Târgu-Jiu

articolul anterior articolul urmator

Protest în faţa sediului unei judecătorii din judeţul Gorj în cazul fiului unui magistrat trimis în judecată pentru că a accidentat mortal o femeie

2
14 Apr 2021 15:52:20
Autor: Alin Ion
Protestul a avut loc în faţa sediului Judecătoriei Novaci
Protestul a avut loc în faţa sediului Judecătoriei Novaci

Mai multe persoane au protestat, miercuri, 14 aprilie, în faţa Judecătoriei Novaci, ca urmare a deciziei care a fost luată de instanţa de judecată de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul lui Mihai Dafinescu, fiul preşedintei Judecătoriei Novaci, care a fost trimis  în judecată pentru ucidere din culpă.

 
Acesta a accidentat mortal cu maşina o femeie care se deplasa spre casă pe marginea drumului, după care a fugit de la locul accidentului. 
„Vrem dreptate“, „Corupţia ucide“, „Judecată dreaptă“, „Jos mafia“ sunt câteva dintre mesajele de pe bannerele afişate de cei care au participat la protest. 
 
Dumitru Constantin, fratele femeii care a murit, a precizat că acţiunea se desfăşoară împotriva sentinţei prin care Mihai Dafinescu a fost plasat în arest la domiciliu, dar şi pentru ca preşedinta Judecătoriei Novaci să fie suspendată din funcţie: „Protestul este în privinţa hotărârii Judecătorie Craiova, care l-a menţinut în arest timp de şapte luni de zile, după care i-a dat drumul acasă. A sfidat întreaga comunitate a oraşului Novaci şi întreaga muncă a Parchetului General. Cerem să se facă dreptat în acest caz. Mama lui este preşedinte al Judecătoriei Novaci. Este menţinută în funcţie, în ciuda numeroaselor plângeri pe care le-am făcut. Nu am nimic cu această doamnă, dar poate să îşi dea demisia până la finalizarea acestui caz. Atâta timp cât va fi în funcţie, ea are muilte pârghii. Normal că-i convine arestul la domiciliu, pentru că procesul se desfăşoară în continuare şi îşi face pedeapsa acasă. Întreaga comunitate, rudele şi nepoţii mei vom face proteste până când acest băiat va fi pedepsit conform legii“. 
 
Dumitru Constantin susţine că în timpul anchetei penale, dar şi la proces i-au fost aduse tot felul de acuzaţii de partea adversă: „Eu, unchiul copilului, fratele victimei, sunt acuzat că nu reprezint interesele minorului, că am influenţat anchetele, expertizele şi chiar martorii. Am avut aprobarea Parchetului General să asist la expertize. A greşit, trebuie să plătească. 
 
Este un protest paşnic şi cerem să se facă dreptate. Unde s-a pomenit să omoare un om şi să stea acasă. Această familie sfidează oraşul Novaci“. 
 
 
Bărbatul mai spune că a fost căutat după câteva zile de la producerea accidentului pentru a fi luat la rost că-i pătează imaginea magistratului: „Au venit după 7-8 zile de la producerea accidentului la mine că îi pătez imaginea doamnei Dafinescu, nu că le părea rău. Dacă nu eram eu, ce se întâmpla cu acest copil?“ 

În arest preventiv timp de şapte luni 

Mihai Dafinescu a fost trimis în judecată, la începutul acestui an, în stare de arest preventiv, pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Cazul a fost soluţionat de către Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Fiul preşedintei Judecătoriei din Novaci a ieşit din Penitenciarul Craiova, în urmă cu aproximativ două săptămâni după ce instanţa de judecată a Tribunalului Dolj a admis cererea formulată de Mihai Dafinescu de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Iniţial, Judecătoria Dolj îi respinsese cererea de înlocuire a arestului preventiv, dar Mihai Dafinescu a contestat decizia şi a avut câştig de cauză. Acesta a stat în spatele gratiilor o perioadă de şapte luni.

Cum a avut loc accidentul

Conform rechizitoriului, la jumătatea lunii august a anului trecut, în jurul orei 22:10, în timp ce conducea un autoturism marca BMW pe strada Dumbrava din oraşul Novaci, Mihai Dafinescu a accidentat mortal o persoană de sex feminin care se deplasa în afara părţii carosabile, pe partea stângă, în sens contrar faţă de direcţia de mers a autoturismului, şi a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie. „Circulând în afara carosabilului şi sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul a afectat siguranţa circulaţiei şi dreptul la viaţă al victimei, încălcând astfel obligaţiile prevăzute de dispoziţiile art. 35 alin. 1 din O.U.G. 195/2002, republicată şi modificată, privind circulaţia pe drumurile publice, conform cărora ,,participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporala a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private”, precum şi ale art.41 din aceeaşi lege, care obligă la conducerea vehiculelor pe partea din dreapta drumului public, în sensul de circulaţie, pe carosabil, cât mai aproape de marginea acestuia”, se menţionează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ionel Marcu
14.04.2021, 17:15:37

În afara părții carosabile! Băut! Și scapă așa ieftin? Dacă i-au suspendat permisul (dacă!), face contestație și mă-sa i-o admite!

+3 (3 voturi)
corcoduşă
14.04.2021, 17:42:55

Ce a făcut Mihai Dafinescu se numește omor calificat. Plus că are la activ și alte fapte penale foarte grave, dar a rezolvat ,,mami,,. Judecătoria Novaci este cea mai coruptă din Romînia, alături de alte cîteva.

+1 (1 vot)
Modifică Setările