Profu' de 10 şi viaţa lui de film. Singurul gorjean cu notă maximă la titularizare a muncit pe brânci şapte ani în Canada pentru a-şi putea întreţine familia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Stamatescu (primul din dreapta), în mijlocul familiei FOTO Facebook
Profesorul Stamatescu (primul din dreapta), în mijlocul familiei FOTO Facebook

Singurul profesor din judeţul Gorj care a obţinut nota maximă la titularizare are o viaţă de film. Tudor Nicolae Stamatescu s-a întors din Canada, acolo unde a trăit timp de şapte ani şi unde a muncit ca ospătar, zugrav sau distribuitor de ziare pentru a-şi întreţine familia.

Tudor Nicolae Stamatescu este profesor de matematică la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae“ din Târgu-Jiu. Este singurul cadru didactic din Gorj care a reuşit să obţină nota maximă la examenul de titularizare.

Cu toate acestea, profesorul de 10 se va titulariza la şcoala din Polovragi, comună aflată la marginea judeţului, la graniţa cu Vâlcea, pentru că doar la această unitate de învăţământ există un post liber.

Acesta ne spune că a fost surprins chiar şi el de nota obţinută. Proful de 10 va încerca să-şi păstreze postul de la şcoala din Târgu Jiu, unde îşi desfăşoară activitatea, pentru că ar fi foarte dificil să facă naveta într-o localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri de domiciliul său: „Examenul nu a fost dificil. Toate subiectele au fost abordabile. Este doar un post liber la Polovragi şi acolo o să mă titularizez pentru că altă soluţie nu există. Pe 27-28 iulie, când va fi şedinţa publică, o să iau hârtia de repartiţie la Şcoala Polovragi. Nu ştiu dacă o să merg acolo, pentru că este la o distanţă mare de Târgu-Jiu, unde am domiciliu. Poate o să continui la Şcoala «Sfântul Nicolae», prin obţinerea unei detaţări. Ar fi mult de discutat cu privire la sistemul de învăţământ, pentru că situaţia este cel puţin ciudată”.

De la 5 la 10 

Tudor Nicolae Stamatescu se pregăteşte de când s-a întors din Canada pentru examenul de titularizare. Nu este prima dată când îl susţine. În anul 2013, atunci când a revenit în ţară a obţinut nota 5,10, iar în anul următor - 7,65. Profesorul ne explică faptul că a avut foarte puţin timp la dispoziţie pentru a se pregăti şi a se adapta la relitatea învăţământului românesc: „În 2013 a durat mai mult timp până m-am reacomodat cu sistemul. M-am întors în Canada în luna mai şi în iulie am dat examenul“. 

Profesorul de matematică nu se aştepta să obţină nota maximă. S-a pregătit şi în particular pentru examen, dar, cel mai mult, după cum spune, a contat munca de la clasă. „Nu m-am pregătit special. Munca de la clasă m-a ajutat foarte mult. M-am pregătit şi în particular. O parte din subiecte au fost de liceu“, ne spune Tudor Nicolae Stamatescu.

A emigrat în Canada

Profesorul de 10 a absolvit, în anul 1996, Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, după care a lucrat timp de doi ani la Palatul Copiilor şi la Şcoala Generală „Constantin Săvoiu“ din Târgu-Jiu. După doi ani a decis că este timpul să facă un nou pas în viaţa lui şi a plecat în Bucureşti, unde a fost cadru universitar, însă după alţi opt ani a luat o decizie majoră şi a emigrat în Canada.

„Am plecat, în 1998, la Bucureşti şi am lucrat la Universitatea de Construcţii până în 2006, ca asistent universitar, iar, apoi, am emigrat în Canada, în Montreal. A fost o decizie comună, luată împreună cu soţia. Am dorit să emigrăm pentru ca fiica noastră, în vârstă de 13 ani, să aibă o viaţă mai bună şi un alt viitor“,

spune dascălul.

Ospătar şi zugrav în Montreal

În Canada, profesorul de matematică a fost nevoit să înceapă o nouă viaţă. S-a înscris la un curs la Universitatea din Montreal pentru a obţine un certificat necesar pentru a se angaja şi muncit în diverse domenii, pentru a-şi putea întreţine familia. Astfel, a lucrat ca ospătar şi ca zugrav. Până la urmă, Tudor Nicolae Stamatescu a reuşit să se angajeze ca profesor la o şcoală primară.

    „Am desfăşurat orice fel de activitate pentru a putea supravieţui şi pentru a-mi putea sprijini familia. Am lucrat ca ospătar, zugrav sau ca distribuitor de ziare. Am făcut o treime din facultate. Am obţinut un certificat în franceză pentru non-francofon. Trei certificate de genul acesta înseamnă o facultate la noi. Am predat, apoi, ca profesor de matematică la o şcoală primară. Cea mai dificilă meserie pe care am desfăşurat-o a fost cea de zugrav, iar cea mai plăcută de profesor. Nu credeam vreodată că o să prestez această muncă“, a precizat Stamatescu. Profesorul ne spune că diferenţele sunt foarte mari între sistemul de învăţământ din România şi cel din Canada. În România, elevii dobândesc mult mai multe cunoştinţe faţă de un elev din Canada. „Un elev din Canada nu ar putea să facă faţă la cerinţele din România. Volumul de cerinţe în România este mult mai mare faţă de Canada“, spune profesorul de 10.

Cinci elevi de 10

Profesorul s-a întors în ţară în anul 2013 din motive personale, dar şi din dragoste faţă de ţară. „Au fost mai multe lucruri care s-au cumulat. A fost şi dorul de ţară, pentru că sunt un patriot“, se destăinuie profesorul.
 

A revenit în oraşul natal şi a început să lucreze ca profesor la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae“. Rezultatele nu au întârziat să apară. La Evaluarea Naţională din acest an, cinci elevi pregătiţi de profesorul Tudor Nicolae Stamatescu au reuşit să obţină nota 10 la matematică. Doar un singur elev din clasa pregătită de el nu a reuşit să promoveze Evaluarea. „La olimpiadele şcolare am obţinut rezultate foarte bune. La faza pe judeţ, elevul Florian Uşurelu a ocupat locul III şi a fost admis la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu»“, iar Octavian Ciortan şi Cristina Petrică au luat menţuni“, a mai precizat profesorul Stamatescu.

12 note între 1 şi 2

La Titularizarea din aces an, 205 dintre cei 334 de candidaţi care au susţinut proba scrisă a examenului de titularizare au reuşit să promoveze examenul. S-au înregistrat 70 de note între 5 şi 5,99, 43 de note între 6 şi 6,99, 60 de note între 7 şi 7,99, 21 de note între 8 şi 8,99 şi zece note între 9 şi 9,99. Un singur candidat a reuşit să obţină nota 10 la proba scrisă a Titularizării. 
 

126 dintre candidaţi au obţinut note între 1 şi 4,99. Mai exact, s-au înregistrat 46 de note între 4 şi 4,99, 39 de note între 3 şi 3,99, 29 de note între 2 şi 2,99 şi 12 note între 1 şi 1,99. Cea mai mică notă înregistrată a fost 1,00 şi a fost obţinută de un candidat care a susţinut examenul la disciplina Educaţie fizică şi sport.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite