Primele transmisii radio din România. Postul experimental aparţinea Institutului Electrotehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta primul post de radio amenajat la Institutul Electrotehnic
Aşa arăta primul post de radio amenajat la Institutul Electrotehnic

Radiofonia are în România o istorie de aproape un secol. În 1925 au avut loc primele încercări de emisie în eter la Institutul Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti.

Un grup de specialişti şi de pasionaţi au organizat audiţii publice şi au înfiinţat o asociaţie. Prima emisiune radio a fost difuzată în anul 1926. „Începuturile radiofoniei în România se pot fixa în 1925 când un grup de specialişti şi de amatori au întemeiat în Bucureşti Asociaţia Prietenilor Radiotelefoniei, făcând audiţii publice la Institutul Electrotehnic al Universităţii din Bucureşti, precum şi conferinţe şi demonstraţii în cuprinsul ţării. Cele dintâi emisiuni au început să fie ascultate în 1926, când postul experimental al Institutului Electrotehnic, şi mai târziu postul Direcţiunii Generale P.T.T. s-au străduit să întreţină şi să dezvolte interesul publicului pentru radiodifuziune“, prezintă G.D. Mugur în Enciclopedia României.

Societatea de Radiodifuziune, înfiinţată în anul 1927

A luat fiinţă, apoi, Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România, în urma unui parteneriat între capitalul de stat şi cel privat.

„La 22 Decembrie 1927 a luat fiinţă Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (ulterior transformată în Societatea Română de Radiodifuziune), iar emisiunile propriu zise au început la 1 Noiembrie 1928. Prin caracterul ei de instituţie de interes public şi naţional, cât şi prin importantele investiţii pe care le necesita, organizarea radiodifuziunii nu ar fi fost cu putinţă fără o strânsă colaborare a oficialităţilor cu reprezentanţii capitalului particular. Într-adevăr Societatea de Radiodifuziune a fost înfiinţată sub forma unei regii mixte cu un capital de 50.000.000 lei, din care 30.000.000 lei constituie participarea statului, iar restul de 20.000.000 lei reprezintă subscripţia acţionarilor particulari“,

se mai arată în „Enciclopedia României“. 

Patru posturi de radio în România în anul 1940

În anul 1940, în România funcţionau patru posturi de radio: „România avea în 1940 patru staţiunii de emisiune: Radio-Bucureşti, Radio-România, Radio Chişinău şi Postul de unde scurte. Postul Radio-Chişinău a fost distrus în 1941 de armata sovietică în retragere, iar în locul lui a fost construit la Iaşi postul Radio-Moldova“, se mai precizează în Enciclopedia României.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite