seamă ai Gorjului”.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite