Preotul care a ajuns cu armata română până la Budapesta. Tot el a oficiat şi reînhumarea Ecaterinei Teodoroiu la Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Ilie Roşoga a ajuns cu armata română până la Budapesta, în Războiul de reîntregire a ţării. Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, preotul a oficiat slujba de reînhumare a rămăşiţelor pământeşti ale Ecaterinei Teodoroiu la Târgu Jiu.

Ilie Roşoga s-a născut în anul 1859 în comuna Turburea, din judeţul Gorj, într-o familie de ţăran. A urmat şcoala primară în Craiova, după care s-a înscris la Seminarul teologic de la Rm. Vâlcea. A fost încadrat preot în parohia din comuna sa şi a mers în în audienţă la principele Alexandru B. Ştirbei, care era ministru, pentru a obţine fondurile necesare pentru realizarea picturii bisericii, dar şi pentru dotarea acesteia. Preotul Roşoga a activat şi ca învăţător şi a contribuit la ridicarea unei noi şcoli în localitatea. Pentru meritele sale deosebite în formarea tinerei generaţii şi a unei elite de intelectuali la nivelul localităţii, Ilie Roşoga a fost declarat cavaler al Ordinului „Coroana României“. Devenind o persoană apreciată, preotul a fost votat de gorjeni senator.

S-a concentrat ca preot militar

Preotul a dat dovadă de patriotism şi s-a înrolat în Primul Război Mondial, ca preot militar. „După declararea marii conflagraţii mondiale, preotul Ilie Roşoga, la declanşarea mobilizării generale a armatei române, a fost concentrat ca preot militar la Regimentul I Vânători de Munte, cu gradul de căpitan, însoţind trupele române la trecerea Munţilor Carpaţi în Transilvania. În condiţiile retragerii armatei române şi a desfăşurării marii bătălii de la Jiu i-a îndemnat pe ostaşii români să reziste furiei trupelor invadatoare“, arată profesorul Vasile Bobocescu, în volumul „Personalităţi gorjene de-a lungul istoriei“. 

A fost luat prizonier, dar a evadat 

image

Preotul Ilie Roşoga a fost luat prizonier şi a stat timp de un an într-un lagăr aflat la o mănăstire de lângă Bucureşti. „Luat prizonier, a fost internat în lagărul de prizonieri de la Mănăstirea Căldăruşani, de lângă Bucureşti, unde, după un an de prizonierat, a reuşit, cu ajutorul unor deservenţi au acestui lăcaş sfânt, să evadeze şi să ajungă la trupele române din Moldova. A făcut campania din Ungaria, ajungând până la Budapesta“, arată Vasile Bobocescu. 

A oficiat slujba religioasă de reînhumare a rămăşiţelor eroinei de la Jiu

Ilie Roşoga a ajuns un adevărat simbol al naţionalismului românesc. El a fost decorat cu Steaua României şi a fost ridicat la gradul de iconom stavrofor. Cea mai mare onoare a avut-o atunci când a fost desemat să oficieze slujba religioasă cu prilejul aducerii rămăşiţelor pământeşti ale Ecaterinei Teodoroiu în oraşul Târgu Jiu şi a rostit un discurs în memoria eroinei de la Jiu. Ilie Roşoga este autorul mai multor volume de poezii şi de religie. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite