Primii martiri în descoperirea Arcticii. Membrii echipajului lui sir John Franklin s-au mâncat între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expediţia lui sir John Franklin, din 1845, în Arctica s-a terminat tragic: toţi membrii echipajului au murit, iar pe unele cadavre s-au descoperit semne de canibalism. Expediţia îşi propunea cartografierea teritoriului Arcticii.

În anul 1845, sir John Franklin a pornit în fruntea unei expediţii a Marinei Britanice cu misiunea să carteze zona arctică a continentului nord-american. Cele două vase ale expediţiei, Erebus şi Terror, au fost văzute de vânătorii de balene în Golful Baffin. A fost ultima dată când au fost văzute. Nimeni nu a ştiut ce s-a întâmplat. „S-au organizat cel puţin 40 de expediţii pe durata a 160 de ani de când a dispărut Franklin şi s-a estimat că în total au pierit mai mulţi oameni şi corăbii decât cei din expediţia originală”, arată istoricul Joel Levy, în volumul “Istorii pierdute”. 

Expediţia lui Franklin se dorea una observare a unei noi rute dinte oceanele Atlantic şi Pacific, în vederea deschiderii acesteia, pentru că se reducea timpul de tranzitare dintre Europa şi Orientul Îndepărtat. Până atunci, sir John Franklin a mai participat la o expediţie de cartare periculoasă şi a îndeplinit funcţia de guvernator al Tasmaniei.

Cele două nave au fot modernizate 

Cele două nave cu care a pornit în expediţie au fost modernizate. Carenele au fost ranforsate şi blindate, vasele de război au fost prevăzute cu încălzire centrală şi alte facilităţi, cum ar fi o bibliotecă. Echipajul era format din 129 de oameni şi a pornit în larg la data de 19 mai 1845. Iarna au petrecut-o pe insula Berechet, după care au avansat. Vremea era potrivnică în toamna anului 1846, ceea ce a dus la blocarea vaselor în gheţari. 

Canibalism între membri echipajului

Prima expediţie de căutare a fost trimisă după doi ani de când echipajul lui John Franklin a dispărut, după care au urmat şi altele. Primele 14 expediţii au descoperit doar o urmă a echipajului lui Franklin, şi anume tabăra unde au iernat pe insula Beechet, precum şi mormintele a trei membri care muriseră de tuberculoză. Mai târziu au început să apară şi primele informaţii. Localnicii au povestit că au fost întâlniri întâmplătoare cu cei care făceau parte din echipaj. Mai mult decât atât, inuiţii s-au întâlnit cu un grup de 40 de persoane care se aflau într-o stare deplorabilă. Localnicii nu au putut să-i ajute cu hrană pentru că sufereau şi ei de foame. Mai târziu, cadavrele unor oameni albi au fost găsite la gura unui râu, având semne de canibalism. Au apărut apoi şi o serie de obiecte care au aparţinut echipajului. 

Misterul a fost dezvăluit

Ulterior, soţia lui Franklin a finanţat o nouă expediţie care să pornească în căutarea echipajului. Expediţia era condusă de McClintock, care a descoperit o serie de dovezi. Astfel, a fost descoperită o notă scrisă pe un formular standard al Marinei. În partea a doua se menţiona că cele două nave fuseseră abandonate după ce se blocase între gheţuri, că 9 ofiţeri şi alţi 15 oameni muriseră, în frunte cu Franklin, care murise pe data de 11 iunie 1847. McClintock a mai găsit şi o serie de cadavre şi echipamente împrăştiate. Au fost primii martiri în descoperirea Arcticii. 

Au rămas, totuşi, o serie de mistere, cum ar fi de ce au rămas mai multe conserve de carne nedesfăcute, dacă membrii echipajului au murit de foame. În anul 1980 s-a descoperit, în urma unor analize, prezenţa în cadavre a unei cantităţi de otravă.

Degetul suspiciunii sa îndreptat către conservele de carne. Tehnologia de preparare era încă la început şi compania care a furnizat conservele nu înregistra performanţe ridicate de conservare. Aliajul de sudură folosit pentru închiderea cutiilor sa amestecat probabil cu conţinutul rezultatul fiind otrăvirea progresivă a echipajului”,

arată Joel Levy. 

A rămas neelucidată dispariţia navelor. Ziaristul Charles Francis Halloween a stat de vorbă cu localnicii. “Inuiţii au văzut vasele cu ochii lor, iar ei au relatat cum unul dintre ele s-a scufundat aproape de locul unde fusese abandonat, sfâşiat în bucăţi de gheaţă ascuţită, în timp ce celălalt vas şi a continuat drumul spre sud, unde s-a scufundat relativ intact. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite